Над 1 млрд. лв. са били изтеглени от банките през юни

Над 1 млрд. лв. са били изтеглени от банките през юни

За последния месец депозитите на домакинствата са намалели с 478 млн. лв.

Мария Иванова
9266 прочитания

© Капитал Daily


Към края на полугодието проблемните кредити в портфейлите на банките продължават да се свиват.

Сътресенията в банковата система са довели до изтегляне на депозити на обща стойност над 1 млрд. лв. от страна на бизнеса и домакинствата през последния месец. Това показват данните на БНБ от паричната статистика към края на юни. В нея няма конкретна информация за отделните банки, но с голяма степен на сигурност може да се предположи, че значителна част от средствата са изтеглени от Корпоративна търговска банка, която беше поставена под специален надзор, и Първа инвестиционна банка. По-голяма яснота относно това към кои други банки са били насочени средствата евентуално биха могли да дадат надзорните данни за резултатите на финансовите институции към края на второто тримесечие, които БНБ ще публикува на 31 юли.

Към края на полугодието кредитната активност на банките остава около нулата, като и при фирмените, и при заемите за домакинствата са отчетени минимални ръстове за месеца.

Голямото теглене

Според публикуваната от централната банка информация през последния месец най-съществен е бил обемът на спестяванията, изтеглени от домакинствата – в сравнение с края на май общият им обем е намалял с 478.7 млн. лв. до 38.6 млрд. Депозитите на нефинансовите предприятия са се свили с 334.1 млн. лв. до 15.04 млрд. лв., а тези на финансовите предприятия (посредници, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.) се понижават 231 млн. лв. до 3.36 млрд. лв. На годишна база средствата на домакинствата и на нефинансовите предприятия в банките продължават да нарастват – съответно с 8.46 и 7.48%, докато тези на финансовите предприятия се свиват с 5.94% спрямо юни 2013 г.

От данните на БНБ се вижда, че поне за последните две години и половина трудно може да се очертае категорична тенденция за спестовното поведение на бизнеса – погледнато на месечна база, депозитите както на финансовите, така и на нефинансовите предприятия редуват месеци на нетни повишения или понижения в общия си обем (виж графиката). Не така стоят нещата по отношение на спестяванията на домакинствата – отчетеното през юни свиване в обема им е първото от май 2013 г. насам, като тогава понижението им е било с доста по-скромните 12.4 млн. лв.

Така отчетеното през юни изтегляне на близо половин милиард от спестяванията на домакинствата отразява събитията в банковата система от последните седмици на миналия месец. На 18 юни БНБ съобщи, че подуправителят, отговарящ за "Банков надзор", Цветан Гунев е обвинен от прокуратурата в престъпления по служба и срещу него се води досъдебно производство. На 20 юни от централната банка поставиха четвъртата по големина финансова институция в страната – Корпоративна търговска банка (КТБ), под специален надзор, а два дни по-късно такава мярка беше приложена и спрямо придобитата от КТБ няколко дни по-рано "Креди агрикол". До тези действия се стигна след значителни тегления на средства от КТБ, които по думите на гуверньора на БНБ Иван Искров са започнали още на 16 юни, но са се увеличили "драстично" след сигнала за обвинението срещу Гунев.

През следващата седмица на масирани тегления на средства беше подложена и третата по размер на активите институция на пазара – Първа инвестиционна банка. Изтеглянето на средства започна още на 26 юни, а на следващия ден от институцията обявиха, че са изплатили на клиенти общо над 800 млн. лв. Банката обаче получи подкрепа от страна на държавата.

Част от изтеглените средства бяха пренасочени към други финансови институции и така нетното свиване в общия обем на депозитите на домакинствата за изминалия месец е с 478 млн. лв.

Слаб кредитен ръст

Към края на полугодието статистиката отчита и свиване в обема на лошите и преструктурирани кредити в банковите портфейли. В края на юни те са за общо 9.6 млрд. лв., като намаляват с 49.6 млн. лв. (0.51%) на месечна и с 183.9 млн. лв. (1.87%) на годишна база. Делът им спрямо общия обем на отпуснатото за бизнеса и домакинствата финансиране е 22.16%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  А не бе!
  Защото народа когато питаше КОЙ, тия мълчаха или мънкаха и лъжеха, сега вече народа хич даже не отива да пита, парата в кеш и под дюшека.

 • 2
  q1w2e3 avatar :-|
  q1w2e3

  очаквано - ако юли има спад ще е налице тренд.

 • 3
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Сега остава да не си го държат в буркани този милиард. Ако го изхарчат ще скочи рязко БВП-то.

  Ще се окаже че банковата криза е била изключително полезна.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тези резултати са реалната оценка на стабилността на банковата система:
  - никакъв ефективен контрол от БНБ и КФН;
  - видимо срастване на банки и политически кръгове;
  - никаква реална защита на парите в банките (да ви припомнял ле как един месец се писа, дописва, преписва, отрича и аха да се приеме СПЕЦИАЛЕН закон за КТБ?)
  Да, дръжте си парите в банки, ама преди това четете, питайте, съпоставяйте банките.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Задкулисието се саморазруши, или поне така изглежда в момента. Изводите:
  1. Обществения договор е задължителен, дори за посткомунистическите страни, дори за БГ, дори под контрола на Москва. Хващам бас че тази мисъл никога не е хрумвала на прасетата, нова им е. Бяха искрено изненадани и нямаха резервен план.
  2. Когато се запали блока не е от голямо значение на кой етаж живееш. Лостов и Веждичката ми хрумват като конкретни примери, макар че са семки.
  3. В БГ ИМА гражданско общество. Новост е, слабичко е, но го има. Точка. Факт, с който оттук нататък всеки цървул ще се съобразява.
  4. Неформалните мрежи (това, което обитава гражданското общество) са по-силни от прасешките вестници. Доказан факт. Не, прасето НЕ може да стане шеф на ДАНС. И Доги няма да се вози на летяща чиния, макар и по друга причина :-) Пък и тя си е на Бузлуджа :-)
  5. БКП умря. Този път наистина. Доказателство - Прическата и Стойно Пръдлето са кандидати за председател?!?! Баси партията :-) Букмейкъри залагат на тях като на кучета в гонка :-)
  6. Всички са омазани. Цацата и Искрата като че ли най-много. Прекараха ги безплатно и брутално :-) Трупове са и двамата. Загубите - за българските банки, което е темата. Но не само :-(
  7. Загубиш ли мярка, ти взимат мярката :-)
  8. Тиквичко или ще разплете кълбото докрай или ще замине след гореизброените, доста по-бързо отколкото му се иска.
  9. БГ ВМРО, точно както както и македонския му вариант се оказаха АНТИБЪЛГАРИ.
  10. Смесиш ли бизнес и политика, най-вероятно ще загубиш и двете. По същата причина по която не можеш да поканиш любовницата на гости на Коледа с децата и законната съпруга. Да кажем хигиена.
  11. На всяко действие се оказва равно по сила и обратно по посока противодействие. Още дедо Исак го беше казал, ма няма кой да чете.
  12. Притиснеш ли противника до реката, то той се бие героично и самоотвержено. Сун Дзъ го е казал., продължава да е вярно.
  13. Това което сработва в Москва не сработва в София. И обратното. Най-малкото защото Орешака не притежава помпи за нефт и газ.
  **** 14. Има много добра причина БГ банков сектор да е доминиран от чужди банки. КТБ я демонстрира :-)
  15. Лихвата почти винаги отразява риска. Високи лихви - висок риск. От която и страна да го смяташ.
  16. БНБ и Прокуратурата/Съда замениха изгорелия преди толкова години цирк. Голяма шатра, пълна със страшни зверове и клоуни. И всичко без пуканките е оптична илюзия. За мен тези институции не съществуват.
  17. Влизаме в нова ера на БГ политика и икономика. Не знам дали е за добро, но съм убеден че нищо няма да е както досега. Наивник е този, който мисли че ще прожектира един и същи филм до безкрай. А точно от статията научаваме че зрителите са важни, без тях няма кино.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Забравих - нито Съси, нито Вагинин ще са комисари. И не Орешака ще е този, който ще каже кой ще е.

  И накрая - тихия президент, този който комунетата наричат "нещото", "чехльо" и т.н. се оказа победителя. Просто стоя на брега на реката и изчака труповете на враговете му да изплуват :-) Интересно ми е да видя лицето на онзи прокурор, който повдигна обвинение срещу него. Скоро ще се сетим и за него. В природата и политиката нещата никога не свършват нелогично. И пълничкия му шеф има над какво да мисли.
  Много хора ще трябва да преосмислят вижданията си. И кариерното си развитие :-) Г..з глава затрива :-)

 • 7
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  До коментар [#5] от "misho73":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Твоите коментари са ми по-ценни от статиите.

 • 8
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#5] от "misho73":
  До коментар [#6] от "misho73":

  Няма какво повече да се каже. Благодаря за коментарите ти.

 • 9
  drake avatar :-|
  drake

  До коментар [#5] от "misho73":

  Страх ме е да си помисля, че може да се случат толкова хубави неща. Дано да си прав. Само един песимистичен момент в дългосрочен план: Демографската криза на България е страшна. Нейният резултат ще е много малко и слабо гражданско общество, много възрастни хора и малцинства. Политически всеки може да се сети какво означава това. Много кресливи популисти и продължаващо възпроизвеждане на модела "Пеевски" без Пеевски. Той е като мексикански наркобарон. Ще е много щастлив ако навърши 40. Но това не ни топли особено. БСП е зомби партия. Трябва някой да я прободе я с кол , я със сърп и чук ,за да ни освободи от присъствието си.Но и това да стане, миризмата ще остане дълго време. Но както и да е, по-добре камъни в блатото отколкото блатен уют, спокойствие и мълчание.

 • 10
  delidim avatar :-|
  delidim

  оправате си графиката, че в първата част за нефинансови предприятия през юни няма промяна


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход