ББР скоро ще е и с нов надзорен съвет

Новите представители ще са Николай Неновски, Деница Кирова и Емил Караниколов

Николай Неновски
Николай Неновски    ©  Анелия Николова
Николай Неновски
Николай Неновски    ©  Анелия Николова

Нов надзорен съвет може да има от юли Българската банка за развитие (ББР). В него по информация на "Капитал Daily" ще влязат икономистът Николай Неновски, началник на политическия кабинет на финансовия министър Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Изборът през юли

Изборът трябва да стане на насрочено за началото на юли общо събрание на акционерите. В Търговския регистър в момента няма такова обявление. От финансовото министерство не коментираха предложените промени в надзорния съвет на ББР до редакционното приключване на броя. Промените в банката идват в ключов за цялата банкова система момент, след като Българската народна банка я представи като едната от двете институциите (заедно с Фонда за гарантиране на влоговете), които може да национализират Корпоративна търговска банка, която постави под специален надзор на 20 юни. По информация на "Капитал Daily" обаче промените в надзора на ББР са планирани много преди влизането на БНБ в КТБ. Въпреки това промяната в ръководството, макар и задвижена доста по-рано, ще има връзка с капитализацията на КТБ.

Това, че не се вижда покана и дневен ред не е незаконно, защото Търговският закон го позволява, ако са поканени всички акционери. Държавата чрез министерството държи 99.99%, а остатъчните акции до 100% (всъщност 8 на брой) са собственост на Банка ДСК. Има малък риск събранието да не се състои, защото по информация от един източник има акционер, който е възразил.

Кой влиза

След като през октомври миналата година принципалът - Министерството на финансите, промени управителния съвет, сега явно идва ред на надзорния. Неновски, Кирова и Караниколов ще заменят Дияна Драгнева-Иванова, Румен Порожанов и Стефан Белчев, избрани през пролетта на 2013 г. Николай Неновски е икономист с дълъг професионален опит в областта на банките, финансите и икономиката. Преподава в Университета по национално и световно стопанство. Бил е икономически съветник на президента Георги Първанов, съветник на финансовия министър в кабинета "Станишев" Пламен Орешарски, член на управителния съвет на БНБ през периода 2002 - 2008, като е работил в централната банка от 1996 до 2002 г.

Деница Кирова пък е началник на политически кабинет на настоящия финансов министър Петър Чобанов, а преди това е била негов главен секретар, докато той беше председател на Комисията за финансов надзор. От финансовото министерство ме поканиха преди 2-3 месеца, потвърди пред "Капитал Daily" Караниколов. Той застана начело на приватизационната агенция през май 2010 г., т.е. при правителството на ГЕРБ. Завършил е право в УНСС през 2001 г. Две години по-късно става юрисконсулт в общинската фирма "Туристическо обслужване". От 2004 г. до 2006 г. работи като юрисконсулт в Столичната община.