Индия може да облекчи вноса на злато

През миналата година азиатската страна е осигурила 25% от световното търсене на метала

В понеделник златото поскъпна за пръв път от три дни, като цената премина психологическата граница от 1300 долара за тройунция. Причина за повишението станаха спекулациите, че новото индийско правителство ще облекчи ограниченията за внос на благородния метал. Индия беше най-големият физически пазар на злато до миналата година, когато беше задмината от Китай. Предишната власт в Делхи наложи ограничения на вноса, за да се справи с големия външнотърговски дефицит на страната.

Облекчаване на търговията

Индийската асоциация на търговците на злато и бижутерия излезе с изявление, че очаква след победата на изборите на Нарендра Моди да има промени в рестрикциите при вноса на злато. Според директора на асоциацията Бачхарай Бамалва, цитиран от Bloomberg, правителството вероятно ще понижи 10 процентното вносно мито през юли, а още през следващия месец ще понижи изискванията за вносителите да продават само 80% от златото на местния пазар, а с другите 20% да осъществяват реекспорт на бижута.

През 2013 г. индийският пазар е осигурил около 25% от световното търсене на злато, показват данните на World Gold Council. Според някои анализатори стабилизирането на рупията и спадащият търговски дефицит позволяват облекчаване на ограниченията, това едва ли ще е приоритет на новото правителство. "Това не е гореща тема в момента, но е едно от нещата в списъка със задачи. Валутата се засилва, а капиталовите потоци са добри, което ще позволи постепенно премахване на ограниченията", коментира главният икономист на Crisil Дармакири Йоши.

През миналата година вносните мита за злато бяха повишавани на три пъти. Анализаторите очакват промените да бъдат приети заедно с федералния бюджет през юли. Търговците на злато в страната посочват като основен проблем изискването за реекспорт на 20% от суровината и ще настояват за пълното й премахване. Очаква се и сваляне на митата до 6%, тъй като високите им нива са довели до ръст на контрабандата. Облекчените условия трябва да осигурят по-стабилни доставки за местната бижутерийна индустрия преди фестивалния сезон, който започва през август и продължава до октомври.

Централни банки

В първият ден на седмицата цената на златото с доставка през юли нарасна с 0.7% до 1302.20 долара за тройунция на Comex борсата в Ню Йорк. За поскъпването допринесе и съобщението, че Европейската централна банка и 17 други централни банки в региона ще подновят за четвърти път своето споразумение за златото през септември тази година. За пръв път обаче няма да има заложени ограничения за обема на продажбите.

Според някои анализатори липсата на такива лимити влошава усещането за липса на ясна посока при търговията със злато. Други разглеждат споразумението като знак, че централните банки продължават да гледат на златото като важна част от своите резерви и не смятат да продават значителни количества, което ще подкрепи цените. В третото споразумение, което изтича на 26 септември 2014 г., продажбите бяха ограничени до 400 тона годишно.