КТБ се оплете дали Делян Пеевски (не) й е длъжник

От обърканите обяснения на мениджмънта на банката впечателението е, че на практика е кредитирала фирми с поставени лица, зад които стои депутатът

Изпълнителните директори на Корпоративно търговска банка Илиян Зафиров (вляво) и Георги Христов
Изпълнителните директори на Корпоративно търговска банка Илиян Зафиров (вляво) и Георги Христов    ©  Георги Кожухаров
Изпълнителните директори на Корпоративно търговска банка Илиян Зафиров (вляво) и Георги Христов
Изпълнителните директори на Корпоративно търговска банка Илиян Зафиров (вляво) и Георги Христов    ©  Георги Кожухаров

Две проблемни експозиции за общо между 25 млн. и 28 млн. лв. се оказаха в основата на напрежението между Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), и депутата от ДПС Делян Пеевски. Това стана ясно от изказванията на двама изпълнителни директори на банката по време на пресконференция днес. Двата кредита са към дружества, които юридически нямат общо с политика, но след като те спрели да обслужват задълженията си към банката преди около месец, възникнали и недоразуменията между Пеевски и Василев и последвала активността на прокуратурата спрямо банкера.

Така ръководството на кредитната институция не изясни по категоричен начин Делян Пеевски длъжник ли е на банката, и с колко, или не е.

От обърканите обяснения впечатлението е, че на практика банката е кредитирала фирми с поставени лица, зад които стои Пеевски, но юридически няма общо с тях. По думите на изпълнителния й директор Георги Христов като депутат Делян Пеевски няма право да има фирмена собственост, макар реално законовото ограничение да е само за заемане на управленски постове. Въпреки това той отхвърли появилите се спекулации в медиите, че Василев е разследван за това, че е поръчал убийството на Пеевски, с думите: "Че кой убива длъжника си, бе хора!". Самото твърдение той определи като "безумно и смешно".

Въпросните два кредита представлявали 0.52% от общия кредитен портфейл на КТБ, били адекватно провизирани и съответно не застрашавали по никакъв начин стабилността на институцията. Георги Христов посочи още, че майката на Пеевски Ирена Кръстева има кредити към КТБ, но експозицията й не е голяма и не е свързана с медиен бизнес.

А дали е така

От обърканите обяснения стана ясно, че банката официално не е отпускала кредити на Делян Пеевски, но сега той й е длъжник и има напрежение, защото е спрял да обслужва дълговете си. На този фон уверенията на банката, че всички кредити, отпуснати на дружества, свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев – т. нар. вътрешни кредити, са в рамките на допустимото от регулациите и нито един от тези заеми "няма характер на проблемен кредит", звучат неубедително.

Разследване на "Капитал" преди повече от година показа, че към края на 2011 г. над 1 млрд. лв. от кредитния портфейл на КТБ е раздаден на свързани с Василев лица. "Твърдения за експозиции над 1 млрд. лв. към Цветан Василев, са твърдения на някои медии. Ние спазваме законите", коментира Георги Христов това твърдение, зададено сега като въпрос на репортер от в. "Телеграф" - една от медиите, собственост на Ирена Кръстева (в края на май КЗК разреши сделката за прехвърляне на собствеността на медиите на Кръстева, част от компанията "Нова българска медийна група холдинг", на Media Maker Limited, ирландско дружество, учредено наскоро от бизнесмена Патрик Халпени - бел. ред.). Само допреди седмици изданията на майката на Пеевски имаха крайно положително отношение към банката и когато първоначално беше изнесена информацията за големите й експозиции към свързани лица не проявиха интерес. Журналист от друго издание на Кръстева - в. "Монитор", допълни въпроса с твърдението, че много от тези кредити са към дружества без дейност и с натрупани загуби, но също получи уклончив отговор, че загубата сама по себе си не е лошо нещо и всеки кредит се раздава при конкретен бизнес план.

Христов каза още, че банката не кредитира БТК. По отношение на "Булгартабак" той посочи, че кредитите от банката към холдинга са в малък размер и в момента се наблюдава "едно мигриране към други банки, заради напрежението между Делян Пеевски и Цветан Василев". Компании от консорицума, който ще строи "Южен поток" - "Стройтрансгаз" и "Газпроект юг", нямат кредити в банката.

Прокуратура в действие

Христов даде хронология и на събитията от последната седмица. По разказа му стана ясно, че на 9 юни (понеделник) четирима изпълнителни директори на банката получават призовки да се явят на разпит в ден и час, за който преди месец е насрочено общо събрание на акционерите на банката – 11 юни, 10.00 ч. Така датата на разпита съвпада с датата на общото събрание.

Като опит да са провали общото събрание и така да се дискредитира банката пред инвестиционната общност в България и чужбина определи действията на прокуратурата Христов. Двама от изпълнителните директори не са били в страната, поради което не са им били връчени призовките тогава.

На 13 юни е направен опит за връчване на призовка на Цветан Василев, който е в чужбина. На въпрос на Капитал Daily къде е Василев и кога ще се върне в България, Илиян Зафиров, изпълнителен директор на КТБ, отговори, че той е на няколко поредни бизнес пътувания в чужбина и не знае кога ще бъде в страната, тъй като обичайно контактите му с него са един път в месеца.

С превантивното си отсъствие си от България Цветан Василев на практика се лишава от главната роля в шоу спектакъла на прокуратурата и тур из сградите на държавното обвинение и съда.

Прокуратурата не само, че призовава за разпит мениджмънта на банката в деня и часа за общо събрание на акционерите, но и първоначално пуска съобщение в петък, 13-и, че се претърсват от органите на реда офиси на КТБ, а след реакция на банката, по думите на Георги Христов, пуска ново съобщение, в което се казва, че претърсваните офиси не са на банката.

Илиян Зафиров каза още, че са разпитани шест души – "отговорни представители на банката", като свидетели. Не е предоставена конкретна информация по повод на какво ги викат. По думите на Илиян Зафиров въпросите са били от общообразователен харакетер, а отговорите им могат да се намерят в интернет. "Не са предприемани процесуални действия срещу КТБ и не са претърсвани офиси на банката", каза още Зафиров.

В крайна сметка и тримата задържани от Софийска градска прокуратура и обвинени за това, че са се опитали да убият Делян Пеевски, бяха освободени без никаква мярка за неотклонение от съда на 14 юни, събота.

На този етап банката няма намерение да търси отговорност от държавата за нанесени вреди и да я съди, заяви Любомир Денев, член на надзорния съвет на КТБ.

Има ли тегления

По време на пресконференцията стана ясно още, че към момента на депозит в КТБ има 120-140 млн. лв, които са средства на държавни дружества. По отношение на привлечените средства от клиенти на банката Георги Христов каза, че към момента "има известен отлив, но банката си обслужва надлежно клиентите без никакви затруднения". По думите му към сутринта на 16 юни динамиката показва усилване на трафика на средства в банката - и входящ, и изходящ. Тоест клиенти и депозират, и теглят. Наблюдаваното движение е "в резултат на това, с което зомбираха общественото пространство в петък", каза още Христов.

Според него банката няма никакви притеснения и по отношение на падежа на емисията от 150 млн. долара през август. "Банката е свърх ликвидна към момента и напълно планирано за шест-седем месеца напред има възможност да обслужва всички плащания и задължения", заяви Георги Христов.

До момента от БНБ не са реагирали със становище или изявление нито на намека на прокуратурата от началото на май, че банковият надзор или не може да разбере каква информация точно иска прокуратурата във връзка с разследването на сигнала на "Протестна мрежа" срещу Цветан Василев, или нарочно не я изпраща в пълен обем, нито на случващото се около банката в последната седмица.

КТБ е четвърта по големина в сектора според размера на активите - 7.3 млрд. лв. към края на март 2014 г. по данни от отчета на банката в БНБ. На въпрос на Капитал Daily ще има ли изявление на регулатора, оттам отговориха, че "на този етап БНБ ще се въздържи от коментар".