КФН лицензира застраховател, свързан с Маджо

"Асет иншурънс" ще работи в общото застраховане

Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК
Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК    ©  Георги Кожухаров
Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК
Младен Михалев–Маджо (в средата) е един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК    ©  Георги Кожухаров

Комисията за финансов надзор (КФН) е дала лиценз на нова застрахователна компания, която има връзки с Младен Михалев–Маджо - един от създателите на силовата групировка от 90-те години на миналия век СИК. От решението на регулатора от 16 април става ясно, че "Асет иншурънс" ще може да сключва всички основни видове общи застраховки - автомобилни, имуществени, финансови загуби плюс "Заболяване". За намеренията за учредяването на компанията се знае от около година, когато някои от бъдещите й акционери - публични компании, обявиха решенията си да придобият дял в нея.

Няколко връзки сочат към СИК, която не успя да получи застрахователен лиценз през 1997 г., както и към "Бул инс", която по това време пое голяма част от бизнеса на силовия застраховател. Учредители на "Асет иншурънс" са няколко дружества от Асоциацията на индустриалния капитал и най-вече от групата на "Стара планина холд", които са и акционери в Интернешънъл асет банк (преди Първа източна международна банка). С дял малко под 10% е и самата финансова институция. Изпълнителен директор е Румен Бобев, бивш шеф на "Бул инс" от 2000 до 2005 г., която по това време е собственост на множество физически лица и офшорни компании, но контролът се свързва с братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) и Васил Божков. Според запознати към момента Божков е излязъл от участието си в компанията. В началото на този век Михалев и Маргините влязоха в явен конфликт.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Е, как комунетата няма да лицензират фирма на едно от протежетата си...

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  Мавродиев съвсем я кара през просото , но рано или късно дори най-бездарния некадърник си плаща за делата (независимо кой стои зад него .

 • 3
  mich avatar :-|
  mich

  а защо някой си мисли че има промени от 90–те год. ? Просто нещата станаха по прикрити и бившите от ДС се обиграха още повече в ограбването на народа

 • 4
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Всеки ден в тая мизерна държава става все по-гадно да се живее. Мутрите са на почит, а на честния предприемач му се тегли една майна с извинение. Както се казва, терминал 2 и кой откъде е ..

 • 5
  val71 avatar :-|
  val71

  " беше им по-лесно да сменят Богоев, отколкото да разчитат, че може да докажат произход на средствата, прозрачност и всичко, което се изисква по закон"

  Тук нещо в тази информация не е както трябва... Няма нищо по-лесно от това Маджо да докаже произхода на средствата си пред Мавродиев защото предполагам, че и Маджовите офшорки ги е правил и обслужвал Мавродиев.

 • 6
  barbq avatar :-|
  BarBQ

  Няма мафия, спокойно.

 • 7
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox

  Като цяло не можах да разбера статията. Според Капитал има ли нещо не както трябва или няма? Ако "неофициално близки до Маджо" хора правят застрахователно дружество и това е проблем, то тогава дайте да говорим и за Интернешънъл Асет Банк. При нейния лиценз има ли проблеми? Тя с пране на пари ли се занимава? Капитал? Стара Планина Холд със сделките на Маджо ли се занимава? Не разбирам, някак между другото е посочено че Стоян Мавродиев бил ходил в Банката. Ама в офис или да се види с някой директор? Може и на банкомат на банката да е теглил пари. Това проблем ли е?

 • 8
  hlngr avatar :-|
  hlngr

  Я, машината на времето работи - отново сме 1995г.

  Иначе, "Бек ту дъ руутс..", както се казва на чист български...

 • 9
  anuwar avatar :-|
  anuwar

  Бул инс с кой е свързан в момента? Каква е логиката да преливат качествения портфейл към Интернешънъл? Единствената логика е читавите клиенти да отидат в Интернешънъл,а Бул инс да фалира. Това ли искате да кажете?

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  С изключение на чуждите банки, БГ такива са в ръцете на меко казано непрозрачни групировки, свързани с ДС и БКП/ДПС. Останалите финансови институции - почти всички са на същите такива кръгове и групировки. По-голяма част от едрия бизнес - също. Дори държавните компании - АЕЦ да речем, се "управляват" така че печалбата да отива отново в сенчестите кръгове. Отделно от това, в деловия сектор (БТК и т.н. "Цветанови" бизнеси) нахално се наливат държавни руски пари (КТБ/ВТБ и цялата верига) с цел политическо влияние.

  Положението е лошо. С негативна тенденция. Изходът е широко реформаторско мнозинство със силна воля и западна подкрепа, но на хоризонта такова няма. Обедняването и лумпенизирането на българите е гарантирано за дълъг период от време. Освен ако не съм прав. Много ми се иска :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал