Пeчалбата на банковия сектор ускорява двуцифрения си ръст
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пeчалбата на банковия сектор ускорява двуцифрения си ръст

Пeчалбата на банковия сектор ускорява двуцифрения си ръст

Свиването на разходите за лихви и по-малкият размер на обезценките подобряват финансовия й резултат

Валентина Илиева
4322 прочитания

© АСЕН ТОНЕВ


306 млн. лв.

е печалбата на банковия сектор в края на април 2014 г.
45.3%

е годишният ръст на финансовия резултат на системата.

След пет поредни години на свиваща се печалба банковата система в България отчита годишен ръст на финансовия си резултат за пети пореден месец от декемви 2013 г. насам, показват данните на БНБ за състоянието на сектора към края на април 2014 г. Принос в това отношение имат, от една страна, свиването на разходите на банките за лихви и, от друга – по-малкият размер на натрупаните обезценки за лоши кредити.

През април се отчита и увеличение на кредитния портфейл на системата в резултат на повишение на корпоративните кредити. В същото време има спад на депозитите от фирми с половин милиард лева и с близо толкова увеличение на депозитите от домакинства.

По-малко обезценки

Печалбата на банковия сектор към края на април е в размер на 306.3 млн. лв., което е с 45.3% (при 35% годишен ръст през март) повече в сравнение със същия период на миналата година. Доскоро печалбите в сектора бяха "изяждани" основно от големи разходи на банките за високи лихви по депозити, които плащаха, и от по-високи разходи за покриване с провизии на просрочия по кредити и отписване на лоши заеми.

В последната година и половина-две ръстът на необслужваните заеми се успокои, а в сектора започна друга тенденция – на отписване на кредити, които банките считат за напълно несъбираеми.

Процесът е виден на ниво система, за банките поотделно няма информация за дела на необслужваните заеми в портфейлите им, както и за темпа им на прираст. Така не би могло да се каже за коя банка в каква степен са валидни наблюдаваните в сектора като цяло тенденции.

Има институции, които през изминалите две години предприеха преструктурирания и изчистване на балансите си, изписвайки лоши кредити, и като резултат отчетоха немалки загуби като финансов резултат в края на съответната година.

Натрупаните за системата обезценки към края на април са за 255 млн. лв., което е със 71 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Само за април обезценките са за 62.7 млн. лв., докато същия месец на 2013 г. те са били 93 млн. лв.

По-ниски лихви по депозити, по-малко разходи за банките

По-видимо е свиването на разходите за лихви, което оказва влияние върху повишаването на нетния лихвен марж, а оттам и на увеличаване на финансовия резултат в сектора. На годишна база разходите за лихви са се свили с 83 млн. лв., или 11.5% (до 636.8 млн. лв.). Това е резултат от понижаването на лихвите по депозити, което продължава вече три години.

Темпът им на спад е бавен и постепенен, но за една година – от април 2013 г. до април 2014 г., лихвите по срочни депозити за домакинства в левове са намалели средно за пазара с 0.70 процентни пункта до 3.21%, а в евро с 0.64 пр. п. до 3.12%. В същото време обаче обемът на депозитите продължава да расте, което генерира разходи (особено при липсата на осезаем ръст в кредитирането).

През април вложените от домакинствата средства в банковата система са се увеличили с 456 млн. лв. до 40.7 млрд. лв. Ресурсът от корпоративния сектор обаче се е свил с 549 млн. лв. до 23.2 млрд. лв. В съобщението на БНБ не се посочва на какво се дължи отливът на средства в това перо. От централната банка нееднократо са посочвали, че не коментират движението по балансите и отчетите на системата и какво стои зад цифрите, а само публикуват статистическа информация.

Още от началото на кризата се установи тенденция на влагане на фиремни приходи на собственици на предприятия и компании в депозити по лични сметки поради липсата на инвестиционни алтернативи и застой в бизнес активността на предприемачите. Според представители на сектора тази тенденция все още се наблюдава.

Повече кредити, повече приходи за банките

В последните три месеца се отчита увеличение на корпоративното кредитиране. През април нарастването на портфейла в този сегмент е с 314 млн. лв. до 39.1 млрд. лв. Ако ръстът се окаже устойчив, което е в зависимост от условията в средата за правене на бизнес, това също би имало положителен ефект върху финансовия резултат в сектора. Свитото кредитиране вече пет години е основна тежест, която лишава банките от основното им перо на приходи – тези от основна дейност.

306 млн. лв.

е печалбата на банковия сектор в края на април 2014 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  oserv avatar :-|
  Patilan

  ... и автора е бил толкова развълнуван, че направил грешка още в първата дума.

 • 2
  1024 avatar :-|
  1024

  В тая криза, банките на печалба - това само в България може да се случи. Ами как няма да са на печалба като има един милион такси и комисионни, за каквато услуга се сетиш...
  "Принос в това отношение имат, от една страна, свиването на разходите на банките за лихви" - ами да, за чий да плащаш добър лихвен процент по депозитите на туземците, като можеш да им предлагаш кредити при разход 3-5%, а на местното туземно население продаваш на ГПР до 30%.

  Явно все още има келепир в лихварския банков бизнес /според сайта на БНБ/:
  I. Банки, лицензирани в Република България - 23
  II. Клонове на чуждестранни банки в Република България - 6
  Общо - 29 банки на 3 милиона икономически активно население, като тия с български собственици се броят на пръсти.

  Хората спряха да теглят кредити, та банките си наотвориха 269 фирми за бързи и лесни кредити.


 • 3
  sofialand avatar :-|
  sofialand

  Дано с новия закон да ги обуздаят малко тези хишни банки - кожодерци!

 • 4
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  Това е само това което не са можели да скрият!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.