МВФ препоръчва банките да изчистят балансите си от лоши кредити
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВФ препоръчва банките да изчистят балансите си от лоши кредити

Мишел Шанън, ръководител на мисията на МВФ за България

МВФ препоръчва банките да изчистят балансите си от лоши кредити

Фондът посочва като недостатъци липсата на данъчни стимули при отписване на активи и неефективния процес по несъстоятелност

Валентина Илиева
6195 прочитания

Мишел Шанън, ръководител на мисията на МВФ за България

© Юлия Лазарова


Според МВФ нивото на необслужваните кредити е стабилизирано, но остава близо до пика им.

Намаляване на необслужваните кредити и освобождаване от активите, придобити от банките от обезпечения. Това препоръчва Международният валутен фонд (МВФ) в последния си доклад за България. От фонда посочват, че това е важно, защото по този начин ще се намали несигурността в цените на активите на пазара и ще се подкрепят бъдещи инвестиции.

В същото време МВФ изтъква като недостатъци липсата на данъчни стимули за банките при отчитане на загуби от кредити и неефективната и непредсказуема рамка на процеса по търговска несъстоятелност, които са с демотивиращ ефект за отписване на активи. МВФ посочва още, че банковата система остава добре капитализирана, стабилна и ликвидна, но с ниска рентабилност.

Да изчистим балансите

Предприетите в последно време стъпки от някои банки за намаляване нивото на необслужваните им кредити чрез освобождаване от активи са стъпки в правилната посока и трябва да бъдат допълнително насърчавани, се казва в документа. По този начин ще се внесе известна яснота в несигурността на цените на активите и ще се подкрепят бъдещи инвестиции, пише още в него. Така би могло пазарът на активи в България да се нормализира. В момента той е в застой и липсва яснота какви точно са цените на активите, защото банките държат такива в балансите си и не ги предлагат на пазара заради поевтиняването им в условията на криза, изчаквайки по-добри времена.

И в доклада на МВФ пише, че банките са предприели стратегия на изчакване. Много от тях са възприели стратегията да провизират необслужваните кредити, стоейки в позиции на изчакване, за да се ориентират и предприемат някакъв подход. "Банките посочват, че очакват подобряване на стойността на обезпеченията, когато икономиката се възстанови и въпросът с настоящата политическа несигурност се реши."

Според МВФ нивото на необслужваните кредити е стабилизирано, но остава близо до пика им. Към края на септември 17.2% от кредитите са класифицирани като необслужвани (като повечето от тях са с просрочия над 180 дни). Според публикуваните от БНБ през януари данни необслужваните заеми към края на 2013 г. са 16.9%.

Покритието на необслужваните кредити с провизии е спаднало през кризата, но остава относително високо, е мнението на фонда (виж графиката). Конкретна информация за дела на необслужваните кредити по отделни банки няма. Публикуват се само данни на тримесечна база за обезценките, които банките правят. Така че не би могло да се направи извод за нивото на покритие, което има всяка банка. Освен обезценките банките заделят и специфични провизии за кредитен риск, които на ниво система са 2.2 млрд. лв., но отново няма данни коя банка какъв обем такива провизии е заделила.

През последните две-три години някои от тях предприеха здравословен подход на изчистване на балансите си чрез активно провизиране и отписване, поради което отчитат през тези години ръст на обезценките и загуби вместо печалба. Като цяло обаче не е ясно при коя банка какво точно се случва в тази част от балансите, като не е изключено някои от тях да държат скелети в гардероба си.

Данъчни и други недъзи

От фонда посочват, че в последно време някои банки са по-активни в решаването на проблемите с необслужваните кредити - те придобиват обезпечения, които след това се опитват да продадат. Процесът е затруднен от ред фактори, сред които липсата на данъчни стимули, стагниралия имотен пазар и неефективната и непредсказуема рамка на процеса по несъстоятелност, пише в доклада.

Според експертите на МВФ са необходими реформи в областта на рамката по несъстоятелността. Изчистването от необслужвани заеми и активи може да бъде подкрепено и от данъчни стимули, посочват от фонда. Институцията е на мнение, че трябва да се коригира данъчният режим по отношение на загуби от кредити, за да се отстрани евентуален демотивиращ ефект за отписване на заеми. По този начин данъчната система се явява като възпиращ фактор за по-бързо отписване на кредити.

За стратегията на банките "чакаме и ще видим" допринася и процесът по налагане на възбрана при некоректен кредитополучател и удовлетворяване на кредитора – несигурността в това колко време ще продължи, каква ще е цената му и какъв ще бъде изходът. Принос има и ограниченият обхват на пазарно ориентирани решения. Както в много страни в Централна и Източна Европа, пазарът на проблемни активи е слабо развит, участниците в него са с ограничен опит в директни продажби и секюритизация, посочват от МВФ.

В доклада се казва още, че намаляването на необслужваните кредити чрез активно освобождаване от обезпечения ще бъде важно и да се намалят административните и правните разходи на банките, свързани с управлението на тези активи. Банките придобиват обезпеченията си, като в общия случай трупат активите в отделни дружества, тяхна собственост, отделят финансов, човешки и времеви ресурс за управлението им.

Според МВФ нивото на необслужваните кредити е стабилизирано, но остава близо до пика им.

Намаляване на необслужваните кредити и освобождаване от активите, придобити от банките от обезпечения. Това препоръчва Международният валутен фонд (МВФ) в последния си доклад за България. От фонда посочват, че това е важно, защото по този начин ще се намали несигурността в цените на активите на пазара и ще се подкрепят бъдещи инвестиции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Kакви още данъчни стимули някой може ли да разясни? Провизиите със сигурност се приспадат от данъчната основа, какво още се очаква тогава...Или накрая вместо МФВ да научи нас на нещо, накрая придобиха те от нас манталитета на тютюнопроизводители...

 • 2
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Така е, провизиите не се облагат с данък печалба 10%.
  Какви още данъчни стимули могат да им измислят, например и да освободят от облагане и събраните назад лихви от този кредит (приходите от лихви) например.
  Но хайде стига, чичо, стрина и Пена да плащат и на банките от своите мизерни доходи.

 • 3
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Сега се сещам, че могат да решат, че при реинтегрирането на тези провизии - няма да се прибавят към облагаемата печалба, ето ти още един данъчен стимул.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK