Сбогом, г-н Мастюгин, и благодарим за обещанията

Руската централна банка отне лиценза на контролираната от кандидат-купувача на "Доверие" Инвестбанк заради фалшифицирани данни в отчетите

Изпълнената с противоречия и точеща се вече шест месеца сага около продажбата на най-голямата българска пенсионна компания "Доверие" с над 1.9 млрд. лв. активи върви към закономерния си провал. След като ръководството на продавача Vienna Insurance Group даде сигнал, че е подразнено от забавянето, през декември изкристализираха проблемите около купувача United Capital. На фаталния петък 13 декември рано сутринта Руската централна банка обяви, че отнема лиценза на банката на обявилия се за основен акционер в дружеството-кандидат Сергей Мастюгин. Решението на надзора е базирано на неизпълнение от страна на Инвестбанк на федералните закони за регулиране на банковата дейност, както и на "съществено недостоверни отчетни данни".

След тази новина практически сделката за "Доверие", която и преди това се клатеше между подозренията в липса на осигурено финансиране и различни рокади в United Capital, практически изглежда обречена. Дори целият шум, който се вдигна около непрозрачната продажба, се отрази репутационно на VIG и се измерваше в отлив на клиенти на "Доверие", а след новината вероятно австрийската група ще побърза да излезе с най-малко щети за името си. И да реализира намека на изпълнителния си директор Петер Хаген пред Der Standard - "Ако би имало нова процедура, определени български инвеститори биха го приветствали".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се