Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Александър Томов (в средата) в опит пореден са спаси ЦСКА

DMS CSKA

Първи български футболен клуб се запъти към фондовата борса, но публичното предлагане на акциите му прилича повече на дарителска кампания, отколкото на добра инвестиция

Татяна Пунчева-Василева
6571 прочитания

Александър Томов (в средата) в опит пореден са спаси ЦСКА

© Анелия Николова


"Разбира се, че няма да ги купувам като инвеститор, а ще ги купя като фен, за да помогна на отбора си в трудния момент. Не съм чак такъв мечтател, за да търся печалби от това."

"Веднага ти отговарям - ще си купя, поради една единствена причина... Дори и да има 0.00001% шанс с парите от това предлагане наистина да се помогне на отбора ни, а не да се окаже поредното източване, аз искам да знам, че съм направил опит да допринеса с нещо. Един вид дарение... дали ще бъде към отбора или към Лупи, ще видим след време."

Това са само част от емоционалните мнения из инвестиционните интернет форуми по повод предстоящото първоначално публично предлагане (IPO) на акции на ЦСКА, което при успех ще го превърне в първия български футболен отбор на борсата. Тези коментари много ясно очертават и на какво разчитат настоящите собственици и мениджъри на свръхзадлъжнелия клуб - по-скоро на лоялността на запалянковците, отколкото на трезвата преценка на инвеститорите, разчитащи на печалба.  

Със същия успех те можеха да заложат и на SMS дарителска кампания, което би спестило доста разходи по публичността. От друга страна обаче, самият избор на IPO предизвиква маркетингов ефект и вероятно ще привлече повече фенове с възможността да притежават частица от отбора. Във всеки случай българският капиталов пазар е на път да се сдобие с една малка атракция. Тя вероятно няма да попадне в портфейлите на взаимни и пенсионни фондове, но пък изказванията по пресконференции на мажоритарния собственик на ЦСКА - бившия политик и подсъдим за източване на "Кремиковци" Александър Томов, вече придобиват култов статут сред инвеститорите с очарователната демонстрация на неразбиране на базови понятия.

Излизането на борсата обаче носи със себе си и доста отговорности и възникват и резонните въпроси доколко набраният капитал може да стабилизира финансите на клуба. А също и дали интересите на инвеститорите са защитени.

Из предложението на ЦСКА

ЦСКА не е първият, нито ще е последният футболен клуб в света да прибегне до до борсата в търсене на капитал. Все пак именно това е задачата на пазара. В същото време е от малкото отбори, които прибягват до борсата в изключително тежко финансово състояние. А тежко дори е меко казано. Преди месеци клубът беше пред затваряне, както пише в проспекта за публичното предлагане, одобрен преди дни от Комисията за финансов надзор. От него се вижда още, че клубът не е излизал на печалба последните четири години (данните за 2013 г. са до края на октомври). Да не говорим, че собственият му капитал е отрицателен също четири поредни години (виж таблицата), а задълженията му не е като да намалеят драстично с едно малко изключение. Всичко това е гарнирано с искове за несъстоятелност, запорирани банкови сметки и десетки висящи търговски и граждански дела. Или накратко - с подобни дадености една обикновена компания трудно би успяла да привлече и един инвеститор на фондовата борса.

Футболният клуб обаче далеч не е обикновена компания. Резултатите му до голяма степен зависят както от доверието в самия клуб, така и от чисто спортните успехи на играчите му. Разбира се, за целта се иска поне малко по-умел мениджмънт. Освен това граденият с десетилетия бранд има своята стойност, дори и при споменатите плачевни моментни резултати. Затова и сега клубът се възползва от емоцията към този бранд, което поведенческите финанси определят като нелечим предразсъдък със сериозни негативни последици за инвеститорите базирали инвестиционното си решение на него.

ЦСКА предлага 3 млн. нови акции от ЦСКА за 3 лв. всяка. По този начин се надява в компанията да постъпят около 9 млн. лв., с което капиталът на клуба поне малко да се доближи до позитивната територия. В края на октомври 2013 г., към когато са последните финансови резултати, представени от ЦСКА, собственият капитал на дружеството е на минус 10 млн. лв. или минус 2 лв. на акция. Дори и да събере всичките 9 млн. лв., собственият капитал на компанията ще остане отрицателен, или инвеститорите ще са си купили нещо, което теоретично има отрицателна стойност... т.е. срещу 3 лв. инвеститорът ще си купи загуба от около 16 ст. В случая ЦСКА има изискване да се купуват по минимум 10 акции, което значи, че за всеки 30 лв. инвеститорите ще си купят загуба от 1.6 лв.

Но както казват самите фенове в горните коментари, те биха купили не за да печелят, a за да помогнат на клуба да си стъпи на краката. Съответно, водени от този нехарактерен за рационалния инвеститор подход, те вероятно ще подминат и ключовата информация, че срещу ЦСКА само през последната година е имало четири иска за несъстоятелност. Три от тях дружеството е разрешило, а четвъртия още е висящ. Освен това, както е видно в проспекта, дружеството има наложени и запори върху 23 негови сметки за над 7 млн. лв. Отделно е ответник по дузина висящи търговски и граждански дела. Естествено признава, че това създава "риск от затрудняване на оперативната му дейност", но допълва: "Мениджмънтът полага максимални усилия за стабилизиране на финансовото състояние на клуба чрез конкретни действия, насочени към погасяване на задълженията."

Проспектът не съдържа планове за развитие и прогнози и можем само да гадаем как мениджмънтът би могъл да увеличи приходите и да изведе компанията на печалба. А това отнема и малкото стимули за рационалните инвеститори да участват, като оставя успеха на предлагането в ръцете на емоционалните. Търсената от ЦСКА цена от 3 лв. на акция предполага пазарна оценка от 22.3 млн. лв., или близо 10 пъти приходите му. Предвид липсата на печалба няма как да се пресметне по-активно следеният показател на пазара, а именно пазарна оценка спрямо реализираната или бъдещата печалба. Показателят от цена спрямо приходи също обаче изглежда стряскащо и на фона на съотношенията, на които се търгуват други футболни отбори по света. Дори най-големият клуб по пазарна оценка - "Манчестър юнайтед", се търгува на нива около четири пъти приходите му (виж таблицата), а отбори като "Ювентус" и "Борусия Дортмунд" са с по-скромна пазарна оценка и се търгуват на около един път приходите им. А това значи десетки години, докато инвеститорът може да оправдае вложението си. 

По тази причина ЦСКА ще трябва доста да се потруди, за да оправдае оценката, която очаква. А това означава значителен ръст в приходите си от телевизионни права, трансфери и други, които биха се случили, първо, когато отборът заиграе добре и, второ, когато започне да се управлява по-добре от досега.

И наследството на другите клубове по света

Фактът, че много от звездните футболни клубове също са прибегнали до капиталовия пазар, далеч не означава, че са имали толкова блестящо представяне и на борсата. Пример за това е най-титулуваният и най-голям като пазарна оценка футболен клуб в света "Манчестър юнайтед". Успехът на публичното му предлагане от лятото на 2012 г. далеч не бе детска приказка. 

Макар и най-голямото за спортен клуб в историята на капиталовия пазар, международните анализатори определиха листването на "Юнайтед" в Ню Йорк като скромно, тихо и дори разочароващо. Първоначално собствениците на клуба очакваха да вземат поне 333 млн. долара от IPO-то, с които да погасят стари задължения, използвани включително за придобиването на клуба. Съответно търсената цена на акция бе от 16 до 20 долара за лот, което отреди такава оценка за "Юнайтед", че колумнистът на Reuters Джерфри Голдфарб откровено коментира, че явно собствениците на клуба смятат феновете му за "фанатици".

Изглежда, религиозната им отдаденост обаче не е била токова силна, защото липсата на достатъчно търсене за книжата доведе до сваляне на цената до 14 долара за лот и продажбата им на сравнително малък брой по-рискови играчи, т.е. онази доза по-рискови от рационалните инвеститори. Така в банковите сметки на клуба и на собствениците му постъпиха с около една трета по-малко пари от очакваното, или само 235 млн. долара, а крайната оценка за клуба бе 2.3 млрд. долара.

Година и половина по-късно тя е не много по-различна - 2.6 млрд. долара т.е. възвращаемостта до момента от инвестицията в книжата на "Юнайтед" е около 15%, и то благодарение на поскъпване от последните няколко дни. В първите дни след листването обаче акциите на "Юнайтед" се представят не особено успешно, поради което  неведнъж IPО-то на клуба е сравнявано с разочароващия борсов старт на онлайн гиганта Facebook.

И "Юнайтед" не е единствения отбор с такава съдба. Италианската звезда "Ювентус" е оценен на около 450 млн. долара по време на IPO-то си през 2001 г., а сега има пазарна капитализация от 350 млн. долара.

Въобще борсовата история на футболните клубове не е осеяна с много звездни моменти. Както коментира преди години инвестиционен банкер в САЩ, реализирал няколко спортни сделки на борсата пред CNN: "Спортните клубове излизат за победа и харчат колкото се може повече, за да я постигнат... А това обикновено е в ущърб на печалбата за клуба." 

В тази връзка собствениците на футболните клубове, а и ръководствата, посочени от тях, не могат да очакват, че феновете ще са безкрайно верни или по-точно ще плащат за техните грешки. А"Юнайтед" е пример за това, какво да очакват и феновете и инвеститорите в ЦСКА, още повече че настоящите собственици и ръководство не са се доказали като най-успешните риск мениджъри. Александър Томов, собственик на клуба като притежател на 95% от директния собственик на ЦСКА - Lira Investments S.A., лесно може да оглави класациите и за най-неуспял политик, и за най-неуспял мениджър на прехода в България. Случилото се с "Кремиковци", а и със самия ЦСКА, когато Томов управляваше клуба преди години, не са примери за изключителни управленски постижения.

С тази репутацията и сравнително подробната информация за финансовия колапс на клуба май само определени спекуланти и дарители фенове биха се подложили на информираното решение да инвестират в акциите на ЦСКА.

Разбира се, не на последно място стои въпросът има ли българският капиталов пазар нужда от поредното декапитализирано дружество. Но след като регулаторът в лицето на Комисията за финансов надзор е одобрила IPO-то, значи поне е счела, че по буквата на закона ЦСКА е разкрил цялата съществена и изискуема информация за състоянието си. Тя следва да е достатъчна за взимането на информирано решение.

Теоретично регулаторът би могъл и да не допусне компанията на борсата, ако прецени, че не са защитени интересите на инвеститорите - теза, която лесно би могла да бъде обоснована с влошеното финансово състояние. Вероятно обаче от такава свръхнамеса в този случай няма и особена нужда - при пълната мрачна картина на отбора инвеститорите сами могат да преценят заслужава ли си. Какъвто и да е резултатът, той едва ли ще е лакмус за инвестиционната активност, а по-скоро за спортната. По-скоро опашките пред офисите на инвестиционните посредници ще е видно дали хилядите симпатизанти на ЦСКА вярват в бъдещето на клуба - в този му вид и с този му мениджмънт.

Автор: Капитал

"Разбира се, че няма да ги купувам като инвеститор, а ще ги купя като фен, за да помогна на отбора си в трудния момент. Не съм чак такъв мечтател, за да търся печалби от това."

"Веднага ти отговарям - ще си купя, поради една единствена причина... Дори и да има 0.00001% шанс с парите от това предлагане наистина да се помогне на отбора ни, а не да се окаже поредното източване, аз искам да знам, че съм направил опит да допринеса с нещо. Един вид дарение... дали ще бъде към отбора или към Лупи, ще видим след време."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  today avatar :-P
  today

  Лупи чака някой да му налива пари, ха-ха-ха! Трябваше да поканят и Гумен Речев в управлението на клуба, и той е страшен специалист по финансите.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "По-скоро опашките пред офисите на инвестиционните посредници ще е видно дали хилядите симпатизанти на ЦСКА вярват в бъдещето на клуба - в този му вид и с този му мениджмънт."

  Опашки едва ли ще има! Лупи да бе измислил нещо като Понци схема. Тогава можеше и да продаде нещо.

 • 3
  yupeee avatar :-|
  yupeee

  Много слаба и едностранчива статия базирана върху плитък песимизъм.

  1. ЦСКА не предлага на бъдещите си акционери реализация на бърза печалба. ЦСКА предглага озадравяване на най-успешния футболен клуб на нацията. Дружеството има голям потенциал, но поради конюктурното финансово състояние предизвикано от криминалните действия на предишните собственици не може да се финансира по конвенционалните канали.

  2. "Дарението," за което автора говори, всъщност много бързо може да отключи затворените за ЦСКА финансови врати и експоненциално да качи (възвърне) реномето и финансовите потоци през дружеството.

  3. Историята познава стотици публични предлагания, в които моментното състояние на бизнесите не е било розово, но инвеститорите са заложили на потенциала, който има бизнеса, в който инвестират. Примерите далеч не бива да се литимират до футболни отбори.

  4. ЦСКА е национална кауза и единствен носител на ексепционалисткия модел в Българския спорт. Като такъв ЦСКА е единствения Български отбор с опит в първоразрядни спортни турнири и в този смисъл едиствения отбор с реален потенциал и шанс да се върне на тези пазари (турнири).

  5. ЦСКА разполага с право на ползване върху уникален по своите градски географски параметри стадион в центъра на централния парк на столицата. Място с голям потенциал за развиване на асоциирана търговска дейност.

  6. ЦСКА е единственото име познато на купувачите на играчи в Европа и единствения клуб, който може да продава директно на първоразрядни клубове в чужбина, без да се налага съответният играч да е национален състезател на България към момента на продажбата. Финансовото стабилизиране на дружеството ще доведе неминуемо и до възвръщане на тези пазари.

  В този смисъл мисля, че да се говори за "дарение" е крайно погрешно силно. ЦСКА е повече от разумна инвестиция, дори да е предизвикана от чувство на съпричасност. Честно казано "Капитал" трябва да показват по-дълбоко познаване на материята отколкото този "плитък" анализ говори. Ако инвеститорите мислеха по този начин половината от капиталовото набиране в света да е умряло още в зародиш заради "общия страх" от "големите рискове."

 • 4
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  До коментар [#3] от "yupeee":

  Всичко ни се изясни кристално. Само не обясни какво прави Сашко Томов в клуба,а не е в затвора. И как точно ще накара червените фенове дето бяха тръгнали да щурмуват вилата му по време на сегата с Кремиковци сега да си купят акции от клуба му?

 • 5
  only avatar :-|
  only

  До коментар [#3] от "yupeee":

  Колега разбирам че си фен на клуба, но откровенно не те разбирам какъв потенциал видя в дружеството и стадиона. Продажба на билети и артикули или футболисти? Първото - абсурд, с футболистите няма да стане докато комисинните продължават. Стадиона е в центъра което по соца е било супер, но в днешно време е огромен проблем паркинги, хотел, магазини, развлекателен комплекс. Това означава да се изсече половината Борисова градина, а и стадиона е тотал щета. Явно единствения начин е да се продължава съществуването е със завличания на хора и дружества докато може.

 • 6
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Някъде писаха ,че при 20-30 футболисти имало 128 души административен персонал. За каква печалба говорите ? Изгониха ли търтеите от там ? Сашо Томов дали не си е резервирал самолетен билет ?

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  не знам колко трябва да си глупав и луд за да инвестираш при... Лупи..

 • 8
  brannik1914 avatar :-|
  brannik1914

  До коментар [#3] от "yupeee":

  Хахахахахахахаха, кво шмъркаш, бе? Не ти четох всичките глупости, само отгоре-отгоре, но има колосални тъпотии.. къв опит в "първоразрядни европейски турнири" бе? Отборчето ти откакто няма подкрепата на БКП дори не е играло на пролет, а за наистина първоразрадния турнир ШЛ дори не може и да мечтае. И да - цска е познато име в Европа, но цска от Москва. Уникалният стадион в парка също е "уникален" довод, защото именно поради местоположението си в парк не може да се развива нищо там. Тва, че петолъчката била национална кауза също не се нуждае от коментар :) Лягай си :) По принцип ако имаше истинска Комисия по финансов надзор, дружество в такова състояние въобще не трябва да се допуска до борсата, но все пак живеем в България.

 • 9
  mofo avatar :-|
  mofo

  после агитката на ЦСКА като стопли ,è за пореден път са им откраднали парите дето са ги набили в акциите на клуба ще ходят да вандалстват БФБ ,а не пред БФС ...хитри хитриии :)

 • 10
  derred avatar :-|
  DENIM

  Първия клуб, който неофициално фалира - тепърва започва вълната ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK