Проблемите на КТБ оказаха натиск върху борсата

Индексите загубиха над 4% по време на сесията в четвъртък

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
За по-малко от месец акциите на "Булгартабак" се сринаха наполовина.

Войната между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, както и последвалите проблеми на Корпоративна търговска банка се прехвърлиха на фондовата борса. По време на сесията в четвъртък индексите загубиха между 4 и 5%, повлечени от най-ликвидните компании - индустриални производители, банките, компаниите от групата на "Химимпорт", както и "Булгартабак холдинг" (контролиран от Пеевски и Василев и също обект на войната между тях), който загуби сериозна част от капитализацията си.

Притесненията на дребните инвеститори

Специалният надзор, под който БНБ постави КТБ в края на миналата седмица, оказва натиск върху акциите на останалите банки, които се търгуват на борсата. Самата борсова търговия вчера започна добре. Негативните реакции обаче се появиха малко след като по медиите се разпространи изказването на депутата от БСП Антон Кутев пред "Нова тв", според когото "някой се опитва да събори и следваща банка, дори валутния борд опитва да събори, държавата да събори, някой го прави целенасочено". В ранния следобед акциите на ПИБ вече губеха близо 18%, но в края на търговията загубата се ограничи до 4.1%. Малко по-голяма беше загубата при ЦКБ - 4.78%, а БАКБ се прости с 4.43%. Въпреки че пряка опасност за тези банки няма, дребните инвеститори предпочитат да продават акциите си, което си личи и от изтъргуваните обеми. "Булстрад" също беше сред губещите - 6.49%.

"По-емоционална е търговията, което е функция на по-малките играчи. Институционални инвеститори не биха продавали на тези нива, а напротив. По-скоро те са тези, които купуват", коментира борсов анализатор, пожелал анонимност, като обърна внимание, че най-активна е търговията по ликвидните позиции. Възстановяването на част от загубите в края на търговията очевидно е резултат и от възможностите за покупки, които са реализирали други инвеститори. "Като цяло политическата несигурност се отразява върху инвеститорите и натрупаната негативна енергия просто търсеше повод да се отприщи", каза още анализаторът.

Борсовият анализатор припомни, че подобна паника е имало и през миналата седмица, когато Българската народна банка (БНБ) постави под специален надзор КТБ и даде за пример как тогава акциите на "Химимпорт" поевтиняха до 1.60 лв., а два дни по-късно се повишиха до 2 лв. Възможно е повод за продажбите по някои позиции да е и прибиране на печалбите от позиции, които поскъпнаха в пъти от миналата година до сега.

Кой пострада най-много

Една от най-пострадалите компании от последните дни и вчера беше доскоро лидерът по капитализация "Булгартабак холдинг" - силно засегнат от войната Василев - Пеевски. Само вчера акциите на цигареното дружество загубиха 27.61% до 47.48 лв. за брой. За по-малко от месец, когато започнаха да излизат първите сигнали за напрежение между акционерите (контролът там е оплетен в сложна офшорна структура), компанията загуби половината от капитализацията си - в края на май една акция беше малко над 90 лв. Друга контролирана компания от Цветан Василев - "Петрол", се прости с 12.31%. Сред другите губещи бяха "Химимпорт" (-8.07%), както и близката до него "Зърнени храни България" (-10.61%). Сериозна загуба от близо 15% инкасираха и акциите на "Биовет", "Свилоза" с минус 9.3%, "Неохим" с 5.67%. Реално почти нямаше негубеща компания вчера. Една от тях беше "Софарма", чиито акции поскъпнаха с 0.41%, както и тези на "Енемона" - с 2.18% нагоре. 

Очакванията на пазарния анализатор са до седмица емоциите на пазара да се успокоят и ценовите равнища да се стабилизират.