Умерен ръст на ипотечните заеми през 2013 г.

Умерен ръст на ипотечните заеми през 2013 г.

Въпреки подобряването на условията за кредитиране потребителите остават предпазливи

Мария Иванова
3862 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Слаб, но все пак ръст на пазара на ипотечно финансиране през 2013 г. Това отчитат в годишния си анализ от консултантската компания "Кредит център". Според наблюденията на дружеството през последните 12 месеца новоотпуснатите жилищни заеми са се увеличили с около 4%, а като цяло изминалата година е била по-добра за сектора в сравнение с предходната.

Близо до замръзването

"Погледнато в статистическите данни, ипотечният пазар изглежда замръзнал", отбелязва изпълнителният директор на дружеството Тихомир Тошев. Макар и през отделните тримесечия да е имало известна лека динамика в посока нагоре или надолу, като цяло броят на новоотпуснатите кредити е останал около 160 хиляди, а обемът им е от порядъка на 8.8 млрд. лв. "В същото време имаме година с ръст на сделките с недвижими имоти в големите градове на страната, където ипотечният кредит е важен двигател на пазара", отбелязва той. Подобни са и наблюденията на анализаторите от Уникредит Булбанк, които в годишния си обзор на сектора отчетоха устойчив ръст в броя на финансираните с ипотечен заем сделки в имоти в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. Така през изминалата година жилищният пазар се радва на известно активизиране от страна на купувачите на фона на спада, наблюдаван в сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, отчитат от банката.

"Все пак при по-задълбочен анализ на пазара и макар 2013 г. да беше трудна и тежка година за икономиката като цяло, новите ипотечни кредити са повече в сравнение с 2012 г. и ние в "Кредит център" оценяваме този ръст на около 4%", подчертава Тошев.

В основната си част все повече от новоотпуснатите ипотечни заеми се теглят в левове, като фактор за това е и изпреварващият спад на лихвите по кредитите в местната валута. "Все повече банки започваха постепенно да предлагат по-добри условия по левовите си кредити и в повечето от тях лихвите по кредитите в левове и евро бяха изравнени", отчитат от консултантската компания. Така според наблюденията им към края на годината заемите в левове са около 70% от общо новоотпуснатите в сравнение с 53% през януари.

Слабо търсене

Същевременно според наблюдателите на пазара като цяло потребителите остават предпазливи по отношение на тегленето на заеми въпреки постепенното подобряване на условията за ипотечно кредитиране. През последните години лихвите по предлаганите от банките заеми трайно намаляват, като дори достигнаха равнищата си отпреди кризата. По данни на БНБ към края на ноември 2013 г. средните лихвени проценти са 7.17 за ипотечни заеми в левове и 7.52 за кредити в евро при равнища от съответно около 10.5 и 9, наблюдавани в пика на кризата.

"Тенденцията за понижаване на лихвите по кредитите ще продължи и през следващата година", прогнозира Екатерина Кирилова, директор "Маркетинг и клиентски сегменти" в Уникредит Булбанк. "Хората обаче все още продължават да бъдат по-предпазливи при тегленето на кредит заради несигурността в бъдещето, страха от продължаващата криза, високите нива на безработица и съществуващата вероятност от загуба на доходи", обяснява тя.

От своя страна Тихомир Тошев също отбелязва стремежа на потребителите към поддържане на "ниска или никаква задлъжнялост". Според наблюденията на консултантската компания финансовата култура на потребителите се е подобрила, което ще изиграе важна роля за развитието на ипотечния пазар в бъдеще. Прогнозата на "Кредит център" е за предстоящ ръст на сектора, като положителен ефект в тази посока ще окаже фактът, че средната задлъжнялост на българските домакинства все още е сравнително ниска на фона на част от домакинствата в Европа. "От около 3 млн. домакинства у нас под 150 хил. от тях са закупили собствено жилище с кредит, като средното задължение е около 55 хил. лв. Това показва, че сериозни рискове пред този пазар у нас липсват и по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години", отчитат от компанията.

Слаб, но все пак ръст на пазара на ипотечно финансиране през 2013 г. Това отчитат в годишния си анализ от консултантската компания "Кредит център". Според наблюденията на дружеството през последните 12 месеца новоотпуснатите жилищни заеми са се увеличили с около 4%, а като цяло изминалата година е била по-добра за сектора в сравнение с предходната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#0:"К-л"]...по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години", отчитат от компанията.[/quote]

  Ако питаме т.нар. "консултанти" бъдещето е розово, цените ще растат и моментът за покупка е сега. Ако обаче погледнем реалните доходи с отчетена инфлация, естествения прираст на населението и темпът на емиграция, май ще се окаже, че всичко е спекулация, а реални причини за пазарен подем липсват.

 • 2
  sinergy avatar :-P
  Sinergy

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

  Няма значение ние какво си мислим или какво говорят разните му анализатори и консултанти. Търсенето и предлагането определят пазара и сделките стават там където кривите се пресекат. От там нататък вече, кой купил изгодно или кой продал неизгодно, кой дебне да падне или да се вдигне цената си е до късмет и способности. В допълнение има и други фактори - след 1 година може цената на даден имот да е паднала с 2-3 хил. евро, но за същата година ако едно домакинство плати същият по размер наем, не е ли по-добре още сега да закупи жилище? Или да се чака големият удар? Става дума всичко си е индивидуално и не виждам защо злорадството трябва да е уместно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал