Корпоративна банка купува "Креди Агрикол България"

"Креди Агрикол България" има под 20 клона в България

Корпоративна банка купува "Креди Агрикол България"

Договорът за продажба е подписан във вторник

Валентина Илиева
25417 прочитания

"Креди Агрикол България" има под 20 клона в България

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Поредна западна банка се изтегля от българския банков пазар.

Френската Credit Agricole е подписала във вторник договор за продажба на българското си поделение "Креди Агрикол България". Това потвърдиха пред "Капитал Daily" няколко независими източника, като се очаква официалното съобщение да бъде обявено в сряда. Купувач е Корпоративна търговска банка, а цената на сделката не е ясна на този етап. КТБ е публична компания и би трябвало да я обяви пред акционерите си.

Практиката с публични компании в България обаче показва, че това невинаги се случва. Така поредна западна банка се изтегля от пазара, а активите й се купуват от местен инвеститор. Според източниците на "Капитал Daily" КТБ, която основно е позиционирана в корпоративния сегмент, планира навлизане на пазара на банкиране на дребно и покупката на "Креди Агрикол" ще й осигури тази платформа.

В последните няколко години поделението на френската банка активизира дейността си в предлагане на услуги и продукти на домакинства и малки и средни предприятия.

За окончателно финализиране на сделката е необходимо купувачът да получи разрешения от БНБ и от Комисията за защита на конкуренцията. След подписване на предварително споразумение за покупка купувачът е длъжен да подаде в "Банков надзор" уведомление, както и да поиска разрешение за придобиване.

"Креди Агрикол България" е една от малките банки на българския пазар - на 21-во място по размер на активите (сред 30 банки и клонове на чужди банки). Пазарният й дял е малък въпреки плановете на собственика й за развитие, обявени преди пет години. По последни данни към края на септември 2013 г. балансовото й число според отчета й в БНБ е 489.4 млн. лв., а собственият капитал - 31.5 млн. лв.

От 2008 г. банката е на загуба, като и за деветте месеца на миналата година финансовият й резултат е отрицателен – близо 11 млн. лв. Според информацията в интернет страницата на банката тя има 18 офиса общо в София и страната (по един във Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград).

КТБ към момента е четвърта по големина в сектора според размера на активите й - 6.7 млрд. лв. към края на септември 2013 г.

Коя е "Креди Агрикол България"

"Креди Агрикол България" е малка, но има дълга история на българския банков пазар. Предшественик на банката е създадената през 1994 г. Българска инвестиционна банка. Нейни основатели тогава са Европейската банка за възстановяване и развитие, група български банки и други акционери. През 1998 г. Emporiki Bank, Гърция, придобива контролния пакет акции, а през 2003 г. гръцката банка става едноличен собственик.

През 2007 г. френската Crédit Agricole Group придобива контролния пакет акции на Emporiki в Гърция и така българското поделение става част от групата на френската банка. И след сделката обаче банката тук продължи да се възприема като гръцка. През пролетта на 2008 г. новият собственик в Гърция обяви петгодишна стратегия за развитие на поделенията в България, Румъния и Албания. Тогава банкирането на дребно - разработване и предлагане на продукти и услуги за домакинствата, и развитието на продукти и услуги за малки и средни предприятия бяха поставени като основен акцент в развитието на българското поделение, както и разширяване на клоновата мрежа. През последните няколко години банката наистина активизира дейността си в тези направления.

През лятото на 2012 г. последва ново преструктуриране в собствеността на върха, което имаше последици и за дъщерните банки в региона. Credit Agricole придоби директно 100% от капитала на поделенията си в България, Румъния и Албания и след това продаде Emporiki на Alpha Bank.

Тогава от Credit Agricole посочиха, че това е последната стъпка от процес на интегриране, разработен от началото на 2009 г. Целта му според банката беше заздравяване на връзките между Crédit Agricole и дъщерните дружества от групата и пряк достъп до финансиране от френската централа. Изглежда обаче връзките не са станали чак толкова здрави, след като по-малко от две години по-късно банката се продава.

Поредна западна банка се изтегля от българския банков пазар.

Френската Credit Agricole е подписала във вторник договор за продажба на българското си поделение "Креди Агрикол България". Това потвърдиха пред "Капитал Daily" няколко независими източника, като се очаква официалното съобщение да бъде обявено в сряда. Купувач е Корпоративна търговска банка, а цената на сделката не е ясна на този етап. КТБ е публична компания и би трябвало да я обяви пред акционерите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


60 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Очакваме вливане на Инвестбанк и КредитАгриколБългария в КТБ и появата на играч съпоставим на ПИБ :-) да се готвят ЦКБ и Тексимбанк :-) за новата 2015 година ще имаме драстично различна конфигурация на банковия сектор :-)

 • 2
  arax avatar :-|
  arax

  ...а 2020 в България ще има само една банка - КТБ ;)

 • 3
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Бързо, рефинансирайте си задълженията към Креди Агрикол и никога не ползвайте услугите и, тя е на олигархията. Ще платите ебаси таксата за предсрочно погасяване, обаче трябва да скъсате с олигархията веднага хахаха

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  ЦКБ е друга бира, всички знаем защо

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#3] от "bvsc": но е вкисната :-) увеличение на капитала от финансова институция чрез апорт на недвижимостти при падащ тренд на цените е шикалкавене :-)

 • 5
  pirosog avatar :-(
  Пиросог

  Тоя се у*ра.

 • 6
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#4] от "kardinalat":

  Не съм съгласен, че е вкисната, подценена може би да. Не са много акците търгуващи се при съотношение P/B 0.33

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#6] от "bvsc": това вече е виц :-) и банков надзор на бнб не смее да изръси подобно нещо :-)

 • 8
  klepoev avatar :-|
  Adam

  Едно поне е ясно -банката има нужда от по-качествен мениджмънт. Гърците съсипаха банката от мързел и непукизъм, а французите първо имаха по-съществени проблеми с гърците и не се интересуваха, а после я захвърлиха най-вероятно за жълти стотинки - колкото и струва.. въпреки че банката имаше и някои не лоши подобрения.
  Ще видим сега ЦВъ какво банкиране на дребно ще развива??

 • 9
  philipotel avatar :-P
  Durruti

  До коментар [#8] от "Adam":

  Ще развива дребно банкиране, та пушек ще се вдига - във всяка "Лафка" - банкомат и гише за бързи кредити :)

 • 10
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава

  Сделката е хубава. От една страна се консолидира българският банков пазар - и без това банките са ни твърде много за малка страна като нашата. От друга, КТБ пък диверсифицира портфейла си и навлиза и в ритейла.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход