Бившият шеф на "Банков надзор" отива в ЦКБ

Румен Симеонов ще бъде член на надзорния съвет на кредитната инситуция

Румен Симеонов
Румен Симеонов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Румен Симеонов
Румен Симеонов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Очаква се решението да се вземе на годишното общо събрание на акционерите на ЦКБ на 30 юни.

Бившият подуправител и дългогодишен служител на БНБ Румен Симеонов преминава в търговския банков сектор. Той ще бъде член на надзорния съвет на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Това става ясно от регистъра на БНБ за одобренията, които централната банка издава на изпълнителни директори (членове на съвети на директорите) и членове на надзорни съвети в кредитните институции.

Одобрението, издадено от централната банка на Румен Симеонов, е с дата 12 юни 2014 г. в регистъра на БНБ. То е предварително, като решението се очаква да бъде взето на годишното общо събрание на акционерите на ЦКБ. Събранието е насрочено за 30 юни 2014 г., като една от точките в дневния му ред е избор на членове на надзорния съвет и за такива са посочени Румен Симеонов и Райна Кузмова, на която БНБ също е издала одобрение.

ЦКБ е част от групата на "Химимпорт", като в друга близка до нея банка - "Тексимбанк", от юни 2011 г. председател на надзорния съвет е бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов.

Един централен банкер

Румен Симеонов беше подуправител на БНБ, като ръководеше "Банков надзор" - ключово управление в централната банка. Той заемаше този пост от 2007 г. до средата на юни 2013 г. Мандатът на членовете на управителния съвет на централната банка е шест години. Симеонов наследи на поста подуправител в надзора тогава Емилия Миланова.

Тя беше назначена още в началото на кабинета "Костов", като впоследствие изкара два мандата един след друг. Румен Симеонов беше дългогодишен служител на БНБ, като от 1996 г. допреди да оглави надзора през 2007 г. беше директор на дирекция "Надзорна политика и методология" в същото управление. От 2003 г. беше и представител на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Миналата година до последния момент се смяташе, че за номинацията на поста е готвен именно Симеонов, като предложението е било съпътствано и с традиционната в тези случаи тиха дипломация в средите на управляващите.

В последния момент тогава за нов подуправител на "Банков надзор" беше предложен директорът на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Цветан Гунев.

Според Закона за БНБ тримата подуправители на регулатора (за управления "Емисионно", "Банково" и "Банков надзор") се предлагат от управителя, като се гласуват от парламента. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на страната.

Обичайна практика

Трансферът на кадри от търговския банков сектор към централната банка и обратно е обичаен процес. Румен Симеонов не е първият член на управата на БНБ, който преминава в частния сектор. Светослав Гаврийски, управител на БНБ в периода юни 1997 г. - октомври 2003 г., след БНБ премина в Алианц банк, Емилия Миланова беше в оперативния мениджмънт на Пощенска банка.

Сегашният управител на БНБ Иван Искров беше шеф на Росексимбанк (впоследствие преименувана на ДЗИ банк и купена от Пощенска банка – бел. ред.), а подуправителят, ръководещ управление "Банково", в момента втори мандат, Димитър Костов беше изпълнителен директор на Алианц банк преди това. Сегашният главен изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов до 2007 г. беше главен директор "Банков надзор" в БНБ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  vestonosec avatar :-|
  vestonosec

  Нормално е кадърните кадри от държавните институции да се прехвърлят към частния сектор. Никой нормален човек не би искал да бъде, макар и косвено, част от това некадърно управление, което се опитва да фалира държавата. Като гледам, какво се случва ще има още много хора, които ще го последват...

 • 2
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Явно и нашите са усвоили вредната практика на "въртящите се врати". Нищо учудващо, и все пак - грозно

 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica

  дали няма нещо общо с трансформацията на борсовите структури на свързаните фирми и фондове на БФБ

 • 4
  sylver88 avatar :-|
  sylver88

  До коментар [#1] от "vestonosec":

  Говориш много на изуст, Централната банка е независима от изпълнителната власт. А това което става си е търговия на влияние, трябва се забрани със закон след като ти завърши мандата да почнеш работа в компания, която е била в сферата която си регулирал. Какво направи Хенри Полсън в САЩ, директор на Голман Сакс направиха го финансов министър и като дойде кризата, хоп спаси банката си и не допусна разкриване на далеверите във финансовия сектор, защото и той е участвал там.

 • 5
  vestonosec avatar :-|
  vestonosec

  [quote#4:"sylver88"]Централната банка е независима от изпълнителната власт[/quote]

  Малко може да се поспори за независимостта, на която и да е институция в България. Случая с Полсън е по различен, защото там самата власт го направи от директор на министър. Освен това коментара ти (sylver88) е малко противоречив - хем "Централната банка е независима...", хем обаче има търговия с влияние... Нещо не виждам как може да се получи подобно нещо, специално в този случай, защото за да има търговия, трябва да има власт, която да подплатява влиянието. В случая Румен Симеонов губи властта над държавния орган, а контактите, които има по-скоро могат само да му помогнат за изпълнението на служебните си задължения в частния сектор. Властта ще я има новия шев на "Банковия надзор"...

 • 6
  sylver88 avatar :-|
  sylver88

  То му стигат контактите и влиянието, което има в БНБ, за да има по-специално отношение към новия му работодател.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход