Първи признаци на пулс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първи признаци на пулс

Първи признаци на пулс

Покачването на борсовите индекси върна интереса към взаимните фондове. Този път той е по-предпазлив, но това може би е добра новина

Гергана Михайлова
8716 прочитания

718 млн. лв. достигнаха активите на взаимните фондове през декември 2013 г. 

За живота казват, че е като кардиограма: ако няма спадове и възходи, значи си е отишъл. За финансовите пазари това важи с двойна сила - и при растящ, и при сриващ се пазар може да се печели, но не и когато няма никакъв пулс. Затова и е нормално кризата докара почти до права линия графиките на индексите на Българската фондова борса и до апатия инвеститорите във взаимните фондове през последните години.  

Въпреки масирания отлив на пари и клиенти, който им се случи от 2008 г. до сега, колективните инвестиционни схеми успяха да оцелеят и като че ли вече излизат от реанимация. "Имаме ежедневни записвания", "сумите варират от няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева", "това е ренесанс", "не, нещо като поправителен изпит е", казват мениджъри на взаимни фондове, чиято еуфория е следствие на невиждани от години резултати. Само за една година активите на фондовете са нараснали с 234 млн. лв., което е ръст от 48% до 718 млн. лв. към края на декември, показват данните на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). Твърде впечатляваща, за да не остане незабелязана, е и постигнатата доходност от дружествата. За миналата година някои от схемите са донесли над 30% печалба, което съпоставено с лихвите по банковите депозити или с постъпленията от бизнес е достатъчно примамливо за разполагащите със свободен ресурс. Подобни изкушения за тях имаше и преди кризата, когато взаимните фондове се ползваха масово от хора, които не смееха да инвестират сами на борсата. Шест години по-късно претърпените загуби изглеждат преглътнати и пред инвеститорите се задава възможност за ново начало.

Онова, което може да се случи оттук нататък, е, поучили се от пресните си грешки (синтезирани в клишето, че постигнатите резултати не гарантират бъдещи печалби), участниците на пазара да подходят по-внимателно към възможностите, които предлагат взаимните фондове. Така възходът на индустрията ще бъде устойчив, а интересът на клиентите по-траен. Това би спомогнало все по-голям дял от спестяванията плавно да се пренасочи от депозити към алтернативните продукти. Другата възможност е наблюдаваното сега оживление да се окаже мимолетно, радостта от него да бъде рязко попарена от по-съществена корекция на пазарите и така дребните инвеститори да се окажат в капан. Този сценарий не е за подценяване, имайки предвид някои особености на българина като инвеститор и някои специфики на наблюдаваното явление при взаимните фондове. 

Бавно и полека

Растежът на активите на взаимните фондове е на възраст повече от година, но през последните 3-4 месеца темпът се ускорява, а апетитът за риск се засилва. Портфолио мениджърът на "Карол Капитал мениджмънт" Надя Неделчева откроява като тенденция за 2013 г. интереса към фондовете, предлагащи текуща доходност, дивиденти или купони от облигации "Това, което наблюдаваме от началото на тази година, е прелокиране от по-нискорискови към по-рискови фондове и конкретно към фондове, които инвестират в България", коментира Неделчева. Според нея това се случва основно заради статистиката, която нареди SOFIX на първо място по доходност в Централна и Източна Европа за миналата година. "Доходност от над 15% попадна в полезрението на повече хора и това води до интерес както от страна на нови клиенти, така и от страна на такива, които вече са сложили парите си в по-нискорискови фондове", посочи портфолио мениджърът. 

Че 2013 г. е била време на по-масово настъпване към по-консервативните фондове свидетелства и Петко Кръстев, който е председател на БАУД и изпълнителен директор на "ДСК Управление на активи". Той пресмята, че във фондовете на паричния пазар и фондовете в облигации, които се характеризират с по-нисък риск, са инвестирани близо три четвърти от новите средства, постъпили в индустрията. "Фондовете в акции и балансираните фондове също отбелязват нарастване на активите с общо 62 млн. лв. през 2013 г., но при тях темповете са доста по-слаби", анализира Кръстев. Това според него е основната разлика със случилото се преди кризата, когато клиентите се насочваха основно към рискови схеми. В този смисъл може да се смята, че в момента се поставят фундаментите на по-здравословен и устойчив растеж.

Въпросът за това колко голям е растежът също съдържа в себе си нюанси, които помагат да се види доколко добра е всъщност новината от индустрията на взаимните фондове. Увеличението на активите им с 48% до голяма степен може да се дължи на това, че финансовите инструменти, в които са вложени средствата, поскъпнаха покрай ръста на борсата от 43%. Няма статистика за това какъв е притокът на нови капитали към фондовете, но може да се проследи изменението на емитираните дялове в обращение и така да се добие някаква представа. Нетно те се увеличават, което означава, че новите записвания на дялове преобладават над обратните изкупувания. При някои фондове, особено тези, които са нови или са стартирали с малки портфейли, увеличението на дяловете в обращение е трицифрено.

Виж кой купува

Прави впечатление, че най-голяма динамика има при фондовете, предлагани от банки. Това е резултат от тяхната активност в предлагането на собствените им фондовете като форма на диверсификация на спестяванията на клиентите им. Освен това банките разполагат с повече офиси на централни локации, с рекламни бюджети и обучени служители, така че, веднъж влязъл при тях, за един човек е много по-лесно да получи консултация и да вземе решение да инвестира във взаимен фонд. Не малките клиенти и физическите лица обаче носят големите суми за инвестиране във фондовете. Според портфолио мениджъри повече от половината от средствата при тях са на институционални инвеститори, каквито са пенсионните фондове, което е малко странно, при положение че те самите разполагат с потенциал да купуват и продават ценни книжа, без да правят излишния разход за такси и комисиони. Обясненията за техния интерес във взаимните фондове са различни - от ликвидността през възможността така да се заобиколят някои рестрикции за инвестиции на пенсионните фондове.

Дори и при такова съотношение това, което дава повод за оптимизъм на фондовата индустрия в момента, е именно притокът на малки клиенти. Основно те мигрират от депозитите, тъй като средният лихвен процент при новите влогове трайно падна под 4%. "Както водата тече към най-ниската точка, така парите се стремят към най-високата доходност", сравнява Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "ЕЛАНА фонд мениджмънт". Според него при фирмите също се наблюдава узряване за този вид инвестиции и нискорисковите фондове се ползват като добра доходоносна алтернатива на фирмените разплащателни сметки.  "По принцип интересът на физическите лица към фондовете се появява, когато има налице резултати и те са видими, както е в случая", допълва Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група "Капман". Практиката на неговите фондове показва, че сегашните клиенти са хора, които и преди са инвестирали. "Тези, които и преди са ползвали нашите услуги, са близо 80% от клиентите, които идват сега", каза Ялъмов. Явор Ачев, който е мениджър за България на фондовете на Pioneer Investments потвърждава възстановяването на интереса от страна на старите клиенти, особено на такива, които са инвестирали през последните 3-4 години и сега реализират много висока доходност. "Те определено имат интерес да увеличат вложенията си сега. Като цяло сме свидетели на нещо, което отдавна не сме виждали - проактивност от страна на клиентите", обръща внимание Ачев.

Активизирането на малките инвеститори по правило е позитивно явление, което предоставя възможност за устойчиво развитие не само на индустрията на взаимните фондове, но и на самия фондов пазар. Навлизането на множество индивидуални играчи на Българската фондова борса през 2006-2007 г. и покачването на ликвидността, която те осигуриха по този начин, създадоха предпоставки за големите ръстове тогава. Нещо подобно се случва и в момента: ресурсът, който фондовете привличат, се инвестира на борсата; това подкрепя цените на акциите, което от своя страна привлича вниманието на хората и те се обръщат към инвестиционните фондове. С активи от 718 млн. лв. не може да се твърди, че фондовете крепят борсата, но, имайки предвид скромния размер на местния пазар, може да се усети положителното им влияние за стабилността. А именно от нея зависи дали наблюдаваната в момента тенденция на съживен интерес към взаимните фондове ще се запази, или скоростно ще залезе. По въпроса за това какви са шансовете на БФБ да продължи нагоре, експертите престават да са единодушни.

Рискове дебнат отвсякъде

"Преди три години, когато пазарът тръгваше нагоре, имаше оптимисти, които казваха, че най-страшното мина, и предричаха, че започва възстановяване. Никой от тях не позна. Така се натрупа боязън у професионалната гилдия и сега тя пречи някой да излезе и да заяви категорично, че, ето, сега тръгваме нагоре" обяснява песимизма на някои свои колеги Николай Ялъмов от "Капман". Той обаче не е от тях и счита, че за разлика от преди сега ръстът на пазара е по-траен. Според Ялъмов основният риск сега е политическият, но дори и да се развие, той само би забавил процеса на възстановяване на пазара, а не да го спре. "Според мен, ако до месец март не се случи нищо драстично в България, тенденцията за подобряване ще остане", прогнозира Ялъмов.

Политическият риск е малко пресилен според Ивайло Пенев от "Елана фонд мениджмънт". Според него ръстът на индустрията на взаимните фондове ще дава подкрепа на борсата, но оттук нататък ще трябва и компаниите да защитят с резултати хубавите оценки, които инвеститорите им дават в момента. "Ако те не го направят, ръстът няма да е траен", смята Пенев. Той обръща внимание на опасност от външни рискове заради изтеглянето на ликвидност от развитите пазари. Според Надя Неделчева от "Карол Капитал мениджмънт" в момента БФБ се движи в различна посока от останалите пазари, вероятно заради факта, че пазарът дълго време изоставаше от останалите, и сега догонва другите в развитието си. "Но корелацията неизбежно ще настъпи", прогнозира Неделчева.

Към предпазливост приканва и Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд Асет мениджмънт". "Януари беше силен като цяло и това е добра предпоставка за силна година. След като повече от една година пазарът е на релсите на положителен тренд, виждаме увеличаване на входящите потоци от страна на инвеститорите във фондовете в акции и това може да засили активността на българския пазар. Но аз не изключвам известно забавяне на темповете, дори може да има известна корекция през следващите 2-3 месеца. Най-нормално е след подобни силни месеци да има известно забавяне. Дори чуждите и най-вече развиващите се пазари са във фаза на корекция", обоснова песимизма си Вълков.

Всички на поправителен

Че успехът от инвестицията не е гарантиран, е първото, което клиентите на взаимните фондове би трябвало да чуват, когато пристъпят към покупка на дялове. Има обаче начин те да получат защита и при евентуално неблагоприятно развитие на пазара вложенията им да не пострадат по начина, по който това се случи в кризата от 2008 г. Явор Ачев от Pioneer Investments апелира колегите си и инвеститорите да не се отдават на еуфория. Той вижда случващото се в момента като поправителен изпит за индустрията и съветва във всеки индивидуален случай да се прави по-прецизен анализ на рисковия профил на клиентите. "Вземането на инвестиционно решение не може и не трябва да бъде лесен и бърз процес", добавя към съветите Петко Вълков, с което подсеща, че на пазара се предлага широка гама от фондове и клиентите разполагат с огромен избор. Освен колективните схеми, които инвестират на българския пазар, има и такива, които се предлагат от чужди компании с над 200 години опит. Така хората, които са скептични към БФБ, разполагат с достатъчно алтернативи. Според специалистите доходността никога не трябва да бъде водеща при избора на фонд. Важно е да се гледа историята на дружеството, което управлява фонда, колко отдавна е то на пазара и често ли се сменят портфолио мениджърът му и инвестиционната му политика.

Ако паметта на инвеститорите не се окаже къса, а фонд мениджърите чуят собствените си съвети, случващото се в момента има всички предпоставки да спомогне за израстването на пазара. Оживлението е забележимо, трайно и подкрепено от широка база. Устои ли на борсовите спадове, които са неизбежни, случващото се може да повлияе върху доминиращото схващане у хората, че банките са единственото място за парите им. Насочването на част от спестяванията към инвестиционни продукти би донесло диверсификация, а от там и по-голяма сигурност, както и възможност за постигане на по-висока доходност. Често развитите и развиващите се страни биват сравнявани по това каква част от населението им влага парите си в инвестиционни продукти. По груби оценки на Industry Watch в края на декември миналата година финансовото богатство на населението надхвърля 52 млрд. лв. Така излиза, че чрез взаимните фондове,  чиито активи към този период възлизат на 718 млн. лв., са инвестирани 1.3% от финансовото богатство на хората в България. Това се дължи обаче основно на паричните фондове, които са съпоставими като риск и доход с депозитите. Ако те се изключат, излиза, че по-рисковите инвестиции съставляват далеч под 1% от богатството на населението.

Фотограф: Капитал

Петко Вълков, изпълнителен директор "Конкорд Асет мениджмънт"

Очаквам ролята на банките да се засилва все повече и те сами да търсят да се възползват от евентуален ренесанс на фондовата индустрия. Надявам се в момента да сме свидетели на първите стъпки, защото тази свръхликвидност, която се намира в банковата система, вероятно ще избие под една или друга форма някъде. Тя не може така да стои в банките и да потиска нетната лихвена доходност. С намалението на лихвените нива при депозитите очаквам част от ресурса в банковата система да се прелее в други форми на инвестиране, каквито са акциите, недвижимите имоти, дори в някаква степен да видим повторението на този бум от 2006-2007 г. Не казвам директно повторение, но постепенно увеличаване на инвестициите извън банковия депозит. Тоест парите на депозантите вероятно ще потърсят други форми на спестяване и инвестиране.

Явор Ачев, Pioneer Investments

Развитието на фондовата индустрия ще зависи от основните дистрибутори на фондове, каквито са банките. Ако за тях това продължи да представлява интерес, то индустрията ще продължи да нараства с темпа от миналата година. Аз очаквам да имаме стабилна подкрепа от страна на дистрибуторите на фондове, да имаме добро обслужване на клиентите, което ще доведе до 10 - 15% ръст на индустрията. Но трябва да сме много внимателни и да не се поддаваме на еуфорията.

718 млн. лв. достигнаха активите на взаимните фондове през декември 2013 г. 

За живота казват, че е като кардиограма: ако няма спадове и възходи, значи си е отишъл. За финансовите пазари това важи с двойна сила - и при растящ, и при сриващ се пазар може да се печели, но не и когато няма никакъв пулс. Затова и е нормално кризата докара почти до права линия графиките на индексите на Българската фондова борса и до апатия инвеститорите във взаимните фондове през последните години.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  the_core avatar :-P
  The Core

  Пълен та*ак!
  Гергана, пред вид общата капитализация на БФБ, май е по-скъпо от самата борса да се напише една такава статия!
  Не ми се изпада в детайли да анализирам що за фирми се "подвизават" там!
  Смешки!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK