Стратегическа жертва

В опит да влезе във владение на "Петрол холдинг" и да опази активите му Денис Ершов го поведе към несъстоятелност

След като получи формалния контрол над "Петрол холдинг", сега Ершов търси начин практически да види какво се случва в компанията, че да не "изчезват" активите от него
След като получи формалния контрол над "Петрол холдинг", сега Ершов търси начин практически да види какво се случва в компанията, че да не "изчезват" активите от него    ©  Надежда Чипева
След като получи формалния контрол над "Петрол холдинг", сега Ершов търси начин практически да види какво се случва в компанията, че да не "изчезват" активите от него
След като получи формалния контрол над "Петрол холдинг", сега Ершов търси начин практически да види какво се случва в компанията, че да не "изчезват" активите от него    ©  Надежда Чипева

Войната в "Петрол холдинг" определено не е блицкриг. Тя е бавна, многостранна и последователна като партия шах. А за някои ходове е трудно да се каже дали са нелогични грешки или стратегически жертви, даващи дългосрочно предимство. Поне такъв е последният епизод от продължаващата вече четири години битка за надмощие над групата.

Тази седмица доста куриозно дъщерно дружество на холдинга внесе молба пред съда за обявяването на собственика си в неплатежоспособност и в откриването на несъстоятелност. И за два дни в холдинга вече има временен синдик.

Преди обаче да сте решили, че битката между двата лагера - от една страна, акционерът Митко Събев с подкрепата на основния кредитор на "Петрол" - Корпоративна търговска банка, и от друга акционерите Денис Ершов и Александър Мелник, влиза в своя финал, нека ви успокоим, че не е така. По-скоро молбата за несъстоятелност, която идва от екипа на Ершов, има за цел да спре изпразването на холдинга от съдържание, започнало миналата есен и засилило се в началото на годината и да им даде информация какво се случва в него.

Искът за несъстоятелност

Ходът определено е изнендаващ. На 18 март "Петрол холдинг", управляван от екипа на Ершов) уведомява своето дъщерното дружество - "Ню Ко Загора", представлявано от бившия изпълнителен директор на дистрибутора на горива "Петрол", Цветан Димитров, че е в трудна ситуация и няма да може да плати изискуемото вече задължение към него. По тази причина холдингът съветва дружеството да предприеме каквито смята за необходимо действия, за да си върне заема. А той се равнява на около 19 млн. лв. и е бил отпуснат от "Ню Ко Загора" на холдинга в далечната 2007 г.

На 19 март, "Ню Ко Загора" вече действа. Изпраща молба до Старозагорския окръжен съд, с която иска съдът да обяви "Петрол холдинг" за неплатежоспособен от края на 2009 г. насам, да открие производство по несъстоятелност и да назначи временен синдик, предложен от него. В допълнение иска спирането на седем изпълнителни дела, чрез които досега противниковият лагер опитваше чрез частни съдебни изпълнители да прехвърли различни активи на холдинга, под свой контрол.

На 20 март искането на кредитора вече е уважено от съда. Временният синдик е назначен, а изпълнителните дела са спрени, като решението може да се обжалва.

и ползите от него

Така едната страна във войната за "Петрол холдинг", а именно лагерът на Ершов, най-сетне ще има практически достъп до документацията на холдинга чрез временния синдик. А чрез спирането на изпълнителни дела за момента успява да задържи част от потеглилите към другия лагер активи на холдинга.

На хартия лагерът на Ершов получи достъп до "Петрол холдинг" на 13 ноември 2013 г., когато със съдебно решение мениджмънтът и уставът на холдинга бяха сменени. Макар Ершов и да влезе в управлението на холдинга формално, на практика това не се случи. А междувременно най-ценните активи на холдинга един по един започнаха да "изчезват" от баланса на "Петрол холдинг".

Първо се махна ключовият актив - дистрибуторът на горива "Петрол". "Изчезването" стана чрез реализирането на залог по изпълнителни дела срещу "Петрол холдинг" заради просрочени задължения. Така служещите за обезпечение акции в дистрибутора на горива бяха прехвърлени на близки до собственика на КТБ Цветан Василев компании. Тъй като "Петрол" е публична компания, акциите бяха продадени на фондовата борса от съдия-изпълнител, а сделките на борсата са неотменими. Въпреки това сега на 20 март Старозагорският съд е постановил спиране на изпълнителни дела, по които тези акциите са били залог. Дали това спиране ще има някакъв ефект за искателите му е трудно прогнозируемо, дори и да се стигне до действително обявяване на холдинга в несъстоятелност много преди прехвърлянето на акциите на "Петрол" и съответно развалянето не сделката с евентуален отменителен иск.

Кредиторът "Ню Ко Загора" е поискал спирането и на други изпълнителни дела именно с цел да отмени или предотврати реализирането на заложените по тях активи, които най-вероятно са отново акции на холдинга в дъщерните му дружества.

Искането му е разбираемо, след като след сделката за "Петрол" последва и опит за прехвърляне на други ценни активи на "Петрол холдинг", като например "Балнеохотел Поморие", "Морско казино" - Варна, и "Транскарт файненшъл сървисис", което има лиценз картов оператор под марката "Транскарт". През януари имаше опит трите дружества да бъдат продадени на трето добросъвестно лице - "Поморие - туринвест", именно чрез изпълнение на залог върху дяловете на холдинга от тях. Трите сделки за тях все още не са финализирани, защото се оспортват в съда.

Залози и запори има и по останалите дъщерни компании на холдинга - тези в имотния сектор, като "Интерхотел Бургас", което е собственик на едноименния хотел в Бургас", "Бългериън роуз гардънс" с едноименния ваканционен комплекс в Поморие и "Франсис резидънс" с едноименен малък комплекс с апартаменти и хотел край Варна.

За да не последват и те пътя на "Петрол", сега лагерът на Ершов иска с помощта на синдик най-малкото да види какво се случва в холдинга, т.е. да влезе в действително владение. Синидкът по закон има достъп до всичко в компанията и нито едно действие не може да се случи без неговото одобрение.

Доколко маневрата ще е успешна, е трудно да се каже. Първо трябва да се види дали съдът ще обяви холдинга за неплатежоспособен и ще открие процедура по несъстоятелност. След това временният синдик ще трябва да направи списък на кредиторите и да свика първото им общо събрание. А там не е ясно кой ще се окаже най-големият кредитор, от който след това ще зависи бъдещият постоянен синдик, т.е. "владетел" на холдинга. Не е изключено другият лагер да се окаже по-голям кредитор. Тогава позицията може бързо да се обърне. Едно е сигурно - партията е доволно заплетена и сложна след като дори и президентът на международната шахматна асоциация Кирсан Илюмжинов, който беше привлечен от Ершов, напусна дъската.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  marteniza_de avatar :-|
  marteniza_de

  удавници и сламки....

 • 2
  penka_toteva avatar :-|
  П. Тотева

  "В опит да влезе във владение на "Петрол холдинг" и да опази активите му Денис Ершов го поведе към несъстоятелност"

  Така си е. Общо взето Ершов довърши тотално Петрол. От толкова схеми за прехвъляния на други дъщерни дружества и разни необясними ходове от негова страна, дори спасителните заеми, които му бяха отпуснали не можаха да го спасят. Мисля, че темата тотално се изчерпа с него.

 • 3
  matera avatar :-|
  matera

  от алкохолици нищо не става !

 • 4
  the_core avatar :-?
  The Core

  Тази сага може да се патентова като "нашенска" и сме готови за безкраен сериал от "бразилски" тип, с икономически (уж!) привкус!

  ПП: Хареса ми грешката в текста: "Трите сделки за тях все още не са финализирани, защото се оспортват в съда."
  Сделките се оспорТват !
  Точно!
  Истински спорт!

 • 5
  penka_toteva avatar :-|
  П. Тотева

  Всъщност лагера на Ершов се оказа доста слаб и показа тотална невъзможност да управлява Петрол Холдинг. От тук нататък всички останали играчи няма как да не се облагодателстват.
  Аз не знам, за какво въобще сега ще прави напъни да влиза чрез синдик /попчеител/ в актуалното управление на холдигна, защо след дъжд качулка? За да го опрапасти на ново ли? За мен си беше загубена кауза до този момент. Няма как Ершов да ми бъде изкаран, като невинен играч, едва ли не жертва в този случай, след като самостоятелно и съзнателно доведе Петрол до фалит.

 • 6
  didi_nenova avatar :-|
  didi_nenova

  Петрол Ад продължава да е заложник в битката между Ершов и Събев. Как така от доверено лице едновремешния най-богат българин се превърна във враг на Ершов, нали самият той му прехвърли управлението на компанията?! Нали Ершов продаде своя дял от компанията заедно с Мелник на Илюмжинов и прибра за това 400 млн.?!
  Малко смешно ми звучи литовецът да твърди, че ще я спасява, като през годините освен да трупат още дългове и да си играят с прехвърляне на собствеността, разхождане по съдебни инстанции и редовни промени в УС друго не правеха. В момента единствения изход за дружеството е да бъдат пуснати нови акции, да се налеят средства, да има стриктен контрол по отношение на дъщерните дружества. Финансовите отчети не от миналата година, а години назад показват системното източване на Петрол. То не започна сега и за това вина нямат кредиторите, които просто се опитват да си подсигурят вземанията.

 • 7
  simmons avatar :-|
  simmons

  "Петрол" е голяма компания във важен за странна ни бранш. Не е учудващо че има мераци за него от не една или две страни. Колкото до Ершов - за мен той е мошеник, който трябва да бъде час по-скоро дистанциран от компанията. Разбрахме как си присвои 1 милион лева - пари, които му бяха дадени за водене на преговори и да намери ефективен начин за изваждане на "Петрол" от кризисна ситуация. Българската власт и правосъдие обаче пазят руските мафиоти и това не е на добре. Да се надявам че на улицата на "Петрол" ще изгрее слънце и новите инвеститори ще тушират дълговите проблеми. Времето ще покаже.

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#7] от "simmons":

  Колега, Ершов по паспорт е "литовски" мафиот. Съгласен съм обаче с общото Ви заключение че в структуропределящи бизнеси от национален мащаб като Петрол е необходимо внимателно да се проучват кандидатите, особено тези отвън. Не е един случаят на "западни" фирми с нашенски/съветски пълнеж да купуват и фалират подобни производства. Да вземем пример от САЩ: на колко китайски, саудитски, кувейтски и прочее фирми бе отказано купуването на обявени за стратегически американски бизнеси? Не е един или два случая. А веднъж разбит бизнес трудно се възстановява като име и дейност.

 • 9
  lorde avatar :-|
  lorde

  Не забравяйте, че срещу Ершов имаше и повдигнати обвинения за присвояването на 1 млн. лева дадени му за оздравяването на компанията.

  http://btvnews.bg/video/video/news/denis-ershov-obvinen-za-zloupotrebi.html

 • 10
  yanchev_1985 avatar :-|
  yanchev

  До коментар [#9] от "lorde":

  Той направо я "оздрави" компанията :) такива ги свърши че Петрол застана на крачка от фалита


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход