КТБ ще развива Креди Агрикол, като отделна банка

Цветан Василев, председател на надзорния съвет на КТБ и нейн собственик

КТБ ще развива Креди Агрикол, като отделна банка

На този етап цената на сделката няма да бъде съобщавана, посочиха от купувача

Валентина Илиева
7094 прочитания

Цветан Василев, председател на надзорния съвет на КТБ и нейн собственик

© Юлия Лазарова


Новата "Креди Агрикол", която ще бъде ребрандирана, ще се фокусира върху малък и среден бизнес и банкиране на дребно.

Корпоративна търговска банка (КТБ) и придобитата от нея "Креди Агрикол България" ще продължат да съществуват като две отделни институции на българския пазар. Това казаха от "Корпоративни комуникации" на КТБ пред "Капитал Daily". На този етап цената на сделката няма да бъде съобщавана, посочиха още оттам.

В сряда беше обявено официално подписването на споразумение между КТБ и една от водещите френски банки - Credit Agricole, за придобиването на дъщерното поделение на французите от Корпоративна банка. То беше подписано във вторник. Сделката е за 100% от акциите от капитала на "Креди Агрикол България". "Придобиването ще бъде финализирано след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи", се казва в съобщението, разпространено от купувача.

Това означава, че трябва да бъдат получени одобренията на БНБ и Комисията за защита на конкуренцията. След официалното обявяване на подписаното споразумение от купувача от централаната банка заявиха, че са запознати с "процеса по продажбата на "Креди Агрикол България" както от представителите на банката майка във Франция, така и от нейния субсидиар у нас". В съобщението на БНБ пише още, че след внасяне на документите за одобрение "Банков надзор" ще излезе с решение в срок според законовите изисквания.

Там се казва и че "централната банка винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас".

В съобщението на френската банка Credit Agricole се посочва, че с продажбата на българското й поделение банката продължава да намалява мащаба на бизнеса си. Преди две години кредитната институция направи значително преструктуриране на глобално ниво, отстъпвайки от близо половината от страните, в които оперира, посочва The Wall Street Journal. Банката коментира, че продажбата в България ще редуцира рисково претеглените й активи със 160 млн. евро (216.7 млн. долара).

Нова банка - нови пазари

От съобщението на КТБ става ясно, че новата банка ще се фокусира и в нов за профила на дейността на купувача сегмент - малък и среден бизнес и банкиране на дребно. Именно придобиването на "Кредит Агрикол България" ще служи като платформа в тази посока. "Креди Агрикол" е малка по размер, с ограничен бизнес и скромна клиентска база. Има 18 офиса общо в София и страната. Пазарният й дял (според размера на активите - 489.4 млн. лв.) в сектора е 0.6% към края на септември 2013 г. (данните за края на годината ще бъдат публикувани в края на януари).

От 2008 г. банката е на загуба, като и за деветте месеца на миналата година е с отрицателен финансов резултат от близо 11 млн. лв. Именно през пролетта на 2008 г. френският вече собсвеник (преди това е гръцка собственост на Emporiki Bank, която през 2007 г. е придобита от Credit Agricole - бел. ред.) обяви петгодишна стратегия за развитие на поделенията в България, Румъния и Албания.

Тогава банкирането на дребно - разработване и предлагане на продукти и услуги за домакинствата, и развитието на продукти и услуги за малки и средни предприятия бяха поставени като основен акцент в развитието на българското поделение, както и разширяване на клоновата мрежа. През последните няколко години банката наистина активизира дейността си в тези направления, но в условията на криза и изострена конкуренция очевидно стратегията не е изпълнена.

Позициониране

В този контекст едва ли продавачът е разчитал на сериозен приход от сделката. Предвид и свиването и оттеглянето на Credit Agricole от други пазари, като Гърция например, напускането на българския пазар изглежда логично. Така предвид пазарните позиции на местното поделение най-ценното за купувача се оказва лицензът. Той би бил интересен за инвеститори извън Европейския съюз, които не могат да се възползват от правото на единния паспорт (банка от страна - членка на ЕС, може да отваря свое поделение в друга държава от евросъюза само чрез уведомление – бел. ред.). Още повече че в момента големите европейските банкови групи не купуват, а по-скоро продават.

Запазването на двете банки като отделни има своите ползи за местен купува, както направиха ЦКБ и Тексимбанк. Основната е избягване на концентрации при инвестициите и кредитите, които иначе биха нарушили законови лимити. Например за КТБ, която има сериозни експозиции към свързани със собственика й компании, това може да се окаже важно. Още повече че в банката са концентрирани голяма част от депозитите на държавните дружества, които по сега действащите правила трябва да се разпръснат в повече институции. 

Друга полза би била в конкуренцията за пазарни дялове, което прави съответната бака системно по-важна. Освен това при намерение за продажба може да вдигне стойността на новата структура - това обаче в случай че двете се обединят, както ПИБ и Юнионбанк, чието сливане в момента е в ход.

Новата "Креди Агрикол", която ще бъде ребрандирана, ще се фокусира върху малък и среден бизнес и банкиране на дребно.

Корпоративна търговска банка (КТБ) и придобитата от нея "Креди Агрикол България" ще продължат да съществуват като две отделни институции на българския пазар. Това казаха от "Корпоративни комуникации" на КТБ пред "Капитал Daily". На този етап цената на сделката няма да бъде съобщавана, посочиха още оттам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  fatality avatar :-|
  Лола

  Цената на сделката не ще да е много високо с оглед на това, което французите оставят след себе си. В момента самите те са ангажирани с доста по-важната задача да спасяват банката майка, която го докара до рейтинг С и в дългосрочен план няма изгледи за промяна.
  Как ще се отрази тази сделка на конкуренцията на родния банков пазар, можем само да гадаем към момента.

 • 2
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  отделна банка с отделен лимит за депозити на държавни пари

 • 3
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#2] от "krastitel":

  Пич, това се изтърка вече. Измисли нещо ново

 • 4
  fatality avatar :-|
  Лола

  До коментар [#2] от "krastitel":

  Смени плочата! Няма как това да стане, защото френската банка е твърде малка, за да поеме такъв толкова сериозен ресурс, дори да се касае за кратки срокове. Не съм убедена как стоят законово нещата, но може и да се приема, че след като е част от КТБ (понеже тя я притежава на 100%), то парите са в КТБ. Несериозно е да се твърди, че са си напазарували банката заради това. Със сигурност плюс е, че капиталовата й оценка ще се повиши.

 • 5
  smileislife avatar :-P
  SML

  А БНБ дали знае за тая работа... след като натиснаха ПИБ да се слее с Юнионбанк не виждам, защо да направят изключение за другаря с мустаците, или..?! Те все пак искат окрупняване на пазара..

 • 6
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  До коментар [#1] от "Лола":
  Чак до С не са се докарали франсетата, http://www.credit-agricole.com/en/Investor-and-shareholder/Debt/Ratings. Не е върхът, но си е солиден рейтинг.

 • 7
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Банковата ЛаФка.

 • 8
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#5] от "FvH":

  Уви явно според случая БНБ разбират думата "окрупняване" по съвсем различен начин. Цитирам от статията:

  "В съобщението на БНБ пише още, че след внасяне на документите за одобрение "Банков надзор" ще излезе с решение в срок според законовите изисквания.

  Там се казва и че "централната банка винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас"."

 • 9
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Тъй като профила на двете банки КТБ и Креди Агрикол е доста различен е логично да не бързат да ги сливат,а да ги развиват паралелно.Но в дългосрочен план е почти сигурно,че ще ги слеят за да използват синергията между двете.

 • 10
  lady_garga avatar :-|
  lady_garga

  Подкрепям окрупняването на банковия сектор във всяко едно отношение. Ако имаме нещо по-стабилно у нас, то това е той.
  Тепърва ще се наблюдават, според мен, още такива сделки, а конкуренцията е хубаво нещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал