Финансовият министър се размина с БНБ за спасяването на КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансовият министър се размина с БНБ за спасяването на КТБ

Петър Чобанов, министър на финансите

Финансовият министър се размина с БНБ за спасяването на КТБ

По думите му преди ББР и Фонда за гарантиране на влоговете да влязат в банката, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс

13217 прочитания

Петър Чобанов, министър на финансите

© Надежда Чипева


Според Петър Чобанов държавата ще се намеси само ако сегашните акцинери не успеят да намерят средствата

В неделя, БНБ най-накрая взе инициативата и реагира адекватно и силно, по единствнения възможен начин за успокояване на ситуацията. Централната банка, подкрепена от правитеството, даде гаранция, че вложителите в КТБ ще получат парите си изцяло. Беше дори дадена и дата на която изплащането ще започне - 21 юли, месец след налагане на сцециалния надзор.

Дотук добре. Кратко и ясно. След оценка на активите на банката от независим оценител ще се определи - каква сума е необходима за попълване на капиталовата дупка, чрез увеличение на капитала и каква сума ще е нужна само като ликвидна подкрепа (чрез заем или друг хибриден инструмент) за изплащане на клиентските пари.

Беше казано, че държавата ще осигури необходимите средства от Фонда на гарантиране на депозитите, който се контролира не от БНБ, а от Министерство на финансите, защото държавата е дала гаранцията по влоговете и от Българската банка за развитие, чиито принципал също е финансовия министър.

В съобщението на БНБ беше подчертано, че акциите на досегашните акционери се обезсилват и банката се национализира, т.е. контролът преминава в ръцете на държавата.

Ето какво конкретно написа БНБ в изявлението си:
"Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури;

С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете."

В понеделник, министърът на финансите Петър Чобанов, в изявление публикувано в сайта на Министерство на финансите каза: "Преди Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят."

Въпреки изключващите се твърдения, в понеделник вечерта Чобанов обясни, че разминаване няма, а просто е разяснявал общата позиция на БНБ и финансовото министерство. По думите му процедурата е изготвена в координация между двете инстиции и в съобщението на БНБ ясно пише, че тя е "в съответствие с предвидените от закона процедури". Детайлите обаче остават неясни и "Капитал" ще продължи да го търси за подробности как е възможно едновремено отписване на капитала на акционерите и участие на един или няколко в осигуряването на ресурс.

Източници, близки до финансовото министерство, твърдят, че срокът на оманския фонд чрез "Бългериан акуизишън къмпани" с 30%, и руската ВТБ с 9.9%, е до сряда. Ако те не се ангажирали с процеса, се преминава към варинта ББР-ФГВБ. За целта ще бъде увеличен капитала на Банката за развитие със средства от фискалния резерв, посочиха запознати.

Притеснителен разнобой

Казаното от финансовия министър Петър Чобанов директно противоречи на изявлението на БНБ. Това само по-себе си е огромен скандал, защото показва разнобой между двете ключови институции и отново вкарва неяснота в ситуацията.

Паниката в банковата система може да се разсее, само ако КТБ се национализира и държавата и БНБ стоят плътно зад нея. Това изобщо не е валидно, ако някой от досегашните акционери, които са участвали в органите на управление досега, запази контрол в банката. 

Ще бъде направо безотговорно към парите на данъкоплатците, ако досегашните акционери запазят контрол върху банката и в същото време държавата предостави необходимата ликвидна подкрепа, за да се изплатят парите на вложителите, чрез държавен заем. Тогава излиза, че вместо да си понесат последствията, отговорните за декапитализиратето на КТБ акционери, ще получат като бонус още няколко милиарда лева от държавата за да посрещнат ликвидните си затруднения.

Какво се случи междувременно, че се появява такъв разнобой? На сцената се появи мистичният Омански инвестиционен фонд, който е акционер в банката с 30%.

Случайно или не, пръв Стоян Александров, бивш председател на надзорния съвет в близката до ДПС "Д банк" съобщи в медиите, че Фондът е поискал среща с БНБ в понеделник.

Какъв е резултатът от тази среща и какви са исканията на фонда все още не е известно. На въпроси на "Капитал Daily" във връзка с разнобоя и срещата от БНБ не успяха да отговорят в рамките на деня в понеделник, като отговор предстои да бъде даден.

Кой стои зад фонда

Винаги е имало спекулации, дали това е автентична инвестиция, или фондът представлява интересите на български политици. Бившият американски посланик Джеймс Уорлик, дори публично заяви преди години, че собствеността на КТБ "не е прозрачна", имайки предвид че не е ясно кой стои зад т.нар. Омански фонд. 

Всъщност акционер в КТБ не е никакъв Омански фонд, а люксембургското дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани II".

В съобщението на КТБ от 4 март 2009 г.  за новия акционер, в което се обяснява, че централната банка е разрешила  "Бългериън Акуизишън Къмпани II" С.а.р.Л (БАК) да придобие акции на КТБ се казва, че то е "косвено контролирано от фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман". Във всички съобщения на БНБ по темата след това, думата "косвен" липсва и точно там вероятно е правният трик с това акционерно участие. Досега БНБ не е оповестила публично каква е връзката между държавата Оман и въпросната люксембургска офшорка.

По метода на изключването, не е вероятно Цветан Василев да е приемлив мажоритарен акционер на КТБ, за да върне доверието на вложителите. Тогава изявлението на финансовият министър Чобанов трябва да се чете, че вероятно предстои държавата да предложи на същия този неясен акционер "Бългериън Акуизишън Къмпани II", който уж косвено е контролиран от фонд "Генерален държавен резерв" на султаната на Оман, да поеме контрола върху КТБ.

Показателно е, че в банковите среди на т.нар. Омански фонд му казват "Догански". Ако такава връзка с ДПС и Ахмед Доган и Делян Пеевски има, скандалът би надхвърлил и най-смелите фантазии. Точно лобито на ДПС и Делян Пеевски организира институциите и медиите за атаката, която разклати КТБ, да получи пълен контрол в банката на тепсия, подкрепен с обилно държавно финансиране за разкош.

Статията е допълнена в 19:46

Според Петър Чобанов държавата ще се намеси само ако сегашните акцинери не успеят да намерят средствата

В неделя, БНБ най-накрая взе инициативата и реагира адекватно и силно, по единствнения възможен начин за успокояване на ситуацията. Централната банка, подкрепена от правитеството, даде гаранция, че вложителите в КТБ ще получат парите си изцяло. Беше дори дадена и дата на която изплащането ще започне - 21 юли, месец след налагане на сцециалния надзор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Бих се учудил на адекватна реакция от този ... (нищо лошо не съм написал, не трийте :)

 • 2
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Нещата все повече се проясняват.Финансовия министър се меси в работата на БНБ,а сега се появява варианта как може банката да мине в ръцете на Доган,какво е крайната цел на замисъла.Това е България член на ЕС в 21 век,когато имаш достатъчно влияние макар и задкулисно как може за един месец да вземеш банката на кредитора ти.

 • 3
  eskobar avatar :-|
  Ангел Караделчев

  Всичко казано от Чобанов трябва да се подлага под съмнение. Той горкия сигурно всяка сутрин трябва да си припомня как се казва, за да не се обърка.

 • 4
  rstchl avatar :-|
  Rust Cohle

  "Казаното от финансовия министър Петър Чобанов директно противоречи на изявлението на БНБ. Това само по-себе си е огромен скандал, защото показва разнобой между двете ключови институции и отново вкарва неяснота в ситуацията."

  Защо ли не се изумявам от такова безумие... Нашият министър на финансите отново показва неадекватност. Как да не се притесняват хората за финансовата стабилност в страната?

 • 5
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#2] от "moloko_":
  Нали? Финансовия се меси в работата на БНБ, енергийния се меси в работата на ДКЕВР ... както казаха Местан и Станишев - това е най-доброто управление, откак е почнал прехода. Само дето не уточниха за народа ли е добро, или за личните им интереси.

  До коментар [#3] от "Ангел Караделчев":
  Както му наредят, така ще се казва.

 • 6
  asse avatar :-|
  Boni

  Абе Чобанов и ти и Орешарски се бяхте свряли в миша дупка
  като натиснаха КТБ

  Така или иначе ще мине в частни ръце-дали първо през фонда или директно от частни инвеститори няма цначение.

  Чобанката е принципал на Банката ББР и Фонда за гарантиране на влоговете-какво друго да измисли завалийката.

  Едно свястно и достойно решение не можете да вземете като хората и да се изправите като мъже пред народа.

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Чобанов добре да си помисли какво прави,защото много им се събра.Всички са за затвора.

 • 8
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  При обявени активи от 7.3млрд.лв.,30%от акциите поне номинално са приблизително 2,2 млрд.лв.От кого ли са придобити тези порции,редно е да се запитаме все пак?

 • 9
  ages avatar :-|
  ages

  Голяма красота се получава. Тези селски тарикати (това не е обида, а комплимент, не трийте) пред очите на всички се опитват да въртят игрички. И какво, ние да се правим, че не забелязваме? Оставка! Затвор! И да се поръчват там ... не ме интересува!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK