Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 2 яну 2014, 14:25, 7441 прочитания

Прогнозите за 2014 г: Застрахователите се надяват на ръст в икономиката

Раздвижване в кредитирането и повишен интерес към здравни полици може да помогнат на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Прогнози за 2014 г.

IT индустрията: Най-оптимистичният сектор

Хроничната липса на специалисти продължава да бъде основният проблем на софтуерните компании

Икономиката през 2014 г.: Между Европа и местната политическа несигурност

Външните пазари могат да влияят позитивно, но има вътрешен риск за публичните финанси

Прогнозите за 2014 г: Отново ръст в продажбите на лекарства

Здравеопазването като цяло ще изпадне в още по-дълбока криза, прогнозират експерти

Тежка индустрия: Надеждите са повече от реалните очаквания

Компаниите остават предпазливи заради високите енергийни цени, неубедителното възстановяване в Европа и политическите рискове в страната

Прогнози 2014: Сиво, или розово бъдеще

Най-оптимистичният и най-песимистичният сценарий за развитието на икономиката през 2014 г.

Енергетика: година на ръба на фалита

При гигантска задлъжнялост в сектора се предвиждат нови мега проекти, срутване на ВЕИ сектора и липса на смислени реформи

Храни и лека индустрия – в очакване на нови пазари

Потрeблението е свито, надеждата е в продажби зад граница

Застой в търговията с малки изключения

Веригите ще отварят нови обекти и пазарният им дял ще продължи да расте

Транспорт на кръстопът

За пръв път от началото на кризата опимизмът при превозвачите е по-голям от негативните очаквания

Банките се надяват на Европа да съживи кредитирането

След петилетка криза необходимостта от активизиране на бизнеса и банките е сериозно предизвикателство

Прогнозите за 2014 г: Оптимизмът при животозастраховането расте

Представителите на сектора прогнозират двуцифрен ръст на пазара през 2014 г.

Накъде ще върви борсата

Прогнози за нови IPO-та и доходност до 20%

Прогнози 2014: Строителството в капана на спада

Надеждите за леко раздвижване на пазара са свързани с търговете за пътна поддръжка и интегрираните планове на големите градове

Селското стопанство влиза в година на изчакване

Много от компаниите в сектора свързват бъдещата си активност с новите европейски субсидии

При "Автокаско" не се очаква раздвижване и повишение на премиите, защото икономиката продължава да е в застой.
Ако икономиката порасне, ще пораснат и застрахователите, но през 2014 г. това едва ли ще се случи. Такива са прогнозите на компаниите от общото застраховане за новата година, като повечето са по-скоро умерени песимисти, отколкото оптимисти за развитието на пазара. Основната причина е усещането за замръзване на икономиката, което въпреки всички отчети на правителството се споделя от всички застрахователи, до които се допитахме. Ръст на премиите може да дойде по две линии – повишение в цените на задължителната "Гражданска отговорност" и по-голям интерес към здравното застраховане.

Докато първото изглежда неизбежно, второто – сключване на повече здравни полици, е пряко зависимо от състоянието на икономиката. Както частното здравно осигуряване на фондовете, така и новото здравно застраховане разчита много на корпоративни договори, сключвани от компании. Макар да има леко раздвижване и при индивидуалните договори, те все още носят малка част от всички събрани премии.


По следите на БВП

Орлин Пенев, изпълнителен директор на "Алианц България", прогнозира, че ако икономическата обстановка се запази същата и през 2014 г., с минимален ръст на БВП, тенденциите в застраховането ще са същите и няма да има сериозни размествания. "Очаквам 2014 г. да донесе или стагнация със същите нива, или ръстът да не надминава този на икономиката, ако изобщо има такъв", коментира Пенев. Според него повишение на пазара може да дойде заради увеличени цени на "Гражданска отговорност", докато при останалите полици търсенето няма да се промени особено.

Ивайло Йосифов, главен изпълнителен директор на "Дженерали България", има сходна прогноза: "Що се касае до обема на пазара, аз съм умерен оптимист. Не очаквам някакъв сериозен ръст, основно заради макроикономическата рамка", коментира той. Подобни са очакванията на Кирил Бошов, председател на управителния съвет на "Евроинс иншурънс груп", изпълнителните директори на "Бул инс" и на "Армеец" Стоян Проданов и Цветанка Крумова.Прогнозата на Кирил Бошов за идната година е за слаб ръст на премиите, ако изобщо има такъв, и отново обичайните проблеми с ниската цена на "Гражданска отговорност". "Не очаквам сериозно развитие на другите линии поради продължаващото слабо кредитиране от страна на банките. А то е причинено от все още слабото търсене от пазара на дребно, както и от корпоративния сегмент, който е доста предпазлив", смята Бошов.

Проданов оцени изминалата година като 2012 г. и каза, че очаква и през 2014 г. да няма големи промени и раздвижвания. Той обаче прогнозира ръст, макар и малък, като надеждите му са възстановяването на европейската икономика да се пренесе и в България. Проданов също очаква покачването на премиите по "Гражданска отговорност" да продължи, а също така и по "Автокаско". За задължителната полица той коментира, че няма логика компаниите да задържат цените по-ниски от реалните и да покриват загубите от другите си продукти. По думите му имущественото застраховане едва ли ще стане по-търсено, защото то зависи основно от кредитирането, а ръст може да има единствено ако се въведе задължителен катастрофичен пул. "Не виждам как ще се отлепи кредитирането от сегашните нива", добави Проданов.

Като с държавна помощ

Той е сред застрахователите, които поддържат идеята за създаване на катастрофичен пул със задължителни полици за домовете. Преди няколко седмици планове за него бяха коментирани от депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски, който лансира предложение застраховането на домове срещу катастрофични рискове като земетресение да стане задължително. Засега движение по проекта няма, но по неофициална информация има готови предложения за законови промени, които се обсъждат от депутати от БСП.

Против задължително застраховане е Цветанка Крумова от "Армеец", като тя смята за по-удачно да се създаде пул, в който хората да участват доброволно. По думите й дори след природни катаклизми има много слабо търсене на имуществени полици и единствено кредитирането може да увеличи сключването им. Поведението на банките при отпускане на заеми е важно и за другата основна застраховка - "Автокаско". "Много хора просто не могат да си позволят да си купят автомобил без кредит", обясни Крумова. Слабите покупки и на нови, и на употребявани автомобили влияят върху премиите по "Каско", тъй като с течение на времето колите остаряват и цените за застраховка падат. Ако през това време автопаркът не се обновява, това означава постепенно спадане на премиите, тъй като те са процент от стойността на автомобила.

Ивайло Йосифов от "Дженерали България" смята, че две противоположни тенденции ще поддръжат баланс през 2014 г. - на ръст в сектора на здравните полици и свиване на общия пазар заради икономическата ситуация. При изравняването им стойността на премиите ще си остане без особена промяна спрямо 2013 г. Йосифов отбеляза, че все повече компании оценяват значението на здравното застраховане за служителите си. Кирил Бошов е повече песимист за здравното застраховане, където очаква само слаб растеж. "Предвид факта, че това е доброволен бизнес, който изцяло зависи от финансовата ситуация и желанието на фирмите да инвестират в служителите си, в България тази услуга са оценили само международните компании и големите български", обясни шефът на ЕИГ. Сред здравните фондове, прелицензирани като нови компании, има и такива с допълнителен лиценз за автомобилни и имуществени полици.

Нови модели

Йосифов коментира, че част от новолицензираните може да се фокусират и върху предлагане на автомобилни застраховки и ако прилагат същите практики, каквито е имало в здравното осигуряване, това може да нанесе сериозни щети на пазара.

"Преди промените в закона на пазара на здравното осигуряване се вихреше конкуренция, която беше дори по-свирепа от тази в автомобилното застраховане. Надявам се повишените изисквания към резервираността и финансовата стабилност на компаниите след тяхното прелицензиране да внесат нотка на здрав разум в някои играчи на пазара", обясни Йосифов, като добави, че главната роля тук има регулаторът.

И той, и други застрахователи подчертават нуждата да се спечели доверието на потенциалните клиенти към застрахователните услуги. Тази нужда беше подчертана и по време дискусията за застраховането, организирана в началото на декември в рамките на Chivas 12 Chairs от различни застрахователни компании и брокери. Според Йосифов самите компании не бива да допуснат нездрава конкуренция в автомобилното застраховане, а повишаването на интереса към имуществени и животозастраховки не трябва да е заради интересите на компаниите, а заради тези на хората.
 
Общото застраховане през годините (в млн. лв.)
Година Записани премии Платени обезщетения Нетна печалба/загуба
I.-IX.2013 1 003 529 41
2012 1 336 684 55
2011 1 362 633 52
2010 1 375 678 -16
2009 1 457 680 27
2008 1 532 594 -2
2007 1 269 451 70
Източник: КФН
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Димитър Радев: Сроковете за ERM II вече са нереалистични, но работата трябва да продължи 7 Димитър Радев: Сроковете за ERM II вече са нереалистични, но работата трябва да продължи

Според управителя на БНБ отлагане за 2021 г. няма да е фатално, но не бива да се чака завъртане на цял нов цикъл

30 мар 2020, 2621 прочитания

Банките: Истинският стрес тест Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

27 мар 2020, 6838 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Словения национализира изцяло Нова кредитна банка Марибор

Стъпката е част от плана за преструктуриране на банковия сектор в страната

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10