Съдът спря промените в ръководството на БФБ - София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът спря промените в ръководството на БФБ - София

Беремска, Димов и Кутлов (от ляво надясно) са предложените нови членове на ръководството на БФБ - София, от финансовото министерство

Съдът спря промените в ръководството на БФБ - София

Агенцията за приватизация избра новите консултанти за приватизацията на борсата и Централния депозитар

Татяна Пунчева-Василева
7349 прочитания

Беремска, Димов и Кутлов (от ляво надясно) са предложените нови членове на ръководството на БФБ - София, от финансовото министерство

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


След жалба на един от дребните акционери в "Българска фондова борса - София", Софийският градски съд, спря вписването на новото ръководство на борсовия оператор. Междувременно пък Агенцията за приватизация избра и консултант за готвената приватизация на борсата и Централния депозитар, стана ясно от съобщение на агенцията.

Рокадите в ръководството

След като направи рокади по върховете на ведомствата, а след това и в ръководството на големите държавни компании, новият кабинет на Пламен Орешарски направи опит за промени и в управлението на БФБ - София. Събранието бе свикано по молба на Министерството на финансите като принципал на дружеството с искане да се смени ръководството на борсовия оператор. То бе насрочено и проведено на 14 януари 2014 г., но в нарушение на законодателството.

Нарушенията се изразяваха в това, че Министерството на финансите като инициатор на промените и на събранието, първо, не успя в законно установения срок да представи новите лица, които ще заемат ръководни функции. По тази причина Комисията за финансов надзор (КФН) наложи принудителна административна мярка и забрани на акционерите да гласуват предложените промени в ръководството. След това обаче министерството имаше втора възможност все пак да направи своите промени и предложи две нови точки за гласуване на събранието - т. 2. и т. 3, в което вече посочи кого предлага конкретно да назначи и съответно освободи от управлението на БФБ - София. И при втория опит обаче отново имаше нарушение на процедурата, тъй като не бяха представени всички нужни информационни документи, които да позволяват на акционерите да вземат информирано решение. Този път обаче КФН наложи мярка само по първата точка от дневния ред на събранието, която санкционира и по-рано, но посочи, че тази мярка не пречи да се вземат законосъобразни решения по новите две точки.

По тази причина събранието бе проведено и с мажоритарния глас на финансовото министерство новото ръководство бе избрано. То включва Димо Спасов, Иван Кутлов и Гергана Беремска, които заменят Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български. Спасов наскоро оглави Българската банка за развитие, Кутлов е началник "Трежъри" в ОББ , а Беремска ръководи дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" в Министерството на финансите. Като служител на министерството обаче Беремска не би следвало да може да стане част от ръководството на БФБ - София, заради изрично разписаните правила в специалното законодателство.

Заради тези нарушения акционерът Виктор Папазов подаде молба в Софийския градски съд, с която иска да бъдат отмени тези решения на общото събрание на БФБ - София, и паралелно с това да бъде спряно вписването им в търговския регистър. Съдът се е съобразил с молбата и след като промените са били заявени за вписване, и на 18 февруари е поискал спиране на вписването в търговския регистър. Това определение подлежи на обжалване в едноседмичен срок. Предстои обаче съдът да гледа по същество жалбата на Виктор Папазов. Веднага след събранието той коментира, че направените промени в ръководството на една държавна институция с толкова закононарушения уронва престижа й. "Не се създава авторитет на институция, като се нарушава законът особено когато говорим за фондовата борса и когато нарушенията са от страна на държавни органи, които са призвани да ги спазват", каза тогава той.

Междувременно обаче Комисията за финансов надзор одобри промените в ръководството на борсата въпреки нарушенията, като решението й е от 10 февруари 2014 г.

Новите частично стари консултанти

Докато финансовото министерство се опитва да прокара рокадите си, Агенцията за приватизация, макар и бавно, върви по заявения през есента от вицепремиера Даниела Бобева приоритет БФБ - София, и Централният депозитар да бъдат приватизирани. В четвъртък беше обявено, че на 20 февруари агенцията е избрала консултанта, който ще направи анализи на правното състояние, оценки и информационни меморандуми на двете дружества във връзка с предстоящата приватизационна процедура и това е консорциумът "Камбуров - Юропиън програм адвайзъри - Мейн кепитъл". 

Обединението вече частично участва в изготвянето и на предишната оценка на борсата и Централния депозитар, направена в края на 2012 и началото на 2013 г. при кабинета на Бойко Борисов. Оставката на неговото правителство замрази процедурата. Припокриването е в екипа на бившия български клон на KBC Securities, който след излизането на белгийската група от българския пазар създаде "Мейн кепитъл". Предишната оценка бе направена от чешкото поделение на KBC Securities - Patria Corporate Finance, която използваше и опита на местното поделение на KBC Secutiries в работата си по проекта. "Юропиън програм адвайзъри" е на икономиста и преподавател в Софийския университет Васил Караиванов. "Камбуров и съдружници" пък напоследък извърши няколко приватизационни оценки, например на "БДЖ - Товарни превози". По неофициална информация цената сега е в пъти по-ниска от предходната (вероятно защото имат добра заготовка от миналото), а срокът за извършване на анализа е 10 дни.

Агенцията избираше между общо четири кандидата, като останалите бяха дружество "ГИВЕ консулт", консорциум "Първа финансова брокерска къща" и адвокатско дружество "Цветкова, Бебов и съдружници" и обединение между "EY България" и адвокатско дружество "Събев и съдружници".

След жалба на един от дребните акционери в "Българска фондова борса - София", Софийският градски съд, спря вписването на новото ръководство на борсовия оператор. Междувременно пък Агенцията за приватизация избра и консултант за готвената приватизация на борсата и Централния депозитар, стана ясно от съобщение на агенцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK