Корпоративна търговска банка е поискала специален надзор от БНБ

Миноритарният акционер в КТБ, руската ВТБ, е заявила интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на кредитната институция

Опашка пред клона на КТБ на площад "Гарибалди" в петък
Опашка пред клона на КТБ на площад "Гарибалди" в петък    ©  Велко Ангелов
Опашка пред клона на КТБ на площад "Гарибалди" в петък
Опашка пред клона на КТБ на площад "Гарибалди" в петък    ©  Велко Ангелов

Корпоративна търговска банка (КТБ) е поискала институционална подкрепа от БНБ и поставяне под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Това се казва в официално съобщение на КТБ до Българска фондова борса. Банката е публично дружество.

От банката смятат, че по този начин ще се осигури гаранция за защита интересите на клиентите й, както и възстановяване на банковата й дейност.

В съобщението на КТБ се казва "Всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт. За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на вашите интереси (на клиентите – бел. ред.), а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на централната банка.".

Според банката стъпката е нелека, но необходима с оглед защита на клиентите им.

Малко след съобщението на Корпоративна банка от БНБ оповестиха, че в петък, 20 юни, "в 11.40 ч в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

На това основание и с решение на управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори.".

От централната банка посочват още, че ръководството й е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Регулатирът посочва и, че от миноритарния собственик на Корпоративна банка – руската ВТБ, е заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

В БНБ започна извънредна пресконференция по казуса КТБ. Можете да я следите наживо тук: