Годината започна със спад в кредитирането

Годината започна със спад в кредитирането

Нарастват само потребителските кредити на годишна база, спрямо декември и те се свиват

Валентина Илиева
5355 прочитания

© Юлия Лазарова


И тази година не започва особено обнадеждаващо в кредитирането – през януари то остава свито, показват данните на БНБ от паричната статистика за първия месец на 2014 г. Спад има и в трите сегмента – корпративно, жилищно и потребителско.

Януарско свиване

В края на миналата година (през декември) кредитният портфейл на банковата система отчете нарастване, което обаче беше в резултат на обратно изкупени заеми – продадени преди време кредити и сега върнати в балансите на банките. Тогава портфейлът на система отчете нарастване с 288.9 млн. лв., а обратно изкупените бяха за 264.7 млн. лв. Януарските данни обаче показват отново свиване и на годишна (спрямо същия период на миналата година), и на месечна база (спрямо предходния месец). Изключение има само при заемите за потребление, които нарастват на годишна база. Спадовете са малки, но все пак негативната тенденция се запазва.

По думите на банкери в последно време се наблюдава известно оживление сред средните по големина компании в страната, които започват да възстановяват инвестиционни начинания и активизират интереса си към кредити. За да излезе портфейлът с ръст, е необходимо обемът на новия бизнес (новоотпуснатите кредити) да надвишава погашенията по съществуващи заеми и това до доведе до нетно нарастване. Очевидно новите обеми все още не са достатъчни.

Фирмените заеми намаляват с 0.54% (191 млн. лв.) за месец и с 0.61% (212.7 млн. лв.) на годишна база до 34.9 млрд. лв. Спадът при жилищните е съответно с 0.02% (2.1 млн. лв.) и 0.8% (74.2 млн. лв.) до 8.8 млрд. лв., а при потребителските – 0.42% (30.9 млн. лв.) месечно свиване и 2.2% (162 млн. лв.) годишно нарастване до 7.4 млрд. лв.

Лоши и преструктурирани кредити

Намаление има и при т.нар. лоши и преструктурирани кредити. Те също се понижават и на годишна, и на месечна база, което се дължи най-вече на отписване на несъбираеми кредити от портфейлите на банките и/или продажбата им. В края на януари обемът им е 9.704 млрд. лв., като спадат с 0.1% спрямо декември миналата година и с 0.5% на годишна база. Леко нарастване има само в обема на просрочията по жилищните кредити, но общо лошият портфейл намалява. Делът на този тип заеми е 22.67% към края на януари 2014 г.

От централната банка посочват, че информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на миналата година обемът им е 9.869 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл е 16.87%, като леко намалява спрямо този в края на септември.

И тази година не започва особено обнадеждаващо в кредитирането – през януари то остава свито, показват данните на БНБ от паричната статистика за първия месец на 2014 г. Спад има и в трите сегмента – корпративно, жилищно и потребителско.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  epoc avatar :-P
  epoc

  Мда, кредит при 10% лихва ми е малко, искам кредид с поне 20-30% лихва, тъкмо ще има и растеж!

  Интересно ми е дали има статистика колко фирми се обръщат към чуждестранни банки в други страни от ЕС за финансиране? Или поне една сравнителна статия за лихвените проценти тук и там?

 • 2
  tmax500 avatar :-|
  tmax500

  В момента условията за кредитиране са добри, но народът е в очакване и не смее да тегли пари, защото не се знае какво ни чака утре. Което е поредното доказателство, че нестабилната политическа система вреди на бизнеса


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал