Сянката на дефлацията

Борбата със спада на валутите на развиващите се държави може да ги принуди да задушат собствените си икономики, а с това и глобалния растеж

Аржентина е гладна за долари. Всички искат да ги притежават. Държавата се нуждае от валута, за да обслужва дълга си и да финансира дупката в платежния баланс. Бизнесът ги иска, за да може да плаща вноса. А гражданите просто с годините напълно са изгубили доверие в умението на политиците да направляват държавата повече от десетина години без сериозна криза и на фона на официалните десетина процента инфлация (и реално неколкократно по-висока) предпочитат да трупат американски президенти под дюшека.

Ако могат. Защото от 2011 г. покупките са лимитирани като количество и само за пътуващи в чужбина, а рестрикциите за употребата на долари също постоянно се затягат, докато се стигна до 35% такса и ограничение до две покупки онлайн от чужбина годишно. А резултатите от тези мерки са предвидими - черен пазар, пътувания с лодка до близкия уругвайски курорт Колониа де Сакраменто с цел да се опразнят банкоматите и... още инфлация.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се