БНБ очаква бавен ръст на кредитирането в началото на 2014 г.

БНБ очаква бавен ръст на кредитирането в началото на 2014 г.

Лихвите и по депозити, и по заеми ще спадат минимално и плавно

Валентина Илиева
4409 прочитания

© АСЕН ТОНЕВ


Домакинствата ще продължат да спестяват във влогове, различни от срочните депозити, заради т.нар. данък лихва.

Бавно повишение на обема на отпуснатите кредити през първото тримесечие на 2014 г. прогнозира централната банка. Растежът на депозитите ще се запази на високи нива, което ще позволи на банките да увеличат предлагането при повишаване на търсенето на кредити. Прогнозите на БНБ са лихвите по заемите да продължат да спадат плавно, а тези по депозитите да се понижат минимално.

Домакинствата предпочитат да спестяват във влогове, различни от срочните депозити, заради т.нар. данък лихва и тази тенденция ще продължи и в началото на следващата година. Това са част от прогнозите в последното издание на БНБ "Икономически преглед".

Бавен ръст на кредитите

Темпът на растеж на кредитирането за фирми и домакинства ще остане нисък, но се очаква бавно да нараства през следващите месеци. Прогнозата е в резултат на очакваното постепенно възстановяване на икономическата активност и свързаното с това ускоряване на растежа на заемите за бизнеса. При кредитирането за домакинствата – жилищни и потребителски заеми, се предвижда постепенно свиване на спада на годишна база. Тази прогноза на БНБ се обуславя от очакванията за плавно възстановяване на потребителското търсене, се казва още в "Икономически преглед".

Ще продължи и тенденцията към плавен спад на лихвените проценти по кредитите. Фактори в тази посока ще бъдат спадът в цената на банковия ресурс, високата ликвидност на банките и продължаващото нарастване на привлечените средства в банковата система. Има вероятност и от действието на фактори в обратна посока - към повишение. Такова влияние би могло да окаже настъпването на нов лихвен цикъл в паричната политика на водещите централни банки, които да поемат курс на повишаване на лихвените проценти на международните парични и капиталови пазари.

Депозитите - безсрочни и с ниски лихви

Понижението на лихвите по депозитите се очаква да бъде минимално. В посока към понижение ще влияят високата склонност към спестяване, значителното предлагане на депозити, очакваното слабо търсене на кредити. Тази тенденция може да бъде преустановена при евентуалното настъпване на нов възходящ лихвен цикъл в паричната политика на водещите централни банки, посочват от БНБ.

Запазва се и друга тенденция на депозитния пазар – промяната в структурата по вид и матуритет на депозитите на домакинствата. Продължава нарастването на депозитите, договорени за ползване след предизвестие (спестовни и безсрочни влогове) и на овърнайт депозитите, а срочните се свиват. Тази тенденция започна през четвъртото тримесечие на 2012 г. в резултат на въведеното данъчно облагане на доходите на физически лица от лихви по срочни депозити.

Т.нар. данък лихва, освен че промени предпочитанията на домакинствата по отношение на вида депозити, повлия и върху политиката на банките при определяне на лихвените проценти по различните видове депозити. Те започнаха да предлагат по-атрактивни лихви по необлагаемите влогове. Очакванията на централната банка са и през следващите месеци наблюдаваната промяна в структурата на депозитите на домакинствата да продължи.

Търсене на кредити

Според резултатите от анкетата за кредитната дейност на банките, провеждана от БНБ всяко тримесечие, за периода юли – септември 2013 г. е отчетено нарастване спрямо предходното тримесечие на търсенето от предприятия на кредити. Основните фактори, които допринасят за повишеното търсене от страна на предприятията, са както по-голямата инвестиционна активност през периода, така и увеличеното търсене на кредити с цел покриване на нуждите от оборотни средства.

Все пак е имало фактори, влияещи и в обратна посока - към понижаване на търсенето. Това са по-големите възможности на предприятията да ползват вътрешнофирмени източници на финансиране. Търсенето от страна на предприятията нараства както за краткосрочни, така и за дългосрочни кредити. При домакинствата тенденциите са разнопосочни, като при потребителските кредити банките отчитат по-слабо нарастване на търсенето в сравнение с предходното тримесечие, а при жилищните се наблюдава спад.

Банките са облекчили кредитните си стандарти както за домакинства, така и за предприятия. Фактори в тази посока са били обемът на привлечените средства и намалението на цената им, конкуренцията между банките, спадането на доходността от алтернативни инвестиции. Случаите, в които стандартите са затягани, са били главно заради риска, свързан с обезпечението, и в по-малка степен заради кредитния риск, бизнес климата в отраслите с голям дял в кредитните портфейли и състоянието на макроикономическата среда.

Домакинствата ще продължат да спестяват във влогове, различни от срочните депозити, заради т.нар. данък лихва.

Бавно повишение на обема на отпуснатите кредити през първото тримесечие на 2014 г. прогнозира централната банка. Растежът на депозитите ще се запази на високи нива, което ще позволи на банките да увеличат предлагането при повишаване на търсенето на кредити. Прогнозите на БНБ са лихвите по заемите да продължат да спадат плавно, а тези по депозитите да се понижат минимално.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал