"Карол" залага на развиващите се пазари

Анализаторите очакват спад на SOFIX през второто полугодие

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Предстоят едва-две години на изключително силно представяне на големите развиващи се пазари, прогнозират анализаторите на управляващото дружество на "Карол капитал мениджмънт" в доклада си за представянето на регионалните пазари през второто полугодие. Според прогнозата развиващите се пазари ще продължат възхода си на основата на консолидацията, започнала в началото на 2011 г.

Спад на SOFIX

Анализторите на "Карол" изтъкват, че позитивната им прогноза за основния индекс на Българската фондова борса SOFIX от началото на 2014 г. се е оправдала напълно, но тенденцията се е променила. "След силния ръст последва странична консолидация между 580 и 620, но през юни пазарът проби надолу и последва силен спад", коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в "Карол капитал мениджмънт". "Последвалото поскъпване се оказа рязко, но технически слабо и това съществено влоши перспективите пред пазара. Към момента техническата картина е по-скоро неутрална, но текущият натиск е надолу и шансовете са големи да видим спад до поне 460 пункта", добавя той. Само трайно поскъпване над 565 и над 580 ще върне предишния позитивен тренд за SOFIX, смятат анализаторите.

Сред пазарите от Източна Европав момента най-позитивно стои пазарът в Румъния, следван от този в Украйна. Русия и Сърбия са много близо до възходящ пробив, но той все още не е налице, се посочва в прогнозата на "Карол". Анализаторите изтъкват, че ръстът от над 47% на пазара в Украйна през първото полугодие не трябва да бъде надценяван, тъй като е съпроводен с драстична обезценка на местната валута от около 40%. "Ако се абстрахираме от обезценката на гривната, то твърдо може да кажем, че трендът в Украйна е възходящ и може да очакваме ръст от над 100% за следващите 1-2 години", казва Николов.

Wall Street и злато

Щатският фондов пазар е във възходящ тренд от март 2009 г., който за момента няма индикации да свършва. Най-вероятно през втората половина на 2014 г. ще станем свидетели на една по-голяма и дълбока корекция, но като цяло възходящият тренд най-вероятно ще остане в сила, заявяват експертите. При търговията със злато анализаторите очакват пробив на сегашната широка консолидация между 1180 и 1400 долара за тройунция, като е по-вероятно той да бъде в низходяща посока. "Вече повече от година златото консолидира между 1180 и 1400 долара, което удивително наподобява консолидацията от 2012 г., след която последва силен спад", отбелязват от "Карол".