Край на високите лихви по депозити
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Край на високите лихви по депозити

Такива бяха лихвите по депозити по време на депозитната война

Край на високите лихви по депозити

През март КТБ е намалила значително цената на влоговете

Валентина Илиева
23799 прочитания

Такива бяха лихвите по депозити по време на депозитната война

© АСЕН ТОНЕВ


Според финансовия портал "Моите пари" с понижението на лихвите на КТБ на практика се слага край на възможността да бъде получен висок доход от депозит.

Фактически край на високите лихви по депозити може вече да бъде обявен. През март и последната банка (от по-големите и със значение за сектора и пазара), която привличаше средства на сравнително високи лихвени нива, е променила лихвената си политика. Корпоративна търговска банка (КТБ, четвърта по размер на активи към края на февруари 2014 г.) значително е влошила лихвените си условия за депозити по новосключени договори, става ясно от месечния обзор на банковия пазар за март на финансовия портал "Моите пари". Това показва и скалата на лихвените проценти на интернет страницата на банката.

Друга банка на пазара, която е сред водещите по размер (трета по активи към края на февруари 2014 г.), предлагаща привлекателни лихви по депозити, е ПИБ, като тя също е намалила през миналия месец лихвените нива. Общо осем банки са понижили лихви по депозити – срочни и спестовни и безсрочни влогове, през миналия месец, показва обзорът на "Моите пари".

Според анализаторите от "Моите пари" със значителното намаление на лихвените условия на КТБ на практика се слага край на възможността да бъде получен висок доход от депозит или сметка. До миналия месец банката предоставяше с няколко пункта по-високи лихви по срочни и безсрочни депозити, се посочва още в анализа им.

До редакционното приключване на броя от банката не отговориха какви са мотивите за промяна на лихвената политика.

Пазарни нива

Тенденцията за понижение на лихвите по депозити започна още през 2011 г., като се случва бавно и постепенно, но постоянно. По време на депозитната война от 2009-2010 г., когато банките трупаха ликвидност на висока цена, лихвите по депозити достигнаха дори двуцифрени нива на годишна база. След това започна успокояване на пазара и постепенно понижение на лихвите, като някои банки – основно с българска собственост, запазиха сравнително високи лихвените нива поради липсата на банка майка например за осигуряване на ресурс в случай на нужда.

В крайна сметка предлаганите средно за пазара лихви паднаха до около 3-4% максимум за шестмесечни депозити в левове, като в евро обичайно лихвите са малко по-ниски. По данни на БНБ от лихвената статистика към края на февруари (за март данните ще бъдат публикувани в края на април - бел. ред.) средната за пазара годишна ефективна лихва по срочни депозити в левове е била 3.4%, а в евро 3.25%.

Според новите лихвени условия на КТБ по шестмесечен срочен депозит в левове (над 1000 лв.) предлаганата годишна лихва е 4.25%, като за 36 месеца достига 6%. Преди понижението банката имаше срочни и безсрочни депозити с между 7% и 8.85% годишна лихва.

Други банки, предприели поредно понижение на лихвените нива - по срочни депозити и спестовни сметки, през март според обзора на "Моите пари" са Прокредит банк (с около 1 процентен пункт за левове и с 0.25-0.50 пр.п. за евро), Сосиете женерал Експресбанк (0.10-0.20 пр.п.), Банка ДСК (0.30-0.60 пр.п.), Българо-американска кредитна банка (0.10-0.20 пр.п.), Търговска банка Д (0.25 пр.п.), ПИБ (0.10-0.20 пр.п.), Инвестбанк (0.25-0.50 пр.п.).

Слаба активност в офертите за кредити

За разлика от масовата активност при депозитите през март банките са проявили от слаба до умерена активност по отношение на офертите в кредитирането – потребителски и жилищни заеми. Само три банки са обявили промоционални условия за заеми за потребление – Тексимбанк, Общинска банка и Пощенска банка. При жилищните кредити Сосиете женерал Експресбанк излезе с нова оферта, Пощенска банка също, както и Банка Пиреос, Общинска банка и Алианц банк.

Според наблюденията на жилищния пазар на кредитния консултант "Кредит център" през март търсенето на кредити е останало стабилно, но е било водено от очакваните промени в Закона за потребителския кредит. "Клиентите, които бяха набелязали даден имот и имаха финално договорена цена, пристъпиха към приключване на покупката, без да чакат влизане в сила на промените.

Част от търсещите дом обаче съзнателно забавят процеса, за да изчакат кредитите, отговарящи на новите изисквания", се казва в анализа на "Кредит център". Те бяха окончателно приети от парламента в началото на април. Прогнозите в сектора са, че банките ще излязат с новите си предложения след около поне два-три месеца. Промените в закона влизат в сила на 22 юли тази година – три месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Друга тенденция, която се оформя на пазара, според кредитния консултант е увеличение на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж, като в повечето случаи искането е за финансиране на етап Акт 15.

Според финансовия портал "Моите пари" с понижението на лихвите на КТБ на практика се слага край на възможността да бъде получен висок доход от депозит.

Фактически край на високите лихви по депозити може вече да бъде обявен. През март и последната банка (от по-големите и със значение за сектора и пазара), която привличаше средства на сравнително високи лихвени нива, е променила лихвената си политика. Корпоративна търговска банка (КТБ, четвърта по размер на активи към края на февруари 2014 г.) значително е влошила лихвените си условия за депозити по новосключени договори, става ясно от месечния обзор на банковия пазар за март на финансовия портал "Моите пари". Това показва и скалата на лихвените проценти на интернет страницата на банката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

48 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  айде другите като цяло са банки с някакви традиции и опит. ама КТБ само на подкупените вложения на държавни средства и на измамническите фондове на катарците и на съветските разузнавачи ли ще разчита?

  явно Цецката много го е закъсал за пари :)
  да продава Делянчо и да прибира реколтата...

 • 2
  balabanov. avatar :-|
  balabanov.

  До коментар [#1] от "Rage Against":

  Извинявам се много, но другите банки какви традиции имат, ако има как всичките ти пари биха взели. Дори и да си избереш, най-изгодният продукт и да си отвориш депозит, пак лихвата не е толкова голяма и реално печалбата ти е малка, ако сумата не е няколко цифрена.

 • 3
  gianpiero avatar :-|
  Gianpiero

  Нормално беше след пика на лихвите да има такъв спад. Очакваше се да се случи нещо такова, защото не бяха нормални тези нива на лихвите, които се държаха преди 5 години.

 • 4
  plqp avatar :-|
  plqp

  Сега да видим, лихфите по кредитите ще паднат ли? Все пак в развитите страни, към които се стремим ножицата е 1-1.5 %

 • 5
  karni avatar :-|
  karni

  До коментар [#4] от "plqp":

  ме4ти.... Австрия депозит 1% заем 5%

 • 6
  wonderwoman avatar :-|
  Wonder Woman 2.0

  Да, ама извинявайте все пак, нивата от 2009-2010 на лихвените проценти си бяха нерелано високи само у нас. Някъде около 9-10%? Къде го е имало това в Европа точно тогава? За сметка на това нивата в КТБ не са намалели кой знае колко, а по-скоро стигнаха до средното ниво на предлаганите лихвени проценти на влогове и депозити за страната, защото досега бяха по-високи. И все пак, като им ги гледам на сайта, най-обикновените "Класик" и "практик" депозитни влогове предлага доста добри нива на олихвяване за 12 месеца, за колкото обикновено един човек сключва договри - все по 5,0% за 12 месеца, а за 36 м. - 6,0% .

 • 7
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Ами благодарете на БСП и ДПС - лихвите по депозити ще падат още заради безумните изменения в Закона за потребителския кредит и готвещия се Закон за потребителската несъстоятелност. Рискът банката да пие студена вода в огромен брой от случаите на отпуснати кредити нараства с държавна благословия, та рискът ще се ограничи на първо място с драстична редукция на лихвите по привлечени средства. На второ място който успее да вземе кредит, ще черпи.

 • 8
  wonderwoman avatar :-|
  Wonder Woman 2.0

  До коментар [#1] от "Rage Against":

  Друго си е да напишеш първи коментар с вечното повтаряната и вече невярна мантра на Капитал в стил "анти-КТБ-анти-Василев*. Нищо, че няма никакъв смисъл самия ти коментар, а чесита проба плюене. Ей, а едно време троловете бяхте по-умни тук ;)

 • 9
  bloody_mary avatar :-|
  Bloody Mary

  Спадът в лихвите и по кредитите и по депозитите не е нещо неочаквано и е пряк резултат от възстановяването на икономиката след кризата в Европа, това е тенденция не само у нас. Добра новина за хората с кредити и лоша за тези с депозити, но пълно щастие - няма. Една от причините за този спад е високата спестовност на българина и наличието на повече пари в банковата система.

 • 10
  anuwar avatar :-|
  anuwar

  Лихвените проценти на КТБ бяха нереално високи.Сега вече изглеждат нормално на база пазара.Друг вариант е да са намерили някакво доста по евтино финансиране и да не им е изгодно да плащат 7-8% на вложителите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.