Замръзналият банков сектор

Замръзналият банков сектор

Системата издържа на още една година на свито кредитиране и падащи печалби

Валентина Илиева
5635 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Банковият сектор в България е на път да приключи още една поредна година на свито кредитиране и падащи печалби. Това показват данните на БНБ за кредитирането от паричната статистика и за състоянието на банковата система към края на ноември 2013 г. В сектора почти нищо не помръдва, като движението на основни балансови показатели в повечето случаи е в посока надолу. Продължават да растат депозитите на домакинствата и на фирми, което от гледна точка на потреблението и инвестициите не е обнадеждаващ факт.

Голямото свиване

Данните за кредитирането сочат, че заемите през ноември се свиват във всички сегменти – за бизнеса, жилищни и за потребление (виж графиките). Свиването е както на месечна база (спрямо предходния месец), така и на годишна (спрямо същия период на предходната година). Под нулата вече е и годишният темп на фирмените кредити (-0.5%). Така данните за ноември не оправдават в голяма степен очакванията на банките за активизиране на търсенето на заеми от страна на бизнеса през последното тримесечие на годината. Какво ще покажат данните за кредитирането през декември ще се види в края на този месец, когато БНБ публикува декемврийската статистика.

Свиването не означава липса изобщо на кредитиране, но обемът на новоотпуснатите кредити е по-нисък от този на погасяванията по съществуващи заеми, поради което крайният резултат е намаляване на портфейла. За отлагане ползването на кредит основни фактори са неясната икономическа перспектива, вътрешнополитическият риск в страната, високата безработица, нивото на работните заплати. Допълнително принос има и замръзването на нивата на лихвите за домакинствата. От няколко месеца няма ясно изразена посока на намаление, като нивата се задържат на достигнатите, а в някои случаи има и повишения. През ноември лихвите по жилищните заеми отчитат покачване (виж другия текст).

В резултат на свитото кредитиране и ниските приходи от основна дейност секторът продължава да отчита и намаление на печалбата на годишна база с 6.6% (близо 40 млн. лв.). В края на ноември финансовият резултат на банковата система е 564.5 млн. лв. Така за поредна година очевидно секторът ще приключи на печалба, макар и намаляваща.

Просрочия

Освен кредитния портфейл, намалява и обемът на т.нар. лоши и преструктурирани заеми. Те също се свиват и на месечна, и на годишна база, като обемът им достига 9.712 млрд. лв., а делът им в портфейла на системата е 22.77%. Свиването е при всички видове просрочия (виж графиките). Най-вероятното обяснение е отписването на несъбираеми кредити.

От централната банка посочват, че информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва и общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на септември тази година обемът им достига 9.947 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл е 17.22%, като леко нараства спрямо този в края на юни. Необслужваните кредити продължават да забавят годишния си темп на растеж, като в края на септември той е 0.8%.

Продължават да нарастват депозитите в сектора. Привлечените средства от домакинства и фирми към края на ноември формират 85% от общо привлечения ресурс в банковата система. Това осигурява добра ликвидна позиция на системата като цяло, като към края на ноември коефициентът на ликвидните активи е 26.67%. Тази ликвидност обаче не е особено рентабилна за банките заради ниската кредитна активност.

Банковият сектор в България е на път да приключи още една поредна година на свито кредитиране и падащи печалби. Това показват данните на БНБ за кредитирането от паричната статистика и за състоянието на банковата система към края на ноември 2013 г. В сектора почти нищо не помръдва, като движението на основни балансови показатели в повечето случаи е в посока надолу. Продължават да растат депозитите на домакинствата и на фирми, което от гледна точка на потреблението и инвестициите не е обнадеждаващ факт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Да видим картинката за 1-то тримесечие на 2014. Новите капиталови изисквания и преквалифицирането на доста позиции провизии в загуба донесоха ударно на банковите институции 2,3 милиарда загуба на 2-ри януари. Тази и следващата година са истината за професионализма на банковите мениджери, доколко "успехите и печалбата" са резултат на добри практики или на "доене" с такси на необразования, във финансови дела, българин.

 • 2
  epoc avatar :-P
  epoc

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Споко, вече пуснаха опровержение от днес как се били вдигнали лихвите през ноември:
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/01/05/2214003_skok_na_lihvite_po_jilishtnite_zaemi_v_levove_i_v_evro/

 • 3
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Според третата графика печалбата на сектора гравитира около 40 млрд. лева. Капитал, стегнете се

 • 4
  cuklio avatar :-P

  Това долопосоченото уби рибата в рЯката
  "За отлагане ползването на кредит /от фирмите б.м./ основни фактори са неясната икономическа перспектива, вътрешнополитическият риск в страната, високата безработица, нивото на работните заплати. Допълнително принос има и замръзването на нивата на лихвите за домакинствата."

  Е сега някой икономист да ми ги разясни тези откровени противоречия в 5 реда текср , и къде е ролята на лихвата /ако има такава/.

 • 5
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  [quote#2:"epoc"]Споко, вече пуснаха опровержение от днес как се били вдигнали лихвите през ноември:
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/01/05/2214003_skok_na_lihvite_po_jilishtnite_zaemi_v_levove_i_v_evro/[/quote]

  Именно. Двете новини си противоречат логически. Щом е свит пазара, значи цената е висока или няма търсене на тази цена. Аз например бих взел кредит, но никога на тази цена. Значи някъде по средата банкерите шикалкавят...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал