МВФ ще прикани ЕЦБ да печата пари

МВФ ще прикани ЕЦБ да печата пари

Фед демонстрира увереност в икономическото възстановяване на САЩ

3493 прочитания

© JONATHAN ERNST


Международният валутен фонд (МВФ) ще призове Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи усилията си за справяне с риска от дефлация, включително като пробегне до мерки като програма за изкупуване на държавни облигации. Според източници на Reuters, запознати с препоръките на МВФ, те не се различават особено от подобни призиви на фонда от последните месеци за по-агресивни действия за стимулиране на растежа от страна на ЕЦБ. Препоръките заемат две страници от техническия доклад за икономическото състояние на еврозоната на МВФ.

Количествено облекчаване

Новите призиви на фонда идват на фона на новото разхлабване на паричната политика, обявено от ЕЦБ в началото на месеца. Тогава президентът на централната банка Марио Драги създаде очаквания сред пазарите за възможно стартиране на програма за "количествено облекчаване" по модела на Федералния резерв на САЩ. На юнското си заседание ЕЦБ въведе негативни лихви по депозитите и нови мерки за стимулиране на кредитирането към реалната икономика и домакинствата. "Черновата на доклада за еврозоната повтаря с по-голяма ударение предишните искания ЕЦБ да вземе по-активни мерки за борба с дефлацията. Не се спомената директно "количествено облекчаване", но се говори за програми за изкупуване на облигации", заявява източникът на Reuters.

От своя страна ФЕД демонстрира по-високо от очакваното доверие в икономическото възстановяване на САЩ и подсказа, че се ориентира към повишаване на лихвените нива в началото на следващата година. Същевременно централната банка понижи дългосрочните си прогнози за растежа. Както беше очаквано от пазара, Фед продължи да намалява финансовите си стимули и сви месечните покупки на активи с още 10 млрд. до 35 млрд. долара.

Оптимизъм за икономиката

Председателят на институцията Джанет Йелън изтъкна много причини за увереността във възстановяването в краткосрочен план, включително устойчивите разходи на домакинствата и подобряващия се пазар на труда. Фед обаче понижи прогнозата си за ръста на БВП през 2014 г. от 2.9 до 2.1-2.3%. Според Йелън това се дължи на преходни фактори като тежката зима. Заради необичайно студеното време първоначалните оценки за ръст от 0.1% на икономиката бяха ревизирано до свиване с 1%. Йелън обаче е уверена, че възстановяването вече е в ход.

"Икономическата активност нараства в текущото тримесечие и ще продължи да го прави с умерени темпове. Икономиката продължава да се развива в посоката на нашите очаквания – пълна заетост и инфлация от 2%", заявява тя. Йелън все пак признава, че има понижение на очакванията за растежа в дългосрочен аспект.

Фед понижи основните си лихвени проценти почти до нула през декември 2008 г., за да се справи с ефектите от тежката финансова криза и рецесията. Темпът на повишаване на лихвите сега е едно от ключовите решения, пред които е изправена централната банка на фона на икономическото възстановяване. На последното заседание повечето членове на ръководството са се изказали за започване на повишението през следващата година. Средните прогнози са, че в края на 2015 г. основната лихва ще достигне 1.25%, а през 2016 г. ще има по-агресивно повишаване до 2.5%.

Международният валутен фонд (МВФ) ще призове Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи усилията си за справяне с риска от дефлация, включително като пробегне до мерки като програма за изкупуване на държавни облигации. Според източници на Reuters, запознати с препоръките на МВФ, те не се различават особено от подобни призиви на фонда от последните месеци за по-агресивни действия за стимулиране на растежа от страна на ЕЦБ. Препоръките заемат две страници от техническия доклад за икономическото състояние на еврозоната на МВФ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  derekbg avatar :-(
  derekbg

  Приятели, да имате случайно следният проблем?
  На всяко отваряне на страница на Капитал и Дневник изкача реклама над текста, която не изчезва докато не кликнеш да я затвориш!
  [quote#0:"derekbg"]"Изпрати BILLA Ваучер
  онлайн до България вместо да изпращаш пари!"[/quote]
  Много е досадно и това в което съм сигурен, че никога няма да използвам BILLA Ваучер!

 • 2
  villiger avatar :-|

  Хайде, ЕЦБ сама да си преценява какво да прави в случая! МВФ ги видяхме, как свиха рамене пред фискалните проблеми в САЩ, и "прецениха", че просто трябвало да се увеличава тавана на дълга до безкрайност...

 • 6
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  До коментар [#2] от "Велислав":


  [quote#2:"Велислав"]Хайде, ЕЦБ сама да си преценява какво да прави в случая! МВФ ги видяхме, как свиха рамене пред фискалните проблеми в САЩ, и "прецениха", че просто трябвало да се увеличава тавана на дълга до безкрайност... [/quote]

  ЕЦБ е най-некадърната голяма централна банка от Голямата Депресия насам. Колкото повече хора и институции оказват натиск върху ЕЦБ да започнат да си вършат работата толкова по-добре.

 • 7
  xyha avatar :-|
  xyha

  ЕЦБ все още имат да взимат , затова не са започнали да печатат.

 • 8
  dedo_uluk avatar :-|
  Бай Благой

  Много правилно решение на Драги, предвид макрополитическата ситуация. Единственият проблем е, че много бюрократична работа трябва да се свърши за да започне количественото облекчаване - съгласие на отделните централни банки, и т.н. ЕЦБ не е толкова гъвкава като Фед, и според мен това трябва да се промени. ЕЦБ трябва да получи повече права.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал