Парите по JEREMIE: Заемите са на привършване, но идват нови фондове

Парите по JEREMIE: Заемите са на привършване, но идват нови фондове

През пролетта ще заработят продуктите за мецанин финансиране и коинвестиции с капитал от над 80 млн. евро

Татяна Пунчева-Василева
10598 прочитания

Над 70% от кредитите, отпускани по двете дългови схеми на евроинициативата JEREMIE, вече са усвоени, като са подкрепени над 6000 малки и средни компании в страната с около 500 млн. евро. Скоро се очаква да заработят и два от фондовете за дялов капитал по инициативата - за мецанин финаниране и за коинвестиции. Това стана ясно по време на конференцията за възможностите за малките и средните предприятия, организирана от Представителството на Европейската комисия в София. 

Кредитите за малкия бизнес

"Към днешна дата подкрепените фирми с кредити по JEREMIE са над 6000", поясни Ели Милушева, директор на управляващия орган "Европейски фондове за конкурентоспособсност" към Министерството на икономиката и енергетиката. По думите й първата дългова схема, която осигурява гаранции на банките да отпускат заеми с облекчени условия, е усвоена на 95% към края на февруари, а втората схема - известна като продукт за споделяне на риска, по който се отпускат нисколихвени заеми, е разпределена на 50%. Раздадените заеми по първия продукт в края на февруари са били около 4600, а по втората около 1500, каза тях.

"Двата продукта по дизайн са с общ проектен порфейл от 700 млн. евро, който трябва да бъде достигнат до края на следващата година. Към днешна дата изпълнението е над 500 млн. евро и очакваме 100% изпълнение на дълговия портфейл по JEREMIE още до края на тази година", допълни Христо Стоянов от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). По думите му инструментът за портфейлни гаранции и този за споделяне на риска са трасирали "пилотно пътеката, по която структурните фондове могат да се канализират към малкия и средния бизнес през традиционната банкова система по начин, който осигурява прозрачно усвояване на публичен ресурс".

"Вече няма компании в България, които да не знаят какво е JEREMIE", каза по време конференцията Николай Коцев от ОББ. Банката е сред финансовите институции, които предлагат заеми по гаранционната схема на програмата. И според Марин Йотов от Уникредит Булбанк, ако в началото характерът на инструментите не е бил особено познат, с времето продуктите са набрали популярност и вече няма клиенти на банките, които да не запознати с продуктите на JEREMIE, посочи той. Все пак банковите експерти подчертаха, че макар гаранционната схема да носи капиталово облекчение за самите банки, продуктът с ниска лихва е по-търсен от малкия бизнес поради простата причина, че търсенето му се ръководи от цената.

Осигуряването на капитал

Близо 100 стартиращи компани от България и региона вече са били финансирани и от фондовете за стартиращи компании по JEREMIE - Eleven и Launchub, подчерта още Милушева. "Двата фонда се справят много добре до момента", каза тя. Създадени са над 200 нови работни места, като вече инвестираният капитал от двата фонда е общо около 5 млн. евро, а допълнително привлеченият е близо 3 млн. евро. Общо капиталът на двата фонда е 21 млн. евро  - 9 млн. евро за Launchub и 12 млн. евро.

Както коментира и Стефан Цалов от ЕИФ, само за година и половина работа двата фонда са успели да покажат потенциала на предприемаческата екосистема в България и да започнат да я развиват. Досега те са разгледали над 5000 проекта.

По думите на Милушева през април или май се очаква да заработи отдавна подготвяният мецанин фонд. Капиталът му ще е 60 млн. евро, като половината ще се осигурят от JEREMIE, а останалият ресурс идва от Европейската инвестиционна банка, Черноморската банка за търговия и развитие и други инвеститори. Фондът ще се управлява от австрийската инвестиционна компания Mezzanine Management в партньорство с българската Rosslyn Capital.

Вече са избрани и двата фонд мениджъра, които ще управляват двата коинвестиционни фонда по JEREMIE. Общият им капитал ще е минимум 20 млн. евро. При този продукт мениджърите ще могат да инвестират в дадена компания само ако се намери и друг инвеститор, който да влезе в проекта с 50% от търсения ресурс, или както поясни Цалов, задачата мениджърите на фонда да наберат допълнителен частен капитал се сваля от традиционното ниво фонд на ниво отделна сделка.

По първия фонд ЕИФ ще работи с екипа на Empower United (сред пионерите във финансирането на стартиращи проекти), където парньор е успешният предприемач Елвин Гури. Той е един от основателите на компанията за бързи кредити Jet Finance, която след това бе придобита от BNP Paribas Personal Finance.

Коинвестиционните фондове имат нелеката задача в рамките на година и половина да инвестират сериозен ресурс, и то при изискване 50% от общата инвестиция в една компания да идва и от друг инвеститор. Целта им заедно с тази на останалите фондове за дялово финансиране, създадени по JEREMIE, е да запълнят сериозната дупка на пазара на капитал в България.

"Тълкувам създаването на цялата верига от фондове като имаща три ползи - едната е да подпомага малките и средните предприятия; втората е да действа като катализатор на частни инвеститори да дойдат и да инвестират в България; третата е създаването на една индустрия за рисково и дялово финансиране, т.е. с един куршум три заека. Дяловото финансиране е най-малко развитита, дори въобще неразвитата част на финансовата индустрия в страната въпреки огромната нужда на бизнеса от дялово финансиране", коментира Гури, партньор в Empower.

По думите му през последните 20 години на прехода българските компании са страдали много от липсата на дялово финансиране. "Като човек, преминал през това, знам колко ми е коствало. Убеден съм, че индустрията има изключително голям потенциал както за дялово финансиране, така и за квазикапитал като конвертируеми заеми и преференциални акции. Като един фонд, който първоначлано ще започне с капитал от около 15 млн. евро, ние имаме вече списък от проекти, търсещи финансиране, за 100 млн. евро", каза още Гури. По думите му новият фонд ще може да инвестира 3 млн. евро и повече в един проект, което означава, че се цели в компании с нужда от финансиране за поне 6 млн. евро.

Според Гури като цяло макар България да не е определяна като идеалната инвестиционна дестинация и да носи етикета "малка страна, малък пазар", всъщност има много добри предприемачи, която индустрията за дялово финансира просто не може да захрани досега с достатъчно капитал.

Новият програмен период

По тази причина е важно и през следващия програмен период капиталовите инструменти отново да бъдат застъпени така, че да се продължи започнатото. "Ако до края на 2015 г., докогато ние можем да инвестираме, няма нови инструменти, които да продължат това, което правим, всичко изградено дотук ще остане във вакуум. А системата не търпи вакуум и тъй като вече има достатъчно алтернативи в Западна Европа и САЩ, просто всички тези предприемачи, които сега са в България, ще отидат другаде", подчерта Ивайло Симов, партньор във фонда за стартиращи компании Eleven.

"Наистина в момента сме в уникална позиция в региона. Всички искат да копират това, което ние направихме", посочи и Тодор Брешков, партньор в другия фонд за стартиращи компании Launchub. На практика нито една от съседните страни няма подобна "система" за подкрепа на предприемачеството и в момента готви проекти, които да копират българския модел.

По тази причина според Брешков новите инструменти, които България мисли да разработва с евроресурс оттук нататък, трябва да защитят и задълбочат този аванс, който страната си е създала пред останалите държави в региона.

Засега въз основа на настоящия опит държавата смята да включи финансови инструменти и през новия прогамен период при усвояването на парите по ОП "Конкурентоспособност. По думите на Милушева ще има както още гаранционни и нисколихвени продукти, така и още фондове за рисков капитал и стартиращи компании. Тя обаче подчерта, че най-вероятно ресурсът за тях ще е по-малък. Сегашния програмен период тези пари бяха една трета от цялата програма, или 349 млн. евро от 1.16 млрд. евро. Милушева обаче не посочи колко точно ще е ресурсът, тъй като още няма решение на този въпрос.

Над 70% от кредитите, отпускани по двете дългови схеми на евроинициативата JEREMIE, вече са усвоени, като са подкрепени над 6000 малки и средни компании в страната с около 500 млн. евро. Скоро се очаква да заработят и два от фондовете за дялов капитал по инициативата - за мецанин финаниране и за коинвестиции. Това стана ясно по време на конференцията за възможностите за малките и средните предприятия, организирана от Представителството на Европейската комисия в София. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Това е измама, банките си отпускат кредити на техни фирми на ниски проценти.

 • 2
  peaspiring avatar :-?
  peaspiring

  Мезанинът щеше да заработи през есента, след това през зимата, сега през пролетта. Всъщност, пролетта вече дойде...

 • 3
  kalts avatar :-?
  kalts

  А кой ще управлява втория коинвестиционен фонд? Пропуснали сте го в статията.

 • 4
  yasen_iliev avatar :-|
  Хараламби

  До коментар [#3] от "kalts":

  Защо си толкова сигурен, че ще има втори ко-инвестиционен фонд?

 • 5
  kalts avatar :-|
  kalts

  До коментар [#4] от "Хараламби":

  така пише в статията - "Вече са избрани и двата фонд мениджъра, които ще управляват двата коинвестиционни фонда по JEREMIE".

 • 6
  mrselizabeth avatar :-|
  mrselizabeth

  Да не би да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, кола
  заем, студентски заеми, дълг консолидация заем, необезпечени кредити, рисков
  капитал и т.н. .. Или са ви отказали заем от банка или финансова
  институция за една или повече reasons.You в точното място за
  вашия кредит решения! Аз съм частен кредитор, давам заеми до
  фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от
  2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл [email protected]
  [email protected]

  благодаря,
  Г-жа Елизабет Тейлър


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход