С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 30 юни 2014, 19:11, 6996 прочитания

Кристоф Фрайтаг: Не очаквам сериозна заплаха за финансовата система в България

Членът на управителния съвет на ProCredit Bank - Германия, пред "Капитал Daily"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Визитка
Кристоф Фрайтаг е член на управителния съвет на ProCredit Bank - Германия, и член на надзорния съвет на Прокредит банк (България). През 2001 г. той е един от основателите на Прокредит банк (България). За 18-годишния си опит в банковата сфера е заемал мениджърски позиции и в KMB Bank (Русия), както и в ProCredit Bank - Сърбия. Като мениджър в ProCredit Bank - Германия, той отговаря за развитието на бизнеса на германската институция, включително и в България. На 26 юни Кристоф Фрайтаг участва в среща с Германско-българската индустриално търговска камара, където представи възможностите за трансгранично финансиране на български компании от ProCredit Bank Германия.
Каква е оценката ви за българската банкова система в момента в сравнение с преди десетина години, когато сте основавали Прокредит банк, а също така и от гледна точка на последните събития в сектора?
Банковата система се разви неимоверно оттогава. Бях тук през 2001-2003 г. и тогава като своя задача в банковата система виждахме това да дадем достъп до кредитиране на малкия бизнес. И не само на малкия бизнес – много хора бяха изключени от банковата система, която се грижеше само за големите компании и за богатите хора, развиваше дейност в сферата на ценните книжа и голяма част от икономиката нямаше достъп до смислени банкови услуги. Това беше обстановката, в която основахме Прокредит банк в България. В продължение на години бяхме ангажирани с развитието на клонова мрежа, с обучаването на персонал и с това да вкараме хората и бизнеса в банковата система – както в "Прокредит" така и в банковата система като цяло, защото много банки последваха примера ни. По-късно, по време на годините на бума – 2005-2008 г., това се промени. Оттогава и от кризата насам въпросът вече не е в даването на достъп до финансови услуги и в това да даваме повече, по-дългосрочни или по-големи заеми на хората, а в това как финансираме, как обслужваме клиентите си, каква добавена стойност може да даде банката на клиента извън чистата стойност на заема. Как финансираме и как да финансираме отговорно са важните въпроси днес. Това, за което всеки трябва да се замисли днес, както в Германия, така и в България, е за какво всъщност служи банката и за кого съществува – за клиентите. За частните лица, които искат да депозират средствата си, и за корпоративните клиенти, които искат кредитиране. Големият въпрос е как го правите, как управлявате нуждите на клиентите си. И смятам, че като погледнем банковия сектор днес, виждаме малко по-ясно кой е в състояние да даде отговори на тези въпроси и кой все още не е способен да го направи. Но хората трябва да преценят това сами. Смятам, че в това отношение българската банкова система се променя в последните години и в бъдеще ще изглежда по-различно.

Как бихте описали настоящата среда?
Ситуацията не е лесна, но ми се струва, че имаме основания да бъдем внимателни оптимисти, че нещата няма да се влошат. Икономическите перспективи както за еврозоната, така и за България са малко по-добри. Перспективите за бизнеса, включително за малкия бизнес, също са малко по-добри. Най-лошото за банките би трябвало да е приключило. Не очаквам рязък бум и бързо възстановяване, но очаквам нещата да се подобрят. Това означава, че има възможности. За бизнеса е ясно, че разходите в България са по-ниски, цената на финансирането също е значително понижена, което означава, че има възможности – за производство в България, за износ. Това всъщност се случва – знаете, че миналата година износът на България за Германия беше по-висок от вноса й от Германия. Не са много страните, които успяват да постигнат това.


На практика през последната половин година наблюдаваме спад на износа на България и реално този двигател на икономиката се охлажда.
Нямам кристална топка и не знам какво ще донесе бъдещето, но ако ме питате какво очаквам – очаквам много, много бавно и внимателно възстановяване.

А какви са очакванията ви за ефекта от кризата в Корпоративна търговска банка върху банковата система?
Не очаквам сериозна заплаха за финансовата система. Смятам, че начинът, по който функционира българската финансова система – надзорът, гарантирането на депозитите и т.н., е конструктивен и напоследък виждаме доказателство за това. Мисля че настоящата ситуация ще остане стабилна за сектора като цяло. Ситуацията ще натовари правителството, но като цяло става дума за пример за банка, която вероятно ще трябва да бъде спасена с държавни средства – предстои да видим как ще се случи това. Извън това не бих могъл да коментирам. Знам, че тази банка е растяла много бързо за кратък период, давала е по-високи лихвени проценти по депозитите от останалите банки – и двете неща обикновено са индикатори за по-висока степен на риск, но това не означава, че непременно трябва да се стигне до такава ситуация като сегашната. От друга страна, индикаторите са били налице.

Какви са възможностите на Procredit Holding да подкрепи Прокредит банк в случай на необходимост?
Напълно капитализирани сме и разполагаме с достатъчно средства да подкрепим "Прокредит банк (България)" дори и в случай на екстремна банкова криза. Разработили сме своите крайно неблагоприятни сценарии, като банката в Германия и холдингът са напълно в състояние да подкрепят банката в България. Самата банка в България е изключително устойчива на криза, разполага с високо равнище на допълнителен капитал и ликвидност, за да устои на евентуална криза.Кои са основите предизвикателства в дейността на банката в България?
Бих казал, че предизвикателствата пред нас са предизвикателствата, пред които са изправени клиентите ни, т.е. как да се справят с настоящата трудна икономическа ситуация, в която е трудно да се правят планове, бъдещето е несигурно и тази несигурност се прехвърля в посока на колебание по отношение на правенето на инвестиции, а това от своя страна означава ниско търсене на заеми от страна на клиентите на банката. Имаме готовност, през последните години си написахме домашното, адресирали сме рисковете, преструктурирахме клоновата си мрежа, инвестирахме много в клоновата мрежа и в персонала си, вложихме много в обучения на служителите си, преразгледахме процесите и ИТ структурата си, така че сме готови. Смятаме, че сме напълно подготвени да посрещнем нуждите на клиентите си, включително с подкрепата на ProCredit Bank - Германия.

Кои са секторите, върху които е поставен фокусът ви през годината?
Банката тук е фокусирана върху селското стопанство и преработка на храни, но също така и върху производството като цяло – има много условия, които правят местното производство в България интересно, а също така и производството, насочено за износ. И, разбира се, гледаме много сериозно на финансирането на проекти за енергийна ефективност. Мисля, че е много добра идея да обръщаме внимание на начина, по който произвеждат компаниите ни, на това как се справят с доставките на енергия и да намерим начини за намаляване на потреблението на енергия.

Търсим надеждни компании със смислени проекти и стабилна и качествена финансова история.
В България сте, за да представите възможностите за трансгранично финансиране на бизнеса съвместно с ProCredit Bank - Германия. Бихте ли разказали какви са условията, при които българските компании могат да получат такова финансиране, и в кои случаи бихте препоръчали използването му като инструмент?
Използването на германската банка има голям смисъл, когато става дума за дългосрочно инвестиционно финансиране. Особено в настоящата ситуация смятам, че е особено атрактивно това, че можем да предложим дългосрочно финансиране с фиксирана лихва за целия период на заема. Предлагаме доста атрактивни лихвени проценти, тъй като използваме цената на финансирането, което привличаме в Германия. Това, което търсим, е качество. Търсим надеждни, стабилни компании в България със смислени проекти, които да развиват основния бизнес на компанията. Търсим компании със стабилна и качествена финансова история. Най-добрият начин е да кандидатстват за финансиране в банката ни в България, където колегите знаят как да структурират заема, дали да използват например програмата JEREMIE, друга програма за субсидии или собствените си средства и дали да потърсят и дългосрочно финансиране от ProCredit Bank - Германия.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

14 ноември 2019
София хотел Балкан

Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът"


Какви са плановете за въвеждане на иновации и растеж на водещите банки в България?
Разберете на конференцията на Капитал "Банките и бизнесът". Събитието предоставя възможности на представители на банките и на бизнеса да обсъдят помежду си важни въпроси, да търсят решения и да помагат на пазара да расте.

Водещи теми в програмата:

 • Банковият сектор през 2020
 • Изводите от стрес тестовете
 • Ефектът от запазването на ниските лихви
 • PSD 2 - възможности и рискове
 • Иновации и технологични решения
Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът" Запазете билет

Прочетете и това

Unicredit отвори вратата за първо обратно изкупуване на акции от 10 години Unicredit отвори вратата за първо обратно изкупуване на акции от 10 години

Италианската банка отчете солидно увеличение на печалбата през третото тримесечие

11 ное 2019, 1798 прочитания

Арно Льоклер: Консолидацията в банковия сектор носи ползи за клиентите 1 Арно Льоклер: Консолидацията в банковия сектор носи ползи за клиентите

Членът на управителния съвет на Банка ДСК и Експресбанк пред "Капитал"

11 ное 2019, 2105 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
КФН ще взима "доброволно върнатия лиценз" на "Глобал маркетс"

Искането за отнемане е отпреди три месеца, но процедурата идва в разгара на обвиненията срещу посредника

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10