България се нуждае от добро управление и активни предприемачи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България се нуждае от добро управление и активни предприемачи

"Потиснатият икономически растеж по света, и особено в по-слабите държави, е най-рисковият фактор."

България се нуждае от добро управление и активни предприемачи

Петер Курер, член на стратегическия комитет на Schoenherr пред "Капитал Daily"

Николай Стоянов
4652 прочитания

"Потиснатият икономически растеж по света, и особено в по-слабите държави, е най-рисковият фактор."

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Визитка

Петер Курер е член на стратегическия комитет на централноевропейската адвокатска кантора Schoenherr от 2010 г. Преди да поеме тази консултантска позиция, той работи като бизнесмен и адвокат. В периода 2008-2009 г. е председател на борда на директорите в швейцарската инвестиционна банка UBS, към която се присъединява през 2001 г. като генерален съветник. Курер е специалист по сливания и придобивания, както и по корпоративно право. Той беше един от специалните участници в организирания от "Капитал" в началото на април първи Wealth Management Forum.

Кои са най-големите рискове пред глобалната икономика в момента?

Смятам, че има редица рискове. В Европа има нисък растеж. Относително слаб е и растежът в региона на Централна и Източна Европа, който обичайно се представяше по-добре от Европа, а сега е намалял до около 2%. Наблюдаваме известна нестабилност на развиващите се пазари, в частност в Китай, където виждаме нарастване на корпоративния дълг. Имаме една доста проблемна страна в лицето на Япония, която не може да излезе от проблемите си. Единственият двигател на растежа е лесният достъп до средства благодарение на печатането на пари. Имаме политически рискове в Близкия изток, Украйна, Турция, части от Африка, части от Южна Америка. Налице са и лошо управление и корупция в много страни. А държавите не могат да процъфтяват, ако нямат добро управление и ако не изкоренят корупцията. И освен това наблюдаваме и процес на фрагментация на света, в който бариерите между страните се вдигат, вместо да намаляват.

Кой от всички тези фактори може да бъде най-катастрофален? 

Най-вероятно потиснатият растеж. Но не мисля, че предстои някакво голямо катастрофично явление от типа на Lehman. В дългосрочен план обаче високите равнища на публичен дълг в САЩ, в Япония и в части на Европа биха могли отново да доведат до сериозни проблеми.

Кой е правилният начин да се управляват тези купища дълг по света? Като че ли никой не иска да го отписва и постоянно наблюдаваме преобразуването му в частен, в публичен, в спасителни пакети или в други мерки? 

Не мисля, че има единствен правилен начин. Ако погледнем САЩ – може би те биха могли да се справят с него в следващите 10 до 15 години, защото са толкова силна икономика. Друг сценарий е този, който наблюдаваме в Япония през последните 20 години и който смятам, че ще продължи, при който икономиката продължава да се свива. По-малките икономики, които нямат силата на САЩ за възстановяване или на Япония, просто ще фалират или ще предприемат реорганизиране като Гърция. Такова нещо ще видим например в Аржентина, както и на други места. Така че имаме три сценария – справяне чрез растеж, удържане с цената на известна инфлация и преструктуриране.

Споменавате инфлацията, но едно от нещата, които притесняват много икономисти и инвеститори по света в момента, е обратният процес – смятате ли, че заплахата от дефлация е реалистична?

Интересното е, че очевидно политиците и централните банки в много страни искат да генерират инфлация, тъй като това индиректно намалява дълга. Така че наливат пари, но това всъщност не води до инфлация. Погледнете Япония – те опитват да постигнат 2% инфлация, но са далеч от тази цел. Смятам, че можем да се върнем към стабилен и здравословен растеж само ако открием начин да се освободим от всичкия този дълг, ако регулациите бъдат намалени, ако разрешим проблемите като корупция и лошо управление. Тогава растежът ще е много по-силен и инфлацията ще се върне и призракът на дефлацията ще изчезне.

А няма ли опасност централните банки и правителствата да действат срещу това?

Глобално всичко обичат да говорят, в различни формати – Г20, Г8 или Г7, но като се стигне до действия, всеки политик е избиран локално, а не от глобалната общност – така че те гледат интересите на собствените си избиратели. Това е и причината да има много малко координация на глобално равнище отвъд разговорите.

Каква е според вас стратегията за развиващите се страни – ще опитат ли да направят валутите си по-конвертируеми, за да извлекат по-големи ползи от търговията си, и дали китайският юан ще се превърне в своеобразна световна валута – реалистична стратегия ли е това?

Всяка страна има различна стратегия, но Китай определено предприема всички стъпки за конвертируемост. Те обаче имат ясен дългосрочен план. Докато, ако отидете в други страни, като например Индия, виждате просто бъркотия. Така че смятам, че всичко наистина зависи от самата страна. Но действително, един развиващ се пазар се нуждае от разумна, рационална политика, отвореност към това да се изкорени корупцията – знаете, в момента Китай предприема сериозни мерки по отношение на корупцията – както и към подобряването на управлението. Страните, които съумеят да направят това, ще имат успех. Останалите ще срещнат проблеми.

В исторически план Китай е доста непрозрачна страна и чуждестранните инвеститори често не се доверяват на публикуваната статистика – мислите ли, че кризата ще ги принуди да бъдат по-прозрачни?

Те мислят дългосрочно и са наясно с този проблем. Не смятам, че настоящата криза ще го разреши, но в дългосрочен план те ще опитат да подобрят прозрачността си.

Каква стратегия трябва да предприеме малка страна като България или друга регионална държава, за да се защити от външни рискове?

Първото нещо определено е да установи добро управление, т.е. да има управление, на което може да се разчита. Да изкорени корупцията. Да убеди предприемачите си да действат като предприемачи, а не да инвестират средствата си в активи без стойност – така че да може да създават заетост. И четвъртото нещо е да имате ясна идея кои сектори на икономиката искате да подкрепяте – дали ще бъде селско стопанство, текстилна индустрия, фармация и химия – и оттам нататък да полагате усилия в тази посока, да опитвате да бъдете иновативни. Ако разрешите тези проблеми – управление, корупция, предприемачество и иновации в определени области, тогава чуждестранните инвестиции ще дойдат и ще можете да изнасяте продуктите си и всичко ще е наред.

За късмет всички тези неща са трудни и няма много хора, които да ги направят...

Мисля, че ви трябват няколко добри лидери, които да вярват в страната – това е най-важното.

Колко време отнема на една страна да направи този преход от възприемана като сравнително корумпирана и зле управлявана до относително успешна пазарна демокрация?

Погледнете например Колумбия, която го постигна за около осем години. Така че и вие бихте могли да го направите за няколко години. Това не е безкраен процес, особено за сравнително малка страна.

Очаквате ли още проблеми в Европа?

Различно е. Испания е в много трудна ситуация, безработицата все още е много висока, въпреки че има известно подобрение. Във Франция също има сериозни проблеми, макар и по друг начин. Това са страните, които са най-засегнати.

Нужна ли е фундаментална промяна в организацията на ЕС и на паричния съюз? 

На първо място мисля, че ЕС също се нуждае от ново управление – в момента съюзът е твърде далеч от хората. Предстоят избори за Европейски парламент и вероятно ще видим голям протестен вот за десните партии, които ще спечелят доста депутатски места. Това са хората, които са разочаровани. Докато еврократите са прекалено далеч от хората, правят живота твърде сложен. Има и слабости в институциите.

Що се отнася до еврозоната – съгласен съм, че беше допусната такава грешка, и помня кога, спомням си дебатите тогава. Икономистите предсказаха точно какво ще се случи, че цялата тежест ще бъде платена от слабите страни, които, общо взето, са южните страни – Италия, Испания, Португалия – всички те платиха скъпо, тъй като не успяха да се приспособят. Така че смятам, че да – имаме нужда от фискален съюз, от банков съюз и т.н.

А постижимо ли е това от политическа гледна точка?

Личното ми мнение е, че да. И не. Не смятам, че еврото ще се срине – ще оцелее, но ще станем свидетели на много години, ако не и десетилетия, на допълнителни корекции. И ще трябва да видим известна промяна на политическите нагласи в посока на фискалния съюз.

Споменахте, че е нужна по-малко регулация, но има и мнения, че голяма част от проблемите са били причинени от недостатъчно регулиране – как бихте ги оборили?

Очевидно е, че се нуждаем от регулации, но от правилните. Това означава регулации, които са добре обмислени, наистина решават проблемите. Докато това, което наблюдаваме в момента, е натрупване на нови регулации, но няма например изтегляне на остарелите правила, т.е. не се получава прочистване. И също така ни трябват добри регулации, а в момента има и много лоши.

Трябва ли това да се случва на глобално равнище?

Мисля, че да, тъй като в почти всички страни цената на регулациите се увеличава.

Интервюто взе Николай Стоянов

Визитка

Петер Курер е член на стратегическия комитет на централноевропейската адвокатска кантора Schoenherr от 2010 г. Преди да поеме тази консултантска позиция, той работи като бизнесмен и адвокат. В периода 2008-2009 г. е председател на борда на директорите в швейцарската инвестиционна банка UBS, към която се присъединява през 2001 г. като генерален съветник. Курер е специалист по сливания и придобивания, както и по корпоративно право. Той беше един от специалните участници в организирания от "Капитал" в началото на април първи Wealth Management Forum.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  Браво за интервюто !

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Докато това, което наблюдаваме в момента, е натрупване на нови регулации, но няма например изтегляне на остарелите правила ..."

  * "Присъствена книга" и "Инструктаж за техника не безопасност" в туристическа агенция или такава за недвижими имоти. В една от фирмите ми съм написал "Забранявам бъркането в електрическите контакти", дата, подпис ... :-)
  * Трудова медицина и замерване на шума и запрашеността в фирма за уеб дизайн.
  * Регламентирани 0,6% годишно увеличение на заплатата за "прослужено време".
  * Липса на лесен начин за уволнение на работник по най-простата причина - "не ме кефи". Какъв е ш. проблем с това да се раделя със работник от който не съм доволен? Защо трябва да го дебна с комисия седмици наред за да го хвана че закъснява например, след като просто не съм доволен от работата му? Някой да е виждал уволнен за некадърност? А то е доста разпространен дефект.
  --- Може да се продължи с поне едно 100 точки. Лошото е обаче че положението вместо да се подобрява, се влошава. Примери - законотворчеството в областта на търговията (прословутата "значителна пазарна сила"), регистрацията на временните трудови договори и т.н.

 • 3
  smooke avatar :-|
  xabren

  [quote#2:"misho73"]Забранявам бъркането в електрическите контакти"[/quote]
  Ха ха ха... Мишо, какво хора си наел за работници? :)

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  БГ законодателство е пригодено (лошо при това) към ранно-индустриалната епоха и е пълно с пожелателни и излишни текстове и институции. Многото институции водят до това, че в малките населени места, всички те, поради липса на нещо за правене, скъсват фирметата от проверки. Изглежда безобидно, но всяка тестис-проверка блокира управителя, който за малките фирми е двигателя на дейността. Всяка тъпа проверка отнема между 2 и 5 работни дни. При лош късмет в общини от типа на Видинска или Ловешка можеш да изтеглиш къса клечка с до 3 проверки за месеца. Съвсем реално е половината месец да те блокират. Това е една от причините в малките области дребния бизнес вехне. Отделно от и без друго постната реалност ... Сложи и образованието, средновековния манталитет на българина и гледай шок и ужас ... И всичко това без да броим безкрайните възможности за "удряне" в случай че настъпиш с нещо местния велможа, не дай Боже да е от БКП или ДПС. За съд няма да говорим, там "висиш" яко. Елементарно търговско дело, с изрядни документи и реално липса на смислена възможност за протакане с експертизи и болнични, съвсем по правилата отива на 4 и повече години. Трудово-правните по правило гонят десетилетие, ама ако го загубиш гориш с лихви от виденово време. Всичко това се пише на две сметки - БВП и заплатата на клетниците. Нищо че последните си мислят че ще задължат "чорбаджията" да дава. Дава минимална, и то ако му се занимава. Вече сме свидетели на реален отказ от нарастване на дейността за много предприемачи, реагиращи на горното с "не ми се занимава, и така съм си добре", пасвни инвестиции (главно имоти) и подобни. Като направиш живота много нагорен, предприемача го удря на екскурзии и риболовство и гледа да не стърчи много за да не го "ударят". И кой губи?

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "xabren":


  [quote#3:"xabren"]Мишо, какво хора си наел за работници? :)[/quote]

  К'вото съм намерил :-) Ние малките фирми сме като мършоядите - обираме негодното от хранителната верига на големите. Впрочем, БГ фирми като цяло сме мършояди, доколкото запада ни взе всичко което ставаше. Сега ни оставиха да правим икономика с буквално неграмотен мат'рял. Тъжна картинка.

 • 6
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#5:"misho73"]доколкото запада ни взе всичко което ставаше[/quote]

  По-точно, хората сами си хванаха пътя...
  Ако заседнем с разсъждения по въпроса, първо се обезлюдиха селата, последвани от малките градчета, че и от не толкова малките... Естествен подбор! Трябва да приемем, че толкова ни бива, колкото и горчиво да е...

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  "Китай определено предприема всички стъпки за конвертируемост. Те обаче имат ясен дългосрочен план" - пак опираме до стратегията и петгодишните планове с гъвкав хоризонт. Чудеса няма.
  А иначе статията е малко д духа за храната и борбата.

 • 8
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#3] от "xabren":

  Колега, авно не сте чел предупрежденията върху стоките за масова употреба в САЩ. Ще научите че кофи не трябва да се ползват вместо шапки, че с нож можете да се порежете, че вазелин не се пие или яде, че циркулярните триони режат и много други полезни съвети.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK