Необслужваните бързи кредити се свиват второ поредно тримесечие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Необслужваните бързи кредити се свиват второ поредно тримесечие

Таванът на общата цена на бързите кредити беше изненадващо приет от парламента по предложение на депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев в последния момент от гласуването на промените в Закона за потребителския кредит през април

Необслужваните бързи кредити се свиват второ поредно тримесечие

Делът им в общия портфейл на компаниите в бранша е 29.9% към края на март 2014 г.

Валентина Илиева
3191 прочитания

Таванът на общата цена на бързите кредити беше изненадващо приет от парламента по предложение на депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев в последния момент от гласуването на промените в Закона за потребителския кредит през април

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


586.7

млн. лв. е обемът на необслужваните бързи кредити към края на март 2014 г.
1.959

млрд. лв. са общо вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, към края на март 2014 г.

Поредно свиване на необслужваните бързи кредити, макар и с малко. Това показват данните от секторната статистика на БНБ за дейността на небанковите финансови компании, отпускащи кредити, към края на март. Свива се и обемът на вземанията на дружествата.

С малки стъпки

Спадът в обема на просрочията се отчита второ поредно тримесечие, след като за последните три месеца на миналата година също показа свиване. От началото на кризата необслужваните заеми в сектора показват устойчиво нарастване, като намаление имаше веднъж през последното тримесечие на 2011 г., но то остана еднократно. Сега, след две поредни тримесечия на понижение, може да се допусне оформяне на промяна в посоката на движение на този портфейл. Това ще стане видно през следващите тримесечия.

За първи път се отчита намаление на необслужваните бързи кредити и на годишна база (спрямо същия период на предходната година). И в двата случая свиването е с малко – 0.01% (55.4 хил. лв.) за тримесечие до 586.7 млн. лв. и с 0.74% (4.4. млн. лв.) за година. Заради двуцифрения годишен темп на растеж, който показваха просрочията досега, отчетеното годишно понижение не впечатлява с обем (4.4 млн. лв. при 76.3 млн. лв. увеличение за предходното тримесечие). Делът им в общия портфейл е 29.9%.

Свиването на просрочените портфейли с тези обеми трудно би могло да се дължи на начало на активно отписване на несъбираеми вземания от клиенти като цяло от сектора. По-скоро може да е в резултат на продажби на пакети от просрочия към фирми за събиране на вземания и/или единични случаи на отписвания.

Според данните на БНБ към края на март тази година броят на дружествата, отпускащи небанкови заеми и регистрирани в центрланата банка, е 175. Тези компании са само на регистрационен режим срещу определени изисквания за капитал, дейност, мениджмънт и др. и подават данни за дейността си в БНБ на тримесечна база. Миналата седмица бяха приети промени в нормативната уредба, според които изискването за минимален капитал на небанковите финансови компании беше увеличено четири пъти – от сегашните 250 хил. на 1 млн. лв.

Има и неофициални информации, според които се готви прехвълянето им на лицензионен режим в Комисията за финансов надзор.

Лек спад

Освен необслужваните заеми спад отчитат и общо вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, за първото тримесечие на годината. Към края на март обемът им е малко над 1.959 млрд. лв. Свиването е и на тримесечна, и на годишна база съответно с 1.08% (21.3 млн. лв.) и 0.64% (12.7 млн. лв). В последните три години тримесечните ръстове на кредитния портфейл на компаниите са повече като брой в сравнение с периодите, в които се отчита свиване.

Върху посоката на движение на пазара ефект ще окажат и приетите законови промени, засягащи бързите кредити, които влизат в сила след 22 юли тази година. Най-същественото е поставеният таван на общата цена на този тип кредити – годишния процент на разходите, в който обаче не влизат наказателните такси за забава и просрочие, с които има най-чести практики на злоупотреба от компании на пазара. Каква ще бъде реакцията на пазара предстои да се види.

На този етап например от една от големите компании в сектора "Изи кредит" отчита неколкократно нарастване на търсенето на бързи заеми в един от каналите им за дистрибуция – пощенските станции. Компанията предлага пари назаем в 1900 клона на "Български пощи". От дружеството посочват, че само за април за заем в пощите са кандидатствали над шест пъти повече хора в сравнение със същия период на миналата година. "За една година, откакто "Изи кредит" предлага потребителски заеми в "Български пощи", кредит в пощенските клонове са поискали няколко десетки хиляди потребители", отчитат от компанията.

586.7

млн. лв. е обемът на необслужваните бързи кредити към края на март 2014 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    тепърва този сегмент ще се оформи. има и потенциал за печалба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK