Местните банки са водещи в набирането на депозити от домакинствата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Местните банки са водещи в набирането на депозити от домакинствата

Местните банки са водещи в набирането на депозити от домакинствата

Повече от половината привлечен ресурс на сектора е от населението

Валентина Илиева
6564 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Пазарният дял на банките с български акционери вече е 30.2%.

Банките с български акционери са водещи в набирането на депозити от домакинствата. Те определят и промените в баланса на банковата система. Това се казва в последното издание на тримесечния бюлетин "Банките в България" на БНБ за периода на последното тримесечие на 2013 г.

Те вече държат малко под една трета от пазарния дял в сектора, след като през този период приключи фактическото придобиване на МКБ Юнионбанк от ПИБ. Така в края на декември 2013 г. тя е включена в групата на местните банки, посочват от БНБ.

Източници на ресурс

"Запази се тенденцията нарастването на ресурса от населението да се определя в значима степен от местните банки", се казва в изданието. Тенденцията се наблюдава, тъй като местният пазар е единственият източник на ресурс за банките с български собственици, докато дъщерните поделения могат да се финансират по-евтино от централите си.

Поради това допреди два месеца те поддържаха лихви по депозити с около 2-3 процентни пункта по-високи от средните за пазара. През март тази година и последните системно важни банки, даващи високи лихви по депозити – Корпоративна търговска банка и ПИБ (съответно четвърта и трета по размер на активите в сектора), се оказа, че са намалили предлаганите лихвени проценти.

Набирането на ресурс на висока цена логично би натежало на съответната банка в даден момент заради слабата кредитна активност и ниските приходи от основна дейност. Все още има местни банки, които предлагат сравнително високи лихви по депозити (например Инвестбанк - 4-4.5% за шестмесечен депозит), но поради малкия им размер по обем активи не са структуроопределящи за сектора.

През последното тримесечие на миналата година депозитите от домакинства са отчели и най-високия тримесечен темп на растеж за годината (4%), посочват още от БНБ. Това е довело до увеличаване на дела в общите привлечени средства до 53.1%. Така вече повече от половината ресурс на банките е от домакинствата на местния пазар.

Към края на миналата година общият размер на депозитите на домакинства е бил 39.2 млрд. лв., а общо привлечените средства в системата са били 73.9 млрд. лв. Към края на март тази година (данните за април ще бъдат публикувани в края на този месец - бел. ред.) те са съответно 40.3 млрд. и 74.6 млрд. лв., като делът на ресурса от домакинствата продължава да нараства до 54%.

Пазарни дялове

Освен че са доминиращи в привличането на депозити, продължава устойчиво да расте и пазарният дял на местните банки. Към края на миналата година той е 30.2%. От централната банка посочват, че динамиката при местните банки е била отчетлива. Причината е финализирането на придобиването на МКБ Юнионбанк от ПИБ и причисляване на нейните активи към тези на купувача. Плавното разместване на основните пластове на пазара продължава, като предстои към дела на местните банки да се причислят и активите на "Креди агрикол - България", макар че тя е една от малките институции в сектора и ефектът няма да е голям. В началото на годината тя беше придобита от КТБ.

Разместването на позициите в сектора показва как вече шеста година кризата променя в още един аспект (освен по отношение на силно свитото кредитиране) облика на банковия сектор в страната. Собствеността става все по-българска и пазарният дял на местните играчи расте. Ако в края на 2008 г. дъщерните поделения на големи европейски банки (без регистрирани като клонове поради относително незначителния им дял в активите - бел. ред.) са държали близо 80% от активите, то сега пазарният им дял се е свил до около 60%. Сред другите банки с местна собственост са Централна кооперативна банка, както и значително по-малките Българо-американска кредитна банка, International Asset Bank, Тексим банк (която заедно с ЦКБ гравитира около групата на "Химимпорт").

Пазарният дял на банките с български акционери вече е 30.2%.

Банките с български акционери са водещи в набирането на депозити от домакинствата. Те определят и промените в баланса на банковата система. Това се казва в последното издание на тримесечния бюлетин "Банките в България" на БНБ за периода на последното тримесечие на 2013 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  firstcmt avatar :-|
  firstcmt

  "През март тази година и последните системно важни банки, даващи високи лихви по депозити – Корпоративна търговска банка и ПИБ (съответно трета и четвърта по размер на активите в сектора)" - мисля, че местата трябва да се разменят - ПИБ е пред КТБ по активи.

 • 2
  balabanov. avatar :-|
  balabanov.

  Нормално, при положение, че всички си смъкнаха лихвите по депозитите, но все още има водещи и предпочитани сред всички останали банки. А относно спестяванията на хората, и депозитите какво по-хубаво от това. Може да се приеме, че положението им се стабилизирало, но не и на всички.

 • 3
  mart.in avatar :-|
  mart.in

  Българинът е все по-склонен да се доверява на българска банка, особено след като е проучил условията, които тя предлага. Трудно се печели доверието на обикновения човек, но пък спечели ли се - това е показател за качеството на работа и коректността на дадената банка.

 • 4
  zaffirov avatar :-P
  Zaffirov

  Тези две тенденции - ръст на частта на българските домакинства от общия ресурс в сектора и нарастващият пазарен дял на българските банки би трябвало да направи икономиката ни по-устойчива на външни шокове. И все пак е нормално да нарастват депозитите - политическа и икономическа несигурност + мека дефлация. При ново реформаторско правителство този ресурс ще бъде основата на разстежа, както учихме в първи курс S=I


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK