Дългов кръстопът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дългов кръстопът

Shutterrstock

Дългов кръстопът

Пред риск от понижение на кредитния рейтинг и политическа нестабилност правителството трябва бързо да пласира 1.5 млрд. евро нов дълг

Татяна Пунчева-Василева
15438 прочитания

Shutterrstock

© Shutterrstock


 

800 млн. долара външен дълг падежира през януари 2015 г.

Политиката е вредна за икономическото здраве. Макар такова предупреждение да няма в предизборните клипове, този извод често се налага от само себе си. А последното доказателство е отлагането на пласирането на 1.5 млрд. евро дълг, с който трябва да се покрият падежиращите в началото на 2015 г. облигации и да се финансира бюджетния дефицит за 2014 г., за след гласуването за евродепутати.

Въпреки че в началото на годината ситуацията на международните пазари беше изключително благоприятна, управляващите предпочетоха да изчакат с емисията. Основната причина - да не се шуми за теглене на нови заеми (макар предварително обявени и предвидени в бюджета) преди изборите от опозицията и медиите, което да отблъсне част от избирателите. Целта се изпълни само наполовина - наистина по темата не се шумеше особено, но пък и електоратът не беше спечелен от основната партия в управлението, БСП.

Цената на протакането вече започва да се усеща и сега правителството започна трескава подготовка за новата емисия. Политическият риск от предсрочни избори расте. А само след дни страната я грози понижение на кредитния рейтинг. В края на 2013 г. Standard & Poor's понижи перспективата пред оценката си за страната, а предвид кипящата каша в енергетиката, спорните действия спрямо чужди инвеститори и реалната опасност от спиране средства по няколко европрограми  рейтинговата агенция има достатъчно аргументи да прибегне към действие.

Затова и преди още изборните страсти да са утихнали, правителството вече се впусна в надпревара с времето и през седмицата обяви, че е подписало договор с посредниците облигационната емисия и го предложи за ратификация на парламента.

Защо няма време?

В календара на S&P ревизията на рейтинга на България е насрочена за 13 юни. Очакванията са да го понижи, за пръв път от началото на световната финансова криза през есента на 2008 г. насам. Това неминуемо ще оскъпи финансирането за България.

Според запознати анализаторите на агенцията не са били особено позитивно настроени, докато са правели предварителния си анализ. Още през декември 2013 г. агенцията каза, че рейтингът е под заплаха, като ревизира перспективата си за нея от "стабилна" на "отрицателна". Причините - политически ("правителство на малцинството" под натиск и потенциалният ефект от това върху икономиката и инвестиционните потоци) и икономически (посредствен растеж и слабо кредитиране). Два месеца по-късно S&P свали и рейтинга на Националната електрическа компания, една от най-големите държавни компании, заради неадекватната намеса на регулатора на пазара на енергия и разклатеното доверие в компанията майка БЕХ.

Така до този момент анализаторите на S&P деликатно са казали, че политическата каша в страната и дупката в енергетика (която потенциално може да се пренесе и в бюджета, ако се наложи да се спасяват от фалит държавни компании) са значителни и по тази причина инвеститорите в български книжа трябва да са по-предпазливи и да изискват по-висока премия за вложенията си. Колко по-висока, пазарът финално ще каже, но бъдещата оценка на S&P след две седмици ще е сред факторите, които ще я определят.

Според местни и международните анализатори за момента вероятността S&P да направи драстична промяна в оценката е малка. Повечето очакват понижение на рейтинга с една позиция от BBB, на BBB- и в най-лошия случай отново с отрицателна перспектива. Това ще остави България сред държавите с т.нар. инвестиционен рейтинг, т.е. добър. Въпреки това едно понижение ще доведе до леко оскъпяване за новия дълг на страната. Според анализатори то ще е много под 50-100 базисни точки, т.е. ако пласира при нормални условия седемгодишен дълг на 3%, при по-нисък рейтинг инвеститорите ще искат 3.5% например.  Оценките са много условни, но означават оскъпяване от около 90 млн. лв. годишна лихва на едва 105 млн. лв. при планирани до 3 млрд. лв.  нов дълг. По-драстично би било, ако понижението е с две степени, което директно ще вкара страната в неинвестиционен клас. Това обаче се приема за малко вероятно.

Дори и това оскъпяване можеше да се избегне обаче, ако кабинетът беше пласирал дълга пролетта, както се беше подготвил. На 19 март премиерът Пламен Орешарски заяви на Министерския съвет, че нито един от аргументите на финансовия министър да се пристъпи към пласиране на дълга не му е "прозвучал сериозно" и можело да се прередактират, така че и по-късно да са валидни.

Всъщност предизборните драми може да се каже, че бяха единствената сериозна причина за отлагането. Тогава дори имаше анализатори, които все пак оцениха стъпката положително. Още повече че както в началото на годината, така и през пролетта пазарите просто бяха "полудели" в търсенето си на малко повече доходност на фона на нулевите лихви на развитите пазари. Купищата свободни пари буквално тичаха след малкото издатели на по-доходен дълг. Добрата новина е, че през седмицата след изборите засега не се наблюдава някакво осезаемо покачване на доходността по български облигации.

"Този прозорец още не се е затворил", каза за "Капитал" Мартин Маринов, фонд мениджър в екипа на "Райфайзен капитал мениджмънт", отговарящ за инвестициите в дълг "Глобални развиващи се пазари и Източна Европа". По думите му редица страни от региона вече излязоха и се финансираха, включително отличници като Латвия и Литва, Румъния и догонващата Хърватия. На практика повечето вече са запълнили нуждата си от финансиране. Някои са изтеглили дори повече от необходимото заради изключително благоприятните пазарни условия. Така те "заключват" прилична цена на средно- (5-7 години) и дългосрочно финансиране (10 години).

Омекотяващите условия

Именно този глад за доходност се очаква да смекчи и евентуалния негативен ефект за България от оценката на S&P. Всички очи, поне в Европа, в момента са насочени към Европейската централна банка (ЕЦБ), която се очаква допълнително да разхлаби монетарната си политика на следващото си редовно заседание на 5 юни. Изказванията на различни членове на борда на институцията карат анализаторите вече да приемат почти за сигурно, че за да се пребори с дефлационния натиск, тя ще свали основната лихва под нула, т.е. банките, даващи парите си на депозит в ЕЦБ, ще й плащат за това, че тя им ги пази. Отрицателните лихви са нещо, до което централните банки рядко прибягват, и то буквално е техният начин да кажат: "Взимайте парите и почвайте да кредитирате!"

Президентът на ЕЦБ Марио Драги намекна преди дни, че може да използва и други мерки от типа на т. нар. quantitative easing (изкупуване на книжа на вторичния пазар). Това би вляло ликвидност, която да стимулира допълнително икономиката, а оттам и инфлацията в еврозоната, която в момента е далеч под целта от 2%.

За България всичко това означава, че още повече пари ще се конкурират да бъдат вложени и страната с нейния профил на финансово стабилна и високодоходна дестинация може да се възползва. Въпросът тук е дали пониженият рейтинг няма да развенчае малко от този ореол. Все пак засега другите от тройката водещи рейтингови агенции не са дали индикации за намерения да понижават оценките си за България. При Moody's тя също е две стъпки над изпадането от инвестиционен клас, а при Fitch - една, но и при двете перспективата засега е стабилна.

"На пазарите все още има търсене. Всички са в очакване на ЕЦБ. Затова дори евентуална негативна оценка от рейтинговите агенции няма да повлияе много на цената, на която България ще се финансира. Още повече че въпреки политическия риск страната седи добре фундаментално - публичният дълг остава нисък, а текущата сметка се подобрява", посочи Маринов.

И други анализатори виждат в действията на ЕЦБ спасител за българското финансиране. Позитивен фактор е и че българските банки също продължават да имат ликвидност, а и падежиращата емисия през 2015 г. ще освободи още ресурс за инвестиране. В същото време не препоръчват обаче да се отлага още дълго излизането на пазарите, защото колкото по-близо идва фактическата нужда да се плати сметката от 2015 г., толкова цената само ще се качва, защото инвеститорите ще изискват по-висока премия.

По-тази причина кабинетът вече обсъжда да действа съвсем скоро. Доказателство за това е решението на Министерския съвет от четвъртък, 29 май, да предложи за ратификация на парламента споразумението с трите банки - посреднички в пласирането на новия дълг, американските JP Morgan Chase и Citibank и британската HSBC. Предвид крехкият форум и неясните политически конфигурации около предстоящите рокади в кабинета това изглежда като най-доброто възможно решение - евентуално разпускане на парламента, оставка на правителството и назначаване служебен кабинет може да го остави с вързани ръце.

Ако се получи одобрението на Народното събрание, пласиранаето може да стане до дни. Дали правителството се цели за дата след очакваната еуфория от решението на ЕЦБ и преди евентуалния песимизъм около това на S&P още не е ясно. Със сигурност обаче оттук нататък не се очертават положителни новини, а рискът и цената на дълга може само да расте. И ако за бюджета разликата в цената може и да не е толкова съществена, несигурността и понижените рейтинги имат лошото качество да правят финансирането за всички - и фирми, и граждани, по-скъпо.

 

800 млн. долара външен дълг падежира през януари 2015 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 19
  bzm avatar :-(
  bzm

  И тез не се спряха да крадат :(

 • 20
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  Моментална оставка и моментално връщане на Боко на власт. Тогава Плевналиев и Дянков ще успеят да договорят връщане на позитивния рейтинг на България.

 • 21
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  [quote#3:"kardinalat"]До коментар [#2] от "Γαλλα": явно си проспала последните 15 години, думо :-) този дълг плаща стар :-) [/quote]
  И какво помага това? Нека си представим, че аз или ти имаме дълг примерно 50000лв. Трябва да го плащаме. Дали е хубаво да правим вноските с теглене на нови кредити или от текущия си доход? Дали не е най-доброто като финансова дисциплина или знак за успех да сме спестили преди тегленето на дълга или да погасяваме и повече от договорените вноски, но да спестим лихви? Ако имаш доход 2000лв, от тях 500лв са ти вноска по кредит, но ти решиш с тия 500лв да направиш дребен ремонт, вместо да почнеш втора работа и да изкараш допълнително, да спестиш от нещо друго за ремонта, а накрая на месеца отидеш при лихварите, ще те обявят за тотално финансово недисциплиниран и луд.

  Каква е разликата с правителство, ако то харчи, не пести, не търси начини за стимулиране на бизнеса и от там повече данъчни приходи, а за вноска по дълга трябва да емитира нов? От тия 1.5 милиарда сигурно поне 200-300 милиона са лихви, с новия дълг ще има пак толкова лихви в бъдещето да се платят. Тези пари са достатъчни да се вдигнат в пъти заплатите в Бърза помощ за години напред, така да се наемат достатъчно хора за линейките и те да са мотивирани да работят, да се направи нова магистрала без никакво външно финансиране или кредити за нея, да се построят достатъчно нови детски градини в цялата страна, които да решат проблема(В София- 100ина милиона са много даже, за останалите градове 300-400 милиона още не стигат ли?)... Може и да се дават 2-3 години бонуси по 50-100лв за Коледа на пенсионерите, даже, и пак ще е по-добре от това да отиват в чужди банки и да се източват от българската икономика.

  Ако нещо е глупаво да го правиш сам за себе си вкъщи, няма как да е експертно, умно, добро да се прави за цяла държава. Орешарски отдавна се реве колко велик икономист е. Предния път като финансов министър наистина изплати стар дълг и остави резерв. В днешния момент, обаче, действа точно обратно и като пълен некадърник/човек, на който хич не му пука за държавата. Ясно е, че някак е станало държавата да няма пари за вноски. За две години управление правителството е имало куп начини да спести пари или да повиши икономическата активност. Харчовете за евроизборите не бяха никак малки примерно, а тия "предизборни чешмички" можеше да отидат в намаление на нужното да се тегли с няколкостотин милиона.

 • 22
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  През януари 2015 година ще бъде следващото голямо плащане по държавния дълг. То пак е по емисия облигации, емитирани от Милен Велчев през 2002 г., които са с лихва от 8,25%. Сумата, която България ще трябва да плати, е 1 086 351 000 щатски долара. = 796 853 957 евро по днешният курс.

  Тоест заема от 1,5 милиарда евро, който ще вземат комунистите, пардон социалистите, ще е почти ДВА ПЪТИ по-голям от сумата която ще се връща.

  За сравнение, повреме на финансовата криза Симеон Дянков взе заем от 950 млн. евро. за да покрие падеж от 879 849 875 евро през януари 2013г. или само със 70 млн. евро. повече.

  Тоест това "експертно" правителство през 2014 СЛЕД КРАЯ НА КРИЗАТА в Европа, ще остави от този заем ДЕСЕТ ПЪТИ повече пари за кърпене на държавния бюджет, отколкото Дянков през 2012г.

  2012г. - 70 млн. евро остатък за бюджета от 950 млн. евро
  2014г. - 700 млн. евро остатък за бюджета 1 500 млн. евро

  ОСТАВКА некадърници!

 • 23
  ivohammer avatar :-|
  Postmodern Reality

  До коментар [#22] от "BlueWater":


  [quote#22:"BlueWater"]оест това "експертно" правителство през 2014 СЛЕД КРАЯ НА КРИЗАТА в Европа, ще остави от този заем ДЕСЕТ ПЪТИ повече пари за кърпене на държавния бюджет, отколкото Дянков през 2012г.

  2012г. - 70 млн. евро остатък за бюджета от 950 млн. евро
  2014г. - 700 млн. евро остатък за бюджета 1 500 млн. евро [/quote]
  ХА!!! Не ги хващам много тези неща, но ако това е вярно, то тези са пълни некадърници...

 • 24
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  По мое мнение Българияи това правителство може да изтегли до 5 млд Евро дълг на изкл.добри лихвени проценти без никакъв риск за Бюджетната стабилност с част от които да рефинансира плати дълг ,а с друга част при разумна политика на реформи в разл.Сектори да съживи икономически страната и да даде основа за бъдещ растеж .Не е прецедент дори в един САЩ Републиканското правителство винаги по правило генерира по безмисленни разходи ,облекчения и социални харчове от демократите в контра на това ,че постоянно обвинява вторите за това ,че те ерозирали долара.Българската икономика е солидна ,Дълговото бреме е ниско .Очакванията за растеж са солидни .На първо място сме като инвестиционна дестинация в ЕВРОПА с потенциал да удесеторим Туризмът ,Автомобилостроенето ,Химическа Пром, АЙ ти секторът по смосебе си в краткосрочен аспект би довел до неимоверно ускоряване на БВП при правилни политики .В тоз аспект кабинетът улеснява режими и не пипа това което работи добре за разлика от Борисов който съсипа сектор по сектор всичко с нечувани глупости

 • 25
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#24] от "aidriell":

  Лесни пари лесно се харчат и трудно се връщат. Парите ще отидат единствено за моментно вдигане на стандарта/докато се изхарчат парите макс 1-2 години/, балон в някои цени.. после ще има стремглаво потапяне до ново дъно. Но парите ще трябва да се връщат...

 • 26
  daria_vip avatar :-?
  daria_vip

  До коментар [#25] от "mickmick":
  България е стремително развиваща се икономика наистина приказките на псевдо Герберски икономисти нямат ама никаква връзка с реалността
  Емисии се правят вот всяка държава и това не е причина за никакъв апокалипсис какъвто чертаят всеки ден псевдо специалистите по ..нищо от ГЕРБ Дори над 5 млд евро спокойно мгат да бъдат абсорбирани в дълг като основният въпросът е никога отново да не се допускат до управлението неграмотниците наливащи непропорционално парите на целият държавен бюджет 4 г в асфалт и бетон

 • 27
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Най-големият минус на демокрацията е, че правителствата гонейки гласове на следващите избори се увличат в харченето на пари, които нямат за неща които са със съмнителна стойност за икономиката. Нормалните хора като нямат достатъчно доходи намаляват забавленията и се ограничават до минимално необходимото. Е, малката разлика е, че ако някой остане дълго време без работа може и да открадне, за да се нахрани докато липсата на нормални неща за обществото заради далаверите на политиците много бързо създава предпоставки за проверка ефективността на бесилики, гилотини и прочие съоръжения...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.