Обратно изкупени заеми доведоха до кредитен ръст през декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обратно изкупени заеми доведоха до кредитен ръст през декември

Обратно изкупени заеми доведоха до кредитен ръст през декември

Финансирането на компании и домакинства е нараснало в края на миналата година

Валентина Илиева
3844 прочитания

© Юлия Лазарова


Потребителските заеми са нараснали през декември със 150.7 млн. лв. само за месец

Банковият сектор отчита кредитен ръст и при заемите за фирмите и за домакинствата през декември 2013 г. Той обаче се дължи в голяма степен на обратно изкупени от банките кредити. Това показват данните на БНБ за кредитирането от паричната статистика към края на миналата година. Така на общия фон на свито кредитиране направеният ръст през декември се отразява благоприятно за добрия вид на годишните баланси и отчети на банките.

Форми на растеж

Общо нарастването на кредитния портфейл на системата за фирми и домакинства през миналия месец е с 288.9 млн. лв. до 53.8 млрд. лв., като месечен ръст има и в трите сегмента – бизнес заеми, потребителски и жилищни. В същото време обемът на обратно изкупените кредити през декември миналата година е 264.7 млн. лв. Данните за върнатите в балансите на банките заеми се посочват в съобщението на централната банка за кредитните и депозитните показатели на системата. По време на кредитния бум банките изнасяха портфейли от кредити към други банки например част от групата, към която принадлежат и те. Тогава целта беше да намалят изкуствено обема на отпуснатите кредити в собствените си баланси, за да не плащат допълнителните задължителни минимални резерви при превишение на наложените им кредитни тавани. В сегашната ситуация на кредитен растеж около нулата и близо 10 млрд. лв. просрочия връщането на пакет кредити действа освежаващо на портфейлите.

С най-голямо нарастване са потребителските заеми – 150.7 млн. лв. (до 7.428 млрд. лв.), или 2.07% месечен ръст. На фона на годишното им нарастване (159.2 млн. лв., или 2.2%) и редуването на месечни спадове с ръстове, които не са повече от 20 - 30 млн. лв., декемврийското увеличение на портфейла впечатлява. Жилищните кредити също нарастват през декември – с 49.6 млн. лв. (до 8.831 млрд. лв), или с 0.6%, при пет поредни месеца на свиване и на годишна (спрямо същия период на предходната година), и на месечна база (спрямо предходния месец). Корпоративните кредити също отчитат и месечен, и годишен ръст – съответно с 0.2% и 0.02%, или нарастване от 88.6 млн. лв. през декември до 35.089 млрд. лв. През ноември миналата година годишният темп на нарастване на фирмените кредити се потопи под нулата (-0.5%), след като този за потребителските и за жилищните отдавна е на такива нива. Свиването не означава липса изобщо на кредитиране, но обемът на новоотпуснатите кредити е по-нисък от този на погасяванията по съществуващи заеми, поради което крайният резултат е намаляване на портфейла.

Просрочията

През миналия месец т. нар. лоши и преструктурирани кредити отчитат леко нарастване – с 0.03% на месечна база и с 0.19 на годишна, след като бяха установили и те обратна посока на движение. Обемът им в края на годината достига 9.715 млрд. лв., или 22.6% дял от портфейла. От централната банка посочват, че информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на септември тази година обемът им достига 9.947 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл е 17.22%, като леко нараства спрямо този в края на юни. Необслужваните кредити продължават да забавят годишния си темп на растеж, като в края на септември той е 0.8%.

Според последните прогнози на Уникредит Булбанк, представени в началото на тази година, банките ще продължат да поемат загуби в портфейлите си от кредити и през 2014 г. Това ще поддържа разходите за обезценка на високи нива поне още няколко години, което в съчетание с прогнозите за слабо търсене на кредити в краткосрочен и седносрочен план сочи, че приходите от основна дейност ще останат под натиск, както и ефективността на сектора, се казваше в анализа на банката. Там се посочва още, че след като през изминалата година ефективността на банките се влоши до 53% за съотношение приходи - разходи (спрямо рекорда от 47%, отчетен през 2007 г.), прогнозата и за тази е да остане близо до тези нива.

Автор: Капитал Daily
Потребителските заеми са нараснали през декември със 150.7 млн. лв. само за месец

Банковият сектор отчита кредитен ръст и при заемите за фирмите и за домакинствата през декември 2013 г. Той обаче се дължи в голяма степен на обратно изкупени от банките кредити. Това показват данните на БНБ за кредитирането от паричната статистика към края на миналата година. Така на общия фон на свито кредитиране направеният ръст през декември се отразява благоприятно за добрия вид на годишните баланси и отчети на банките.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    zax50315885 avatar :-|
    Teaser

    Истината е проста банковият кредит се сви през 2013 противно на бодряческите очаквания на БНБ в нейните официални прогнози. Това се дължи на оздравяването на фирмените и банковите баланси и стремежът за намаляване на задлъжнялостта след колапса на сектори като строителство, недвижими имоти и вътрешна търговия. Обезпокояващ е мащаба на продадените и обратно изкупените кредити от банковата система, което си е с мотив избягване на регулациите за класифициране и спестяване на провизии и капитал, за да изглеждат показателите по-добре. Докога така под носа на регулатора....време е БНБ да упражни натиск за да се преструктурира сериозно в портфейлите на банките, а не просто да се купува време....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK