КТБ става държавна (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ става държавна (обновена)

Иван Искров, управител на БНБ

КТБ става държавна (обновена)

Банката за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще увеличават капитала й, правата на акционерите на КТБ ще бъдат отнети

Валентина Илиева
43089 прочитания

Иван Искров, управител на БНБ

© Юлия Лазарова


На 21 юли в 9.00 ч. КТБ и дъщерната й "Креди агрикол България" ще отворят

Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й "Креди агрикол България" стават държавни. Средствата за практически национализацията на двете банки ще бъдат осигурени от държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Това стана ясно от съобщение на БНБ, разпространено в неделя следобед. БНБ поставя и "Креди агрикол България" под специален надзор и назначава двама квестори в нея.

Капиталът на акционерите на двете банки (в случая едната е собственик на другата) ще бъде отписан и ще бъдат отнети правата им. След това ще се премине към увеличение на капитала, като то ще се поеме от ББР и фонда. Всичко това трябва да се случи до 20 юли 2014 г. На 21 юли в 9.00 ч. КТБ и дъщерната й "Креди агрикол България" ще отворят, се посочва още в съобщението на БНБ.

Така след успешно проведените преди едно десетилетие преструктуриране и приватизация на банковия сектор кръгът се завъртя и се стигна до национализация в сектора, но в случая с КТБ това изглеждаше най-вярното и бързо решение, което да успокои цялата банкова система.

Бърза национализация

Възможността фондът и в случая ББР да увеличат капитала на КТБ и дъщерното й дружество е разписана в Закона за кредитните институции. Там е посочено, че ако една банка е под специален надзор, БНБ може да разпореди увеличение на капитала й с нови акции, които да бъдат придобити от ФГВБ или посочена от централната банка финансова институция. В случая изборът логично е паднал на банката за развитие, която е държавна. В съобщението на централната банка се казва: "Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група (КТБ и "Креди агрикол" - бел. ред.), за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти."

На държавата ще й се наложи да поеме разходите и по падежиращата през август емисия облигации на КТБ от 150 млн. долара, освен ако дотогава не е намерила купувач. Сделка с частен инвеститор обаче едва ли ще е възможна в толкова кратки срокове.

В съобщението на регулатора не се посочват конкретики, като например в какво съотношение ще бъде участието на ББР и фонда, за какъв период от време ще е то, т.е. одържавяването, кога и как се предвижда да излязат.

БНБ посочва, че квесторите в двете банки ще трябва да осигурят "пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни". Това означава, че най-рано след десет дни може да се случи фактическото влизане на държавата в КТБ и ще е ясна нужната сума.

Към края на март 2014 г. (последни данни по отчетите на банките в БНБ - бел. ред.) активите на ББР са 1.7 млрд. лв., от които раздадените кредити са за 1.2 млрд. лв., а капиталът й е близо 700 млн. лв. Към същата дата във ФГВБ има 2.104 млрд. лв. Капиталът на КТБ е 621 млн. лв., а активите й са 7.3 млрд. лв.

Активите на "Креди агрикол България" в края на март са за 403 млн. лв., а капиталът й е 34.5 млн. лв. По неофициална информация Корпоративна банка е платила за придобиването на 100% "Креди агрикол", която е една от най-малките в сектора, не повече от 10-20 млн. лв. Сделката беше окончателно финализирана с фактическото прехвърляне на собствеността на 12 юни 2014 г.

БНБ поставя под специален надзор и дъщерната на КТБ "Креди агрикол България". В нея са назначени двама квестори - Станислав Лютов и Елена Костадинчева. Отстранени са от длъжност членовете на управителния и надзорния съвет. Председател на надзорния съвет на "Креди агрикол" е дъщерята на Цветан Василев - Радосвета Василева.

"Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор", се посочва още там.

И от ББР, и от фонда не коментираха новината на БНБ.

За да се приложи спасителният план, ще трябва и подкрепа от политиците. Причината е, че КТБ е публично дружество и като такова обезсилване на акции е невъзможно. По тази причина вероятно ще са нужни законови промени, които да уредят изключението.

След фаталния петък

Неделното съобщение на БНБ е значително по-ясно и конкретно. То дойде, след като в петък - 20 юни, Корпоративна банка поиска от регулатора да влезе специален надзор в кредитната институция заради липса на ликвидност. Това се случи три дни след като от БНБ заявиха, че "КТБ е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално" (съобщение на 17 юни). На специалната пресконференция на 20 юни централната банка заяви, че до ликвидната криза в КТБ се е стигнало след медийните атаки и разпространението на анонимни сигнали. На 18 юни чрез анонимно писмо в някои електронни медии беше съобщено, че от два дни подупраивтелят на БНБ, ръководещ "Банков надзор", Цветан Гунев е обвинен в престъпление по служба именно заради несвършена работа по надзора на КТБ. Едва тогава от БНБ излязоха с официално съобщение, че това наистина е така.

В петък централната банка съобщи, че миноритарният собственик на Корпоративна банка, руската ВТБ (Внешторгбанк), е "заявила интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ" (ВТБ има дял от 9.9% в капитала на КТБ). Два дни по-късно стана ясно, че държавата ще спасява банката на Цветан Василев. Възможно е през уикенда ВТБ да е оттеглила предложението си.

Покрай ликвидната криза няколко банкови представители и политици заговориха, че държавата е дала силен импулс за ликвидната криза. По неофициална информация в четвъртък депозитите си от КТБ са изтеглили "Булгаргаз" и ТЕЦ Марица-изток 2", след обаждане от БЕХ, който наредил това да се случи. Източник на "Капитал" уточни, че от АЕЦ "Козлодуй" не са теглили средствата от сметките си в КТБ.

На 21 юли в 9.00 ч. КТБ и дъщерната й "Креди агрикол България" ще отворят

Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й "Креди агрикол България" стават държавни. Средствата за практически национализацията на двете банки ще бъдат осигурени от държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Това стана ясно от съобщение на БНБ, разпространено в неделя следобед. БНБ поставя и "Креди агрикол България" под специален надзор и назначава двама квестори в нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

142 коментара
 • 1
  varum avatar :-|
  Х

  "Иван Искров е потърсен от Фонда на султана на Оман, който държи около 30% от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това разкри бившият банкер и министър на финансите Стоян Александров, който е сред водещите експерти по банковите въпроси в държавата.

  От оманския фонд са поискали да се разговаря в понеделник. Целта е стабилизирането на КТБ и разсейването на спекулациите около нея. "Оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката. Засега не е ясно дали имат намерение да я купят", каза той."

 • 2
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  Това предполагам значи, че засега няма да бъде позволено на ВТБ за придобие по-голяма част от капитала на КТБ, което е добре.

 • 3
  thaola avatar :-|
  Thaola
  • -37
  • +110

  Важното е че хората ще си получат парите. Могат вече да се успокоят. Вярвам че от случилото се извлечени важни поуки и това няма да се повтори. Аз продължавам да смятам че за тази паника която настъпи сред вложителите вина носят медиите на Пеевски. Разпространявайки клевети по адрес на Василев те успяха да разклатят но само временно положението на банката. Това беше много мръсен ход. Другите банки да внимават и да не си навличат гнева на Пеевски че ето какво може да им причини.

 • 4
  varum avatar :-|
  Х

  Засега. Защото след като Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките оздравят банката, частен инвеститор ще трябва да изкупи капиталът, който двете български институции ще влеят в КТБ. Дали това ще е ВТБ, Фонда на султана на Оман или дружество на Василев ще покаже времето. За момента може само да гадаем.

 • 5
  alieng avatar :-|
  alieng
  • -112
  • +53

  Бърз и адекватен по мое мнение ход на БНБ и на правителството. С тези действия ясно показват, че застават зад банката и внасят успокоение в обществото. Дано решенията са успешни.

 • 6
  sir_makarenko avatar :-|
  Гочоолу - премиер без порфтейл!
  • -17
  • +224

  А кой ще провери сега КОЛКО кредита е раздала ББР на Пеевски за да си не му се декапитализира групата.
  МАФИЯ!
  Оставка, некадърници! Оставка Искров, мошеник ненадминат!
  И какво стана Пеевски превзе банката, като преди това я източи но с помощта на държавата се разправи с акционерите в банката, само защото единия му скочи.

 • 8
  ivpetr avatar :-|
  ivpetr

  Drajte rusnazite daliche ot bankata (i Bulgaria)!

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#5:"alieng"]Бърз и адекватен по мое мнение ход на БНБ и на правителството. [/quote]Точно обратното!
  Реакцията е подир дъжд качулка.

  Това трябваше да бъде направено от БНБ още миналата седмица, дни преди банката да обяви, че е изчерпала ликвидността си и не може да продължи да плаща.

  Вижте и чуйте сами какво казаха тази сутрин в "На светло с Люба Кулезич" експертите Красимир Ангарски и Стоян Александров.
  http://play.novatv.bg/programi/na-svetlo-s-lyuba-kulezich/407911?autostart=true

  Цялата сага със сриването на КТБ е направено от пеевски и кукловодите му с помощта на медиите им. Ако имаше прокуратура, те трябва да бъдат РАЗСЛЕДВАНИ и ОСЪДЕНИ!

 • 10
  excellgate avatar :-|
  Excellgate

  Може ли някой да ми обясни защо под същата статия в dnevnik.bg коментарите са спрени а тук не?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.