ОББ се върна на пътя на печалбата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ОББ се върна на пътя на печалбата

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ, отчете дейността на банката за 2013 г. пред общото събрание на акционерите.

ОББ се върна на пътя на печалбата

Общото събрание на акционерите реши да не разпределя дивидент и задели 17-те милиона лева във фонд "Резервен"

Валентина Илиева
7431 прочитания

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ, отчете дейността на банката за 2013 г. пред общото събрание на акционерите.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


За тази година целта е да бъде реализирана печалба от над 80 млн. лв. преди облагане, като резултатите за шестте месеца показват, че целта е постижима.

Петата по големина банка в България - ОББ (към края на 2013 г.), отново излезе на печалба. През миналата година година положителният финансов резултат е бил 17.03 млн. лв., след като през 2012 г. банката приключи със загуба от 43 млн. лв. ОББ очаква тази година да реализира значително по-висока печалба, а целта й е да възстанови позициите си на пазара.

"Печалбата е скромна, но е сравнително приличен резултат, който индикира в достатъчна степен в каква посока се движи банката", отчете главният изпълнителен директор на банката Стилиян Вътев пред акционерите по време на годишното общо събрание в понеделник. Цялата печалба ще бъде заделена за фонд "Резервен", тоест ще отиде в капитала. Във фонд "Резервен" ще бъде разпределена и наличната неразпределена печалба от минали години в размер на малко над 886 хил. лв.

За следващата година може да се допусне разпределяне на дивидент, въпреки че е рано да се каже, и ако условията го позволяват, посочи още Вътев. Собственият капитал на ОББ към края на 2013 г. е 1.088 млрд. лв. и осигурява ниво на капиталова адекватност от 14.81%, което е с над 2.8 пункта над изискваното по регулациите на БНБ, обясниха от банката. Относително ниският размер на реализираната печалба е основен мотив за решението на акционерите и тази година тя да се задели в капитала на банката. От 2001 г. (от тогава Национална банка на Гърция, NBG, е мажоритарен акционер с 99.9%) до 2013 г. той е увеличен повече от четири пъти. Миналата година банката покри именно с резерви от капитала отчетената за 2012 г. загуба от 43 млн. лв., реализирана в резултат на приложената максимално консервативна политика на провизиране с оглед на планираното (но провалило се) сливане с Пощенска банка.

Завръщането

Стратегията на банката е да върне позициите си много по-бързо, отколкото пазарът го позволява в момента. По думите на Вътев през миналата година, която за ОББ е била първата следкризисна, банката е успяла да обърне тенденцията на стагнация и да поеме "коренно нова посока на развитие" - бързо възстановяване на нормалната кредитна активност и връщане на предишните пазарни позиции заедно с постепенното възстановяване на високи нива на доходност на активите и капитала. "Влизаме с много добра скорост в настоящата година и пазарът вече го оценява", посочи още Стилиян Вътев.

Очакванията на ръководството са банката да приключи с няколко пъти по-добри финансови резултати 2014 г. в сравнение с отчетената на общото събрание миналата година. За тази година целта е да бъде реализирана печалба над 80 млн. лв. (преди данъчно облагане), като резултатите за шестте месеца показват, че заложените цели са постижими, каза Вътев. "Така следващата година (2015 г. - бел. ред.) можем да се върнем на обичайното за ОББ място на пазара с около 100 млн. лв. печалба", прогнозира той.

Загубените в последните три години пазарни позиции се дължат на предприетата от ОББ стратегия на "консервиране", особено по време на кризата с гръцките банки. В периода 2011 - 2013 г. тя върна 1.3 млрд. евро на банката майка в Атина, за да избегне евентуална "зараза" и да постигне пълна финансова независимост. "Моделът се оказа правилното решение, въпреки че не беше лека задача и имаше много висока цена", отчете Вътев пред акционерите. Цената е свиване на кредитирането, загуба на клиенти, включително и много добри клиенти, три пъти спад на оперативните приходи, допълни той.

Обръщане на посоката

И през 2013 г. ОББ е продължила да компенсира въздействието на кризата, като все пак е успяла да обърне тенденцията и да приключи на печалба, се посочва в отчета й. Финансовият резултат е повлиян от нарастването на нетния лихвен марж от 0.03% до 3.2% за една година. През миналата година банката е успяла да намали с 41% нетния разход за обезценка и несъбираемост до 122.3 млн. лв. Активите са нараснали с 5.8% на годишна база до 6.7 млрд. лв.

Предоставените кредити към края на годината възлизат на 4.229 млрд. лв., като е отчетен спад със 7.1%. Това е резултат на заложения консервативен подход в кредитирането, ограничаване на заемите за сектори със завишен риск, реструктуриране и подобряване на събираемостта на проблемни експозиции. Делът на просрочените кредити (всички над 30 дни) в общия кредитен портфейл към края на миналата година е бил 15.37%. За разлика от кредитния портфейл депозитите в банката са се увеличили, като тези от домакинствата са нараснали с 5.01% до 3.6 млрд. лв. Привлечените средства от фирми са отбелязали незначителен спад с 0.01% до 1.071 млрд. лв.

През последните няколко години на поделенията на гръцките банки в България (освен ОББ и Пощенска банка, Банка Пиреос, Алфа банк) им се наложи да се справят и с ефектите от проблемите на банките майки. Бяха направени няколко неуспешни опита за сливания на ниво централи с последващи планове и за поделенията. На този етап няма категорична яснота дали плановете за преструктуриране на гръцкия банков сектор и четирите големи банки в него няма да доведат до нови опити за сливания и/или продажба на дъщерни поделения. През лятото на 2013 г. Гръцкият фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund, HFSF) рекапитализира четирите системно важни банки в страната (NBG, Alpha bank, Piraeus, Eurobank). Впоследствие и четирите обявиха и осъществиха увеличение на капитала. В началото на май приключи вдигането на капитала на NBG с 2.5 млрд. евро.

За тази година целта е да бъде реализирана печалба от над 80 млн. лв. преди облагане, като резултатите за шестте месеца показват, че целта е постижима.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Еми, нормaлно.
  Бaш нa центрaлния им офис и 2тa бaкомaтa не бaчкaт, нищо че беше неделя.
  Сегa изтеглих пaри - цоп 30 стотинки, кaкто винaги.
  30 цирея дa им излезнaт сaмо нa единия...

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.