БНБ предлага затвор за разпространението на слухове за банки

Криминализирането на деянието идва като отговор на сътресението в банковата система през последните две седмици и атаките срещу нея

Управителят на БНБ Иван Искров
Управителят на БНБ Иван Искров    ©  Юлия Лазарова
Управителят на БНБ Иван Искров
Управителят на БНБ Иван Искров    ©  Юлия Лазарова

Българската народна банка предлага да се криминализира разпространението на невярна и заблуждаваща информация за банки. Това става ясно от съобщение разпространено от централната банка, като за подобни намерения беше загатнато и вчера в становището на политическите лидери след срещата им при президента.

Централната банка предлага затвор от 2 до 5 години, за всеки който разпространява "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението".

Банката предлага това да бъде нов член в Наказателния кодекс в раздел Престъпления против паричната и кредитна система, които до сега третираха като престъпление главно фалшификацията на пари.

"Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния," поясняват от БНБ в свое официално съобщение.

До сега разпространението на невярна информация, която уронваше името и доверието в една банка се смяташе само за нарушение. Според разпоредбите на Закона за кредитните институции то се наказваше с парична глоба от 2000 до 5000 лв., а при разпространение чрез средство за масова информация глобата е от 5000 до 10 000 лв. Досега тези членове практически не са прилагани, като служеха по-скоро за всяване на респект сред медиите и в тяхно следствие практичски имаше сериозна автоцензура в публикациите на банкова тематика. С новите по-сериозни санкции това вероятно ще се засили.

Предложението на БНБ идва ден политическите консултации при президента Росен Плевнелиев, след които всички политически сили се обявиха в подкрепа на банковия сектор. След приключването им общата им позиция, прочетена от Плевнелиев, очертаваше и законодателни промени в банковата сфера.

НАП проверява обменните бюра

Данъчни служители започват масови проверки на обменни бюра и финансови къщи, които извършват обмяна на валута, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). От там уточняват, че повод за засиления контрол са навлизането в активния летен сезон и сигнали за сделки с валута по неразрешени курсове. По закон обменните бюра могат да търгуват валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на БНБ за деня. В петък някои бюра обявиха курс "продава" за едно евро от 2.10 лв. заради нараснало търсене. От НАП твърдят, че проверките ще обхванат всички населени места, включително Черноморието

* Текстът е допълнен в 14.30

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Курс "продава" от 2.05 лева за евро не е незаконен, отклонението не е 5%, друг е въпросът, че не е пазарен. А относно наказанията, според мен медиите също трябва да бъдат санкционирани и журналисти да бъдат държани пряко отговорни за действията . Ще припомня, че освен от медиите на Пеевси, атаки по системата чрез отразяване не смешни слухове, имаше и от Капитал и сие. Свобода на словото дрън-дрън, играят си с огъня и с парите на хората зад удобното оправдание плурализъм. Това не е демокрация, а свободия

 • 2
  marina1980 avatar :-|
  marina1980

  ...а Марина предлага затвор за тези,които умишлено създадоха условия и храна за подобни слухове.Няма дим без огън.
  Много е лесно да се заплашват обикновените хора,които се предупреждават един друг,или изливат болката и обидата си в някой форум.Точно те обаче не са грам виновни.
  Също като по Тошово време-тайно слушахме радио "Свободна Европа".Сега пак тайно ли да си коментираме,нова ДС ли има??
  Пак ли крадецът ще вика "дръжте крадеца",кога ще видим лицата на тези,които забъркаха всичко това и то зад решетки и обеднени?Тяхното-а не нашето-е кражба и геноцид.
  Измествате сърцевината на проблема,за да се прикрият в суматохата истинските виновници.

 • 3
  veselin1234 avatar :-?
  Веселин

  КОЙ клати банковата система, а представяте ли си ако КОЙ беше начело на ДАНС и да разследва КОЙ клати банковата система?

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Цензурата може да се развие и по-нататък: да забраним законодателно, като турците, да се кртитикува правителството и неговите членове и всичко ще е наред. Или като китайците да въведем забрана на източници и ключови думи, като Ню Йорк Таймс.
  В едно съвременно общество забраната на теми за обсъждане е доста опасен инструмент. Германия забранява пропагандата на нацизма и някои от провайдърите блокират търсенето на тема "оръжие" в интернет. Не съм срещнал "забрана" на блогове или СМС за банкови фалити...

 • 5
  galbi avatar :-|
  galbi

  ПО БЪЛГАРСКИ!!
  ПРЕИД УПРАВНЕЦИТЕ НАПРАВИХА ТОЛКОВА МНОГ ПИРАМИДИ!
  ---НЯМА ОСЪДЕН!!
  СЕГА ХОРАТА СА НАПЛАШЕНИ ,И ЩЕ ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ЗА ТОВА!!

 • 6
  lolll avatar :-|
  Galina Slavova

  А аз предлагам бой с камъни по всички долни боклуци, които изнасилват България ежесекундно.

 • 7
  xyha avatar :-|
  xyha

  Българската народна банка предлага да се криминализира разпространението на невярна и заблуждаваща информация за банки.

  Че те самите банки от това се хранят - спекула с информация .

 • 8
  galbi avatar :-|
  galbi

  Къде беше БНБ преди 20-24 години!
  Спомена за пирамидите и банковите кражби са живи.
  Доверието на булгарите в собствените институции е сринато , а това е основенстълб на държавността!
  пардокс!!
  Това са същите хора ,който направиха ограбването преди , и сега искат да съдят хората ,които се опитват да се защитят от крадците!

 • 9
  val71 avatar :-|
  val71

  Хм... Предложението за санкции по НК този път е по-широко и се отнася за слухове за банки, но този път и за финансови институции, което доста разширява обхвата.
  Писах и преди в коментарите, споделям го и сега - атаката срещу двете банки сега, особено срещу първата, много прилича на миналогодишната атака срещу пенсионния фонд - един и същ много арогантен подход съчетан с изключително ниско ниво и с елементи на мутренски практики, прокаран през едни и същи медии и очевидно целящ или превземане на бизнес организацията или всяване на паника сред клиентите й, а от там намаляване на цената на бизнеса и придобиването му на занижени стойности. Миналата година обаче държавните институции, включително увлечени от приятното занимание да атакуват Прокопиев,оставиха фонда да се оправя сам и така дадоха сигнал, че могат безнаказано да се атакуват финансови бизнеси и организации. Няма да се изненадам ако и миналата година и сега става въпрос за едни и същи инициатори на атаките, подпомагани от слугите им на високи позиции в държавата и имащи за цел да заграбят, или подпомогнет заграбването, на колкото се може повече институции, които управляват обществен ресурс в по-големи размери.

 • 10
  badmf avatar :-|
  badmf

  Що затвор? Направо да се изгарят виновните на клада!
  Егати и държавата, егати и свободата на словото!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход