Банките с българска собственост - все по-големи и все по-напред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките с българска собственост - все по-големи и все по-напред

Корпоративна търговска банка вече е четвърта по големина според размера на активите,

Банките с българска собственост - все по-големи и все по-напред

Третата и четвъртата по размер на активите в сектора са ПИБ и КТБ, ЦКБ е осма

Валентина Илиева
22043 прочитания

Корпоративна търговска банка вече е четвърта по големина според размера на активите,

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


През октомври КТБ се е изкачила от пето на четвърто място по размер на активите в сектора, а ЦКБ - от девето на осмо.

 

511

млн. лв. е печалбата на банковия сектор към края на октомври 2013 г.

8.8%

е намалението на финансовия резултат на системата на годишна база.

Банките с българска собственост стават все по-големи и заемат все по-предни места в разпределението на кредитните институции по групи според размера на активите. Това показват данните на БНБ за състоянието на банковата система към края на октомври тази година. Три банки с българска собственост са увеличили активите си през октомври, като по този начин заемат по-предни позиции, премествайки се с по едно място напред. Така Корпоративна търговска банка (КТБ) вече е четвърта по големина (пета към края на септември 2013 г.) според размера на активите, Централна кооперативна банка (ЦКБ) е осма (до октомври девета), а Инвестбанк -  тринадесета (до октомври дванадесета). Те изместват съответно ОББ, Сосиете женерал Експресбанк и Българска банка за развитие.

Има вероятност разместването да е и в резултат на намаление на активи на някоя от банките, чиято позиция спада с по една място. Дали това е така, ще се види в данните към края на декември, при това на обобщена тримесечна база, тъй като БНБ публикува данни за отделните банки само на тримесечие. Окончателните годишни резултати ще излязат в края на януари 2014 г.

Така в топ пет на най-големите банки в България по размер на активите две са българска собственост – третата по големина е ПИБ и четвъртата КТБ. Първите две са Уникредит Булбанк и Банка ДСК. От БНБ посочват, че "Банков надзор" групира банките, за да се откроява динамиката на процесите в банковата система, като групирането не съдържа елементи на рейтинг и не е оценка за финансовото състояние на отделните банки. Първа група се състои от петте най-големи банки, втора – от останалите, а в трета група влизат клоновете на чуждестранни банки в България.

Октомврийското разместване

Октомврийското разместване на позициите в сектора за пореден път показва как петте години криза промениха в още един аспект (освен по отношение на силно свитото кредитиране) облика на банковия сектор в страната. Собствеността става все по-българска и пазарният дял на местните играчи расте. Тази тенденция стана постоянна и по-отчетлива от началото на 2010 г. Секторът остава с доминираща чужда собственост, но с намаляващ дял. Ако в края на 2008 г. дъщерните поделения на големи европейски банки (без регистрирани като клонове поради относително незначителния им дял в активите - бел. ред.) са държали близо 80% от активите, то в средата на тази година пазарният им дял се е свил с 16.2 пр. пункта до 65 на сто. В същото време пазарният дял по активи на т.нар. местни банки – с български акционери, скача от 16.09% в края на 2008 г. до 27.28%. Като към картината се прибави и покупката на Юнионбанк (преди МКБ Юнионбанк) от ПИБ, почти една трета от сектора се оказва с български акционери. Сред другите банки с местна собственост са значително по-малките Българо-американска кредитна банка, International Asset Bank, Тексим банк (която заедно с ЦКБ гравитира около групата на "Химимпорт").

Печалбите продължават да спадат

Секторът остава печеливш и към края на октомври, макар и финансовият резултат да се свива на годишна база. Към края на октомври 2013 г. печалбата на банките е в размер на 511.4 млн. лв., като намалява с 8.8% спрямо октомври миналата година. За един месец все пак положителният финансов резултат се е увеличил с 45 млн. лв. Извършената допълнителна обезценка през месеца на кредитния портфейл за 90 млн. лв. се покрива изцяло от нетния лихвен доход (215 млн. лв.) и нетните приходи от такси и комисиони (71 млн. лв.), посочват от централната банка. Общо натрупаният размер на обезценките към края на октомври е 840 млн. лв., като за една година размерът им се е свил с 9.7%.

От БНБ посочват, че през октомври е отчетена значителна динамика в привлечените средства, като размерът им - 72.8 млрд. лв., остава почти без промяна спрямо септември. Това се определя от увеличението при депозитите на домакинствата с 1.1% (399 млн. лв.) до 38.1 млрд. лв. и на тези от фирми с 0.3% (66 млн. лв.) до 23.6 млрд. лв. В същото време се свиват привлечените средства от кредитни институции със 166 млн. лв. до 9.3 млрд. лв. През миналия месец е отчетено и намаление при подчинения срочен дълг (заемен ресурс, който се включва като капитал при определени конкретни изисквания - бел. ред.) с 20.5% до 1.229 млрд. лв. Кои банки и с колко са намалили подчинения срочен дълг в капитала си ще стане известно при излизане на декемврийските данни, като тогава ще бъде с натрупване на тримесечна база. В резултат на тези изменения делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства нараства до 83.5%, посочват от БНБ.

През октомври КТБ се е изкачила от пето на четвърто място по размер на активите в сектора, а ЦКБ - от девето на осмо.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Банките с български собственици - все по големи и все по зле :-)

 • 2
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Ами тежко и горко на българите ( не че гръцките банки опериращи в Родината са цвете за мирисане ).

 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto

  Добре, аз не виждам, колкото и големи да са въпросните български банки, каква е тази сила, която би ме накарало да работя с тях, след като в България те са известни с прането на пари (https://www.bivol.bg/wlbadapples.html) и политическите си игри (http://www.capital.bg/2097662). Големи със сигурност не означава надеждни. Защото при нормални условия банката се грижи клиентите ѝ да могат да обслужват задълженията си.

 • 4
  qwweee avatar :-|
  МM

  С тези управляващи не е далеч времето когато ще стане първа..за голямо съжаление !

 • 5
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  Интересно ми е ползва ли някой от вас кредит или финансови услуги от " четвъртата банка" КТБ, и въобще познавате ли някой лично който ползва кредит от там. Защото в моята скромна практика познавам над 1000 фирми и нито една не работи с КТБ( с изключение на няколко смелчаци с депозити там) ...?!
  Това на което искам да обърна внимание, е че портфейла и е силно ограничен до минимален брой фирми с огромни експозиции ( голяма част от тях свързани със собственика на банката).

 • 6
  nns avatar :-|
  nns

  Бат Милен-е и аз не познавам , и хората които познавам не са чували за такива фирми. Там парите ги ползва само един човек.

 • 7
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Бандите с българска собственост - все по-големи и все по-напред.

 • 8
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Тези трибуквени банки зверски приличат на едни други трибуквени съкращения, от отминали години...

 • 9
  fuji avatar :-|
  fuji

  5 batMilen
  — 1 дек 2013, 21:47
  Интересно ми е ползва ли някой от вас кредит или финансови услуги от " четвъртата банка" КТБ, и въобще познавате ли някой лично който ползва кредит от там. Защото в моята скромна практика познавам над 1000 фирми и нито една не работи с КТБ( с изключение на няколко смелчаци с депозити там) ...?!
  Това на което искам да обърна внимание, е че портфейла и е силно ограничен до минимален брой фирми с огромни експозиции ( голяма част от тях свързани със собственика на банката).
  Много хора познавам с бизнеси никой не работи с тях или да имат кредити от тази банка.Но познавам двама човека клиенти на КТБ които имат там депозити от по няколко милиона.Нямам предвид 1-2 милиона.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  pav4o01 avatar :-|
  Павел

  До коментар [#5] от "batMilen":

  Ами всъщност познавам няколко човека, ползващи депозитите им от 2 години минимум. Виж, при кредитите вече нещата са други. Но само да уточня, че неслучайно КТБ е банката издател на сметките и съответно дебитните карти на всички, работещи в Озеленяване ( занимаващите се с такива дейности по общините, имам познат работник там )


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.