Част от публичните компании свиват дивидентите си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Част от публичните компании свиват дивидентите си

През миналата година дружествата на капиталовия пазар масово разпределяха дивиденти в опит да върнат интереса на инвеститорите към себе си, охладнял след финансовата криза

Част от публичните компании свиват дивидентите си

Дружествата са по-консервативни в предложенията си за подялба на печалбата, там където я има

Гергана Михайлова
2955 прочитания

През миналата година дружествата на капиталовия пазар масово разпределяха дивиденти в опит да върнат интереса на инвеститорите към себе си, охладнял след финансовата криза

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Тенденцията за изплащане на дивиденти продължава, макар и по-умерено.

Някои от публичните компании ще разпределят по-малък дивидент от печалбите си за миналата година спрямо 2012 г. Макар все още да не са проведени всички общи събрания, това става ясно от обявите за провеждането им. Разбира се, има и такива, които продължават да увеличават плащанията към акционерите си.

По-малък дивидент от миналогодишния смята да разпредели "Албена", която през миналата година отчете спад в броя на нощувките в едноименния туристически комплекс на Черноморието. В групата е и най-голямото дружество за земя на борсата "Адванс терафонд". В сряда решение да не разпределят дивидент взеха акционерите на производителя на хартиени и картонени опаковки "Унипак". След две поредни години "Неохим" също няма да разпределя пари сред акционерите, след като излезе на загуба за 2013 г.

С минимален спад на дивидента е и "Алкомет", а от съобщенията на други дружества личи въздържане от по-изразително увеличение на плащането. Това би могло да има негативен ефект върху инвеститорите, които през миналата година реализираха значителна дивидентна доходност и очакват, че това ще се запази и дори ще се подобри през настоящата. Изчисления на "Капитал" показаха, че за 2013 г. средната доходност от дивиденти при ликвидните дружества беше 6.8%, а при неликвидните 20.7%. Свиването на печалбите е причина за по-малките дивиденти. 

Една от най-големите компании на капиталовия пазар, "Химимпорт", също планира да се ограничи само със задължителното плащане по  привилегированите си акции, което обаче не е изненада, имайки предвид дългогодишната политика на дружеството да реинвестира печалбата в дейността си.

Задържане на печалбите

По-малък дивидент от миналогодишния ще получат акционерите в "Албена", стана ясно от обявлението на предстоящото общо събрание. През миналата година курортното дружество реализира 14.5 млн. лв. нетна печалба, което е с 2.1 млн. лв. по-малко от предходната. Това е и мотивът за разпределение на 2 млн. като дивидент, а не 3.1 млн. лв., както бе през миналата година. Така, ако бъде гласувано предложението на управителния съвет, притежателите на акции ще получат по 0.50 лв. дивидент на акция.

През миналата година плащането към тях бе в размер на 0.75 лв. на лот, а общо разпределената сума беше рекордна за последните 10 години. По-големите акционери, които ще участват в разпределението на сумата, са "Албена холдинг", която държи 54% от дяловете на дружеството, "Албена инвест холдинг", която контролира 20.58% от капитала му, и община Балчик, която е акционер със 7.13%. Физически лица държат 5.17% от капитала на дружеството, а пенсионният фонд УПФ "Доверие" притежава 4.48% от туристическия комплекс.

Поредното съобщение за дивидент, което привлече вниманието на инвеститорите през тази седмица, дойде от "Химимпорт", която възнамерява да не разпределя от печалбата за миналата година сред държателите на обикновени акции. Ще бъде разпределен дивидент само на притежателите на привилегировани акции, които бяха издадени през 2009 г. и гарантират 9% дивидент. Така сумата за разпределение ще бъде 17.7 млн. лв., или по 0.1998 лв. за лот. Изплащането ще започне в 3-месечен срок след датата на общото събрание, което е свикано на 30 юни.

За миналата година "Химимпорт" реализира 54.4 млн. лв. нетна печалба на индивидуална база, което е с 20.3% по-слаб резултат от предходната година. По-големите акционери в компанията са "Химимпорт инвест", контролиращ 73.93% от обикновените и 76.15% от привилегированите акции, "ЦКБ груп" с 3.42% от обикновените и 2.15% от привилегированите книжа и Уникредит банк Австрия, която държи 2.51% от обикновените акции и 1.76% от привилегированите.

Разнопосочни сигнали

Намерение да се въздържат от по-голямо увеличение на дивидента, с което да отговорят на очакванията на инвеститорите, пролича от повечето корпоративни съобщения, направени през последните седмици. Фармацевтичният производител "Софарма" обяви, че ще разпредели по 0.07 лв. на акция, колкото изплати и през миналата година. "Монбат" предложи леко повишение на дивидента от 0.21 лв. до 0.23 лв. на акция, а "Адванс терафонд" предложи по 0.39 лв. на акция в сравнение с 0.49 лв. през миналата година.

Сред дружествата, които ще изплатят по-висок дивидент, е "Стара планина холд", която обяви по 0.049 лв. на акция спрямо 0.015 лв. за лот. В разрез с политиката си да задържа печалбите "ЧЕЗ Разпределение" ще е сред платците на дивидент през тази година с предвидени 42 млн. лв. за акционерите. Това обаче бе постигнато под натискана пенсионните фондове, които коментираха, че дружеството е можело да прояви и по-голяма щедрост, имайки предвид натрупаните по сметките му близо 600 млн. лв. неразпределени печалби от минали години.

 Изменение на размера на дивидента 
   
   
ДружествоДивидент 2013 г. (лв.)**Дивидент 2012 г. (лв.)
"Стара планина холд"0.040.02
"Софарма"0.070.07
"Албена"0.500.75
"Адванс терафонд"0.390.49
"Унипак"-0.04
"Монбат"0.230.21
"Неохим"-0.4
   
   
* Източник: данни от дружествата  
** Предстои да се гласува  

Тенденцията за изплащане на дивиденти продължава, макар и по-умерено.

Някои от публичните компании ще разпределят по-малък дивидент от печалбите си за миналата година спрямо 2012 г. Макар все още да не са проведени всички общи събрания, това става ясно от обявите за провеждането им. Разбира се, има и такива, които продължават да увеличават плащанията към акционерите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK