Парламентът сложи таван на цената на кредитите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парламентът сложи таван на цената на кредитите

Йордан Цонев от ДПС обяви, че текстът може да бъде прегласуван и да отпадне.

Парламентът сложи таван на цената на кредитите

Годишният процент на разходите по всички заеми за домакинства се ограничава до около 50%

Валентина Илиева
5410 прочитания

Йордан Цонев от ДПС обяви, че текстът може да бъде прегласуван и да отпадне.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Изненадващо парламентът гласува таван за общата цена на кредитите за домакинства - за потребление и ипотечни. Сюрпризът беше както за финансовия сектор, така и за авторите и вносители на промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК).

Промените в закона не бяха гласувани докрай, като през тази седмица се очаква да бъдат окончателно приети, а текстът с тавана може да бъде прегласуван и отхвърлен. Според формулировката към момента таванът на ГПР би бил малко над 50%. Това засяга основно дружествата за бързи потребителски кредити.

Таван от 50%

Основни движещи сили на промените в ЗПК са Йордан Цонев, председател на комисията по бюджет и финанси и депутат от ДПС, и Румен Гечев, депутат от "Коалиция за България". Промените са по отношение на формиране на лихвата, забрана за начисляване на определени такси, удовлетворяването на банките при необслужване на ипотечен заем.

С гласувания в петък текст годишният процент на разходите (ГПР) по кредити не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена с постановление на Министерския съвет. ГПР включва освен лихвата и всички такси и комисиони, свързани с обслужването на заема. Предложението за таван на общата цена на кредитите е направено от депутатите от "Коалиция за България" Георги Анастасов, Борис Цветков и Георги Кадиев. След спорове в пленарна зала текстът беше приет на второ четене с гласове на депутати от всички парламентарни групи. На 20 март при гледането на промените в Закона в бюджетна комисия предложението беше отхвърлено.

Освен че се поставя таван, той ще важи и със задна дата, което става ясно от коментара на Георги Кадиев, цитиран от агенция "Фокус", че "всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме, ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви, по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно." Действието на законовите нововъведения със задна дата обаче може да бъде атакувано в Конституционния съд и много вероятно ще бъде отменено.

Към момента законната лихва за просрочия, която се определя от Министерски съвет е 0.1% (ОЛП) + 10%, което означава, че таванът на ГПР ще е малко над 50%. При промяна на ОЛП и ограничението ще се промени съответно нагоре или надолу. На практика този таван засяга преди всичко заемите, отпускани от небанковите финансови компании - т.нар. бързи кредити. Там годишният процент на разходите достига трицифрени стойности. Банките не биха били засегнати от това ограничение на ГПР, тъй като няма банков заем с такава обща цена. Към края на февруари средният ГПР по жилищни кредити в левове е бил 7.75%, а в евро - 8.18% . При потребителските заеми, отпускани от банки, ГПР в левове е бил 13.32%, а в евро - 10.99%.

Да бъде или да не бъде

В сектора на небанковите компании бяха изненадани от приетия таван на общата цена на кредитите, като отказаха да коментират текста, докато не се приемат окончателно всички промени в закона. От една от големите небанкови финансови институции все пак дадоха мнение, като пожелаха да не бъде цитирано името им. "Изненадани сме от приемането на този таван, защото в доклада на водещата комисия – комисията по бюджет и финанси, това предложение беше отхвърлено. Към таван на ГПР трябва да се подходи много внимателно, защото неоправданите ограничения могат да доведат до свиване на достъпа на потребители до заеми. Известно е, че финансовите институции отпускат заеми и на хора, които нямат достъп до банково финансиране. Ако дружествата бъдат принудени да прекратят своята дейност, тези потребители ще трябва от своя страна да търсят заеми от упражняващи незаконна дейност лица", посочиха оттам.

Според Йордан Цонев поставянето на таван на цената на кредитите е негативен сигнал към инвеститорите в страната. Според него има вариант за прегласуване и вероятност резултатът да е друг. Очакванията сред представители на бюджетната комисия, като например Румен Гечев, са именно за такъв развой.

По принцип това може да се случи, ако даден текст е гласуван само един път в пленарна зала. Въпросната промяна обаче беше гласувана два пъти, като при първия опит предложението е подкрепено от 68 народни представители, 11 гласуват против, а 39 "въздържал се", с което поправката не събра необходимия брой гласове, за да мине, след което беше прегласувана и приета. При тази ситуация, за да се подложи отново на гласуване този текст, би могло да се ползват процедурни хватки, като например връщане за техническа поправка.

Развоят обаче става по-неясен заради Facebook обръщение на лидера на БСП Сергей Станишев в петък. Той излезе с остър коментар по адрес на банковия сектор: "Разбирам желанието на мнозина чрез кредит да подобрят живота си. Но категорично заставам срещу практиката банките да използват това и да се опитват в България и за българите да налагат правила, които не смеят да прилагат в другите европейски държави", заяви Станишев.

Другите промени: по-малко такси и нова формула за лихватаОсвен тавана бяха гласувани и други промени. Една от тях е отпадането на таксата за предсрочно погасяване на жилищен кредит след първата година, а до този срок тя ще бъде до 1%. Отпадат и таксите за усвояване и управление на кредит, които банките събират, но остава таксата за разглеждане/искане на заем. Кредиторът вече няма да има право да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за една и съща услуга.

Според промените референтният лихвен процент, на базата на който ще се формират лихвите към крайния клиент, ще представлява пазарен индекс libor, euribor, sofibor и/или индикатори, публикувани от БНБ и/или Националния статистически институт или комбинация от тях + фиксирана надбавка. Сега практиката е лихвите да се образуват от базов/банков лихвен процент, който се определя от банката + надбавка.

Няма вече да има и дребен шрифт в договорите за кредит. Според приетите законови промени договорът за потребителски кредит ще се сключва в писмена форма, на хартиен или друг траен носител, по ясен и разбираем начин, като всички елементи на договора ще се представят с еднакъв по вид, формат и размер шрифт - не по-малък от 12 пункта, в два екземпляра - по един за всяка от страните по договора.

Гласуван беше и текстът за удовлетворяването на банките при необслужване на ипотека. При жилищен ипотечен кредит кредитополучателите ще имат право да избират между два варианта на договор. При единия в случай на принудително изпълнение банката се удовлетворява изцяло и окончателно до размера на обезпечението, но той ще бъде с по-висока лихва. В другия случай при принудително изпълнение банката ще разполага с цялото имущество на потребителя, като този тип заеми би трябвало да са с по-ниска лихва.

Според приетите промени общите условия в договора за кредит ще трябва да се подписват от страните на всяка страница. С промените в обхвата на закона влизат и заемите под 400 лв., които досега не са законово регламентирани и се отпускат най-вече от небанковите дружества за кредитиране.

Изненадващо парламентът гласува таван за общата цена на кредитите за домакинства - за потребление и ипотечни. Сюрпризът беше както за финансовия сектор, така и за авторите и вносители на промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК).

Промените в закона не бяха гласувани докрай, като през тази седмица се очаква да бъдат окончателно приети, а текстът с тавана може да бъде прегласуван и отхвърлен. Според формулировката към момента таванът на ГПР би бил малко над 50%. Това засяга основно дружествата за бързи потребителски кредити.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  Не стана ясно обаче, таксата за предсрочно погасяване на кредит дали ще отпадне и за стари кредити или само за новоизтеглени такива?

 • 2
  sa6 avatar :-P
  sa6

  Следващата мъдра стъпка на правителството ще бъде таван на печалбата на частния бизнес.

 • 3
  mnogosamkrasiva avatar :-|
  mnogosamkrasiva

  Поредната глупост. Най-много ще пострадат крайните клиенти, които ще се усетят, когато вдигнат лихвите. Много скапан закон определено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.