България изтегли външен дълг за 1.5 млрд. евро при добра доходност

Международните пазари демонстрираха силен интерес, слабо повлиян от негативните събития в страната

Пласирането на емисията бе извършено в последния ден от роудшоуто в четири европейски столици. Това бе знак, че декларираният интерес от страна на инвеститорите ще бъде голям
Пласирането на емисията бе извършено в последния ден от роудшоуто в четири европейски столици. Това бе знак, че декларираният интерес от страна на инвеститорите ще бъде голям    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Пласирането на емисията бе извършено в последния ден от роудшоуто в четири европейски столици. Това бе знак, че декларираният интерес от страна на инвеститорите ще бъде голям
Пласирането на емисията бе извършено в последния ден от роудшоуто в четири европейски столици. Това бе знак, че декларираният интерес от страна на инвеститорите ще бъде голям    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

При силен интерес от страна на международните инвеститори България пласира 10-годишни облигации за 1.493 млрд. евро при доходност от 3.05%. Подадените поръчки са били два пъти повече от предложеното количество ценни книжа, показват предварителните данни от предлагането, с които "Капитал Daily" разполага. Първите анализи на финансисти са, че пониженият рейтинг, политическата нестабилност и проблемите с четвъртата по големина банка в страната не са влошили способността на държавата да се финансира при изгодни условия. В полза на България е пазарната ситуация в момента -  отрицателните лихви на ЕЦБ засилиха глада на инвеститорите за високодоходни активи. Предстои Министерството на финансите да обяви официалните резултати от предлагането и да посочи какво е разпределението на книжата сред участвалите в процедурата. За пласирането на дълга помогнаха три от най-големите банки - JP Morgan, HSBC и Citibank.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


55 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Заглавието направо трепа! При подобни факти и редакцията бива принудена да признае реалността - измислените 'реалностти' в страната от протестърите и милиционерите,ведно с кръга 'Пеевски' не дават реален отзвук навън.

  Пазарите са най-точния барометър!

 • 2
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  И какво сега... Ще връщаме ли!??!

 • 3
  graf avatar :-|
  Graf

  Да..
  Поне това е добра новина. На фона на всичко останало..
  Доларовата емисия ще бъде превъртяна изгодно.

 • 4
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  При отрицателна лихва на ЕЦБ е малко нахално да се хвалите с "големи успехи". Всичко е постигнато благодарение на международната конюнктура и въпреки некадърното ми управление!

 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Според експерт от финансовите пазари понижението на рейтинга от агенция Standard & Poor's до BBB- (едно ниво под степен junk) и кризата с Копроративна търговска банка (КТБ) са се отразили минимално върху доходността по новия дълг. "Преди да станат тези неочаквани събития, най-вероятно доходността щеше да бъде около 2.90%, а сега е 3.05%, което не е много голямо отклонение"

  Нищо работа, само едни 22,395 млн. евро повече, които българският данъкоплатец ще плати поради некадърността на "ескпертното" правителство. Наистина са "малко" в сравнение с милиардните загуби на БЕХ пак от "експертното" управление на пощальона-лъжец и излизащия отзад. :)

 • 6
  fatality avatar :-|
  Лола

  Причината е по-ниската доходност на алтернативите за инвеститорите, иначе чак пък голямо доверие към нас. С подобни действия обаче до кога ще я кретаме?! Едно на ръка завишените харчове особено за социални плащания, ама и дупките заради ненаситните депутатски гуши са големи.

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#1:"kardinalat"]Пазарите са най-точния барометър![/quote]Именно, пазарите вече знаят със сигурност, че това "експертно" превителство ще подаде ОСТАВКА и няма да продължи да срива България. :)

  ОСТАВКА ВЕДНАГА!

 • 8
  vladimirkarolev avatar :-P
  Vladimir Karolev

  При 3.05% доходност искам да чуя пак теориите за държавен фалит :-)

 • 9
  vladimirkarolev avatar :-|
  Vladimir Karolev

  [quote#4:"Черен Гологан"]При отрицателна лихва на ЕЦБ е малко нахално да се хвалите с "големи успехи".[/quote]

  ЕЦБ?!

 • 10
  graf avatar :-?
  Graf

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Ще се поболееш така. :)
  Взе да ме притесняваш.
  Пак имаш неназован анонимен "експерт", пак някакво "прогнозиране" на боб или на карти таро...
  Цената от 3.05% годишно си е върха. Врачките дето дуднеха за влиянието на политическата криза са се изпокрили, а си останал сал ти да скимуцаш недоволно.
  Само ще припомня, че през май на местния пазар бе дадена доходност от 3.12% за десетгодишните ни хартии.
  Що бе? Що не опитате да сте поне леко обективни?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход