Клиентите не знаят как се образува лихвата им по жилищен кредит и вида й

Според Кристоф Де Мил, изпълнителен директор на СИБанк моментът е удачен за повишаване на информираността на потребителите предвид законовите промени за ипотеките

Клиентите не знаят как се образува лихвата им по жилищен кредит и вида й

Нови оферти, отразяващи ефектите от законовите промени ще се появят след около три месеца според експерти

Валентина Илиева
8786 прочитания

Според Кристоф Де Мил, изпълнителен директор на СИБанк моментът е удачен за повишаване на информираността на потребителите предвид законовите промени за ипотеките

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Потребители, които желаят да изтеглят кредит, но все още не са, предпочитат фиксирана лихва за целия срок на кредита.

Голяма част от потребителите с жилищни ипотечни кредити не знаят как се формира цената, каква им е лихвата - фиксирана или плаваща, и най-често избират оферта според лихвата и познатата банка. Потребители, които желаят да изтеглят кредит, но все още не са, предпочитат фиксирана лихва за целия срок на кредита, въпреки че такива на пазара не се предлагат. За тях начинът за формиране на лихвата не е от значение, ако може да се прогнозира.

Това са част от резултатите от online проучване на финансовия портал "Моите пари" за потребителските нагласи при използването на ипотечни кредити. Проучването е проведено сред потребителите на портала, като в него са се включили 1394 души.

Информация и прозрачност

Според данните на "Моите пари" 36% от анкетираните имат ипотечен заем от банка в България. Други 37% (518 души) нямат и не смятат да кандидатстват за заем. Причината за 49% от тях е, че имат собствено жилище и нямат нужда от ново, а за 48%, че не одобряват политиката на банките за едностранна промяна на условията по кредита. От неползващите кредит 42% биха желали да кандидатстват за заем. На база на получените резултати от проучването "Моите пари" и СИБанк започват информационно-образователна кампания за ипотечни кредити.

Според изпълнителния директор на банката Кристоф де Мил е необходима по-добра информираност на клиентите и прозрачност. Мнението му е, че поради промените в законодателството, касаещи този тип заеми, моментът сега е удачен за активно повишаване на информираността на клиентите от банките.

Законовите промени няма да повлияят на най-малко 29% от анкетираните, ползващи вече жилищен кредит. Те не планират рефинансиране изобщо или нямат такава възможност. Една от промените премахва таксата за предсрочно погасяване след първата година (дотогава ще е 1%), като действието й е и със задна дата - т.е. и за съществуващи договори. Потребителите, за които предстои търсенето на ипотечен кредит, се разделят на две групи по отношение на ефектите за тях от промените. За 39% промените в закона няма да окажат влияние върху атрактивността на офертите, а за други 39% – точно обратното.

Ясно е, че не е много ясно

Резултатите от проучването са показали, че желаещите, но все още неползващи жилищен кредит, за разлика от такива, които вече имат, са по-информирани за процеса на ипотечно кредитиране. Те залагат на обективни показатели за сравнение на офертите и на професионален съвет от кредитен консултант. Почти половината (46%) не знаят как е формирана лихвата им и не са запознати с методологията. За 33% от неползващите ипотечен кредит потребители, начинът на формиране е без значение, ако е достатъчно ясно обяснен и лихвата може да се прогнозира.

Неползващите жилищен/ипотечен кредит към настоящия момент предпочитат фиксирана лихва за целия срок на договора (58%). Това предпочитание е изказано, въпреки че такива лихви по ипотеки не се предлагат заради дългия срок на кредита от минимум 10-15 г. и не са се предлагали. Въпреки това 44% (най-голямата част) от ползващите вече ипотечен кредит твърдят, че тяхната лихва е фиксирана за целия срок на договора. Фиксирани лихви по ипотеки се предлагат само за първоначален кратък период от срока на заема.

Проучването е показало и че годишният процент на разходите (ГПР, който включва освен лихвата и всички такси и комисиони) все още не е фактор. ГПР като показател присъства основно в отрицателните отговори на ползващите кредит на въпрос какъв е неговият размер по текущия кредит - 14% от далите отговор посочват, че не са обръщали внимание, 29% от далите отговор на този въпрос обаче отговарят, че не го помнят, но все пак го има записан в договора.

Прогнози за пазара

Прогнозите за пазара на ипотеки през 2014 са, че като цяло ще остане стабилен, а заради законодателните промени, засягащи жилищните кредити, офертите ще станат по-скъпи и по-достъпни за хора с по-високи доходи. През по-слабите месеци на годината (като януари и февруари например) обемът на новоотпуснатите ипотечни кредити ще остане около 80 млн. лв., а през по-силните и активни периоди достига до 115-120 млн. лв.

Според Теодор Маринов, директор "Банкиране на дребно" в СИБанк, нови оферти, отразяващи евентуалните ефекти от промените в закона, ще се появят поне след около три месеца, като на този етап банките все още обмислят и структурират продуктите си. Деян Василев, изпълнителен директор на "Моите пари", прогнозира, че офертите за жилищни кредити ще станат по-скъпи, тъй като банките ще трябва да покриват по-големи рискове, но ще станат по-достъпни за хора с по-високи доходи. От друга страна, отпадането на таксата за предсрочно погасяване ще доведе до по-голяма конкуренция, като в известна степен ще има и натиск за рефинансиране, коментира още той. Василев посочи, че тепърва предстои да се видят реалните измерения на ефектите от законовите промени и реакцията на пазара.

Данните на СИБанк за кредитирането й в този сегмент показват, че търсенето на пазара расте през март и април. Клиентите предпочитат по-малки по размер кредити (около 70 000 лв. среден размер), които да погасяват за по-кратък срок (средно 16 г.). Делът на финансиране е между 75% и 85% от стойността на сделката в зависимост от вида и местоположението на имота.
Потребители, които желаят да изтеглят кредит, но все още не са, предпочитат фиксирана лихва за целия срок на кредита.

Голяма част от потребителите с жилищни ипотечни кредити не знаят как се формира цената, каква им е лихвата - фиксирана или плаваща, и най-често избират оферта според лихвата и познатата банка. Потребители, които желаят да изтеглят кредит, но все още не са, предпочитат фиксирана лихва за целия срок на кредита, въпреки че такива на пазара не се предлагат. За тях начинът за формиране на лихвата не е от значение, ако може да се прогнозира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  cuk00315939 avatar :-|
  cuk00315939

  Тази статия не би ли трябвало да се води advertorial? На мен лично ми звучи като явна реклама на банката в случая.

 • 2
  cuk00315939 avatar :-|
  cuk00315939

  реклама и на сайта моите пари също, пропуснах да напиша

 • 3
  yerdna avatar :-|
  Crux

  "44% (най-голямата част) от ползващите вече ипотечен кредит твърдят, че тяхната лихва е фиксирана за целия срок на договора."
  Ма иначе баМките са виновни за олигофренията на обикновения българин, който, като тръгне да си купува 15-годишна таратайка от Горубляне за 3 бона, вика петима приятели - разбирачи да я гледат, а като тръгне да тегли 30-годишна ипотека, не пита никого да му разясни условията.

 • 4
  sdgqqq avatar :-|
  sdgqqq

  До коментар [#3] от "Crux":

  Браво, Crux, за горублянското сравнение! Дали да не благодарим и на поръчалите изследването, и на провелите го, и за съветите, които дават? Не са ли си заслужили рекламата с дейността си?
  Знаете ли доколко изглаждат стойностите на ГПР новите законови промени?
  За да бъде основа на решение за рефинансиране, ГПР на рефинансирането трябва да се съпостави с ГПР в определен момент от погасяването на кредита. Защо да не искаме още един показател при погасителните планове – оставащ ГПР до края на срока?

 • 5
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  "Потребители, които желаят да изтеглят кредит, но все още не са, предпочитат фиксирана лихва за целия срок на кредита, въпреки че такива на пазара не се предлагат."
  Интересно.. защо в САЩ и Канада се предлагат, а в България - не?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал