Делото "Ветеринарят срещу ОББ" бавно потръгна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Делото "Ветеринарят срещу ОББ" бавно потръгна

Адвокатите на ОББ

Делото "Ветеринарят срещу ОББ" бавно потръгна

Свидетели на банката и "Национален хиподрум", за който Валери Кръстев претендира, че е собственик, дадоха показания. От тях стана ясно, че ветеринарят е служител на Хиподрума

Валентина Илиева
6680 прочитания

Адвокатите на ОББ

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Адвокатът на ветеринаря не дойде в съда - имала неотложно пътуване в чужбина.

Ветеринарният лекар, който претендира за собственост върху "Национален хиподрум" и води дело срещу ОББ за това, не е получавал наеми от отдадени в конната база обекти, не са плащани по партида на негово име ток, вода и други комунални сметки, не е осъществявал ремонти и поддръжка на конната база за своя сметка.

Освен това ветеринарният лекар Валери Кръстев вече не работи в "Национален хиподрум". Това стана ясно от показанията на свидетели в съдебната зала по време не делото, станало известно като "Ветеринарят срещу ОББ".

Свидетелите на ветеринаря - тука има, тука няма

Въпросният ветеринар претендира за собствеността върху "Национален хиподрум", който е обезпечение по кредит към фирми, свързани с Васил Божков (в хода на друго дело беше доказано от адвокатите на банката, че са свързани) за над 26 млн. евро. Ако то бъде спечелено, банката ще загуби ипотеката, а заемът ще остане непогасен.

Заседанието на 9 юни беше третото, след като на 7 октомври 2013 г. след двегодишно отлагане Софийският градски съд даде ход на делото, а на 31 март беше второто заседание по него. Въпреки че Валери Кръстев е завел делото през 2011 г., до момента той не се е явявал в съда поради счупен горен крайник, болест и пр. На миналото заседание се яви неговият адвокат Силвия Цветкова. Вчера обаче и тя не дойде - стана ясно, че е имала неотложно пътуване в чужбина. Не се явиха съответно и двамата свидетели, които адвокат Цветкова трябваше да доведе в съда, за да докажат, че Кръстев е собственик по давност на имота.

На това заседание трябваше да бъдат разпитани едновременно по двама свидетели на всички страни – ветеринарят (ищец), хиподрумът (ответник) и ОББ (трета страна в делото). Целта е да се изясни кой владее имота. Според банката това не е ветеринарният лекар, тъй като той е в трудовоправни отношения с "Национален хиподрум" и е наемател. Собственикът на един имот се грижи за него като собственост, което се изразява в плащане на данъци за него, събира наеми, обработва го, прави подобрения и др.

На предното заседание (от 31 март тази година) свидетелите на ветеринаря също не дойдоха. Тогава се разбра, че е получена информация в последния момент, точно преди съдебното заседание, че не могат да дойдат, тъй като единият е болен, а другият е в командировка. На вчерашното заседание бяха заличени от съдията по делото, тъй като миналия път страните бяха предупредени, че ако не се явят свидетелите им, ще бъдат заличени.

"Не е собственик, той е служител"

Дойдоха свидетелите на ОББ и на ответника "Национален хиподрум". Всеки един от четиримата разпитани в залата (по двама на всяка от страните) заяви, че познава Валери Кръстев, че той първоначално е бил ветеринарен лекар (от 1995 г.), а в момента вече не работи в конната база, както и че никога не е заявявал, че е собственик на имота. Стана ясно още, че през 1997 г. е бил съкратен от длъжността ветеринар, впоследствие през 2005 г. назначен като изпълнителен директор, а по-късно като организатор по спортни дейности.

За времето от 1995-1996 г. досега свидетелите, които са наематели в конната база или инструктори, са плащали наемите си единствено на "Национален хиподрум" АД, както и сметките за ток, вода и пр. По думите на единия свидетел Валери Кръстев "няма как да е собственик на конната база, той е служител там". Сега страните по делото имат възможност да вземат становище по показанията на свидетелите и ако искат да ги оспорват. Следващото заседание беше насрочено за 20 октомври 2014 г.

Ветеринарят оспорва ипотеката на конната база - имот от 540 хил. кв.м със сгради с площ 6000 - 7000 кв.м, между които и жилищен блок, като твърди, че е собственик на имотите, като ги е придобил по давност, тъй като ги е стопанисвал повече от 10 години. Ако Кръстев спечели делото, въпреки необслужването на отпуснатия кредит ипотеката ще бъде обявена за нищожна, банката ще остане с невърнат кредит и без обезпечение по него, а длъжникът няма да загуби заложеното имущество и няма да върне кредита.

На практика делата срещу ОББ по този казус са две - едното е заведено от синдика на "Национален хиподрум" в Банкя, който е ипотекиран като обезпечение по отпуснатия кредит, а другото - от ветеринарния лекар, стопанисвал конната база. И двете дела са за обявяване на ипотеките в полза на ОББ за недействителни. Целта е длъжникът да не загуби заложеното обезпечение.

Първоначално синдик на хиподрума, който е в несъстоятелност от 2011 г., беше Стоил Моллов. В края на 2012 г. обаче беше сменен. За синдик на хопиодрума беше назначена Елвира Танчева.

Адвокатът на ветеринаря не дойде в съда - имала неотложно пътуване в чужбина.

Ветеринарният лекар, който претендира за собственост върху "Национален хиподрум" и води дело срещу ОББ за това, не е получавал наеми от отдадени в конната база обекти, не са плащани по партида на негово име ток, вода и други комунални сметки, не е осъществявал ремонти и поддръжка на конната база за своя сметка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Финтех иновации по 10

Финтех иновации по 10

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK