С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
47 1 авг 2014, 17:03, 20103 прочитания

Първите очертания на дупката КТБ

Докладът на квесторите в банката показа малка загуба и загатна за големи проблеми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дойдохме, видяхме и не ни харесва. Това са накратко констатациите на квесторите в КТБ в доклада им за състоянието на банката след месец работа. Докато в публичното пространство вече експертните оценки за дупката в КТБ се измерват в милиарди, назначените от БНБ временни управители обявиха едва 65 млн. лв. загуба, която сваля капиталовата адекватност до 10.5% - малко под регулаторно изискваните 12%. Всичко това обаче идва с уговорките, че се случва по досега действащите правила и процедури за определяне на обезценка по кредитни експозиции, които квесторите оценяват като ненадеждни и не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

Последното е малко спорно твърдение, доколкото счетоводните стандарти са доста обтекаеми и реално качествената финансовата отчетност на банките по-скоро може да е резултат от работата на регулатора и одиторите. Логично квесторите не са особено склонни да хвърлят вина към БНБ, така че елегантно топката се подхвърля към "КПМГ България", която заверява отчетите на КТБ. А оттук се очертават и логичните следващи стъпки - пълна оценка на активите и на база на нови правила провизиране на голяма част от тях. Само така ще може да се покаже пълният размер на дупката, който назначените от БНБ одитори от първия опит не успяха да изчислят, а за да оправдае планираните действия по разделяне на КТБ на добра и лоша банка, управителят на БНБ се принуди да говори за липсващи кредитни досиета за 3.5 млрд. лв. портфейл, както и за индикации за свързаност с Цветан Василев.


Основният извод за депозантите е, че въпреки наличието на гаранция ще трябва да почакат поне до есента, за да получат достъп до средствата си, тъй като според решението на БНБ до 10 септември изпълняващият длъжността подуправител на "Банков надзор" трябва да предложи на ръководството на централната банка "необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ".

Неуловимата дупка


Причината квесторите да не могат да декларират голям проблем в КТБ сега е тривиална. Просто по документи, а и фактически, голяма част от кредитния портфейл е бил обслужван. Дали това е ставало чрез кръгови схеми по отпускане на нови и нови кредити, с които да се рефинансират стари (както твърдят и разследващите прокурори), предстои да се разбере. Реално обаче към момента  който и да влезе в банката, няма възможност да направи друго, освен да обяви влошаване на портфейл само където са се появили просрочия. А те явно не са малко - само за юни според отчета на КТБ почти 0.5 млрд. лв., или 9%, от кредитния портфейл се оказва извън графата "редовни", докато в началото на месеца те са били 1.6%. За да стане един кредит класифициран, той трябва да е просрочен най-малко с 31 дни, което означава, че това са заеми, по които плащанията са спрели още преди квестурата. Тогава обаче кредитите влизат под наблюдение и изискването е да се провизира 10% от стойността им. Ако по тях не бъдат възобновени плащанията, в близките месеци те ще трябва да бъдат отписани на 100% и загубата да набъбне до пълния им размер.

На пресконференция дни преди банката да бъде затворена, мениджмънтът на КТБ обясняваше как фирми, свързани с Делян Пеевски, са спрели да обслужват задълженията си непосредствено преди медиите, контролирани от майка му Ирена Кръстева, да тръгнат във фронтална атака спрямо банката.   А освен това няма и данни какво се случва след поемането контрола над банката от квесторите. Предвид на индикациите, че 4.4 млрд. лв. са отпуснати на свързани с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев фирми, може само да гадаем дали те ще продължат да обслужват задълженията си, ако той види, че няма шанс да си върне контрола над КТБ. Нещо повече - за много от тези негови бизнеси вече започват битки за превземането им. Ключово дружество като ТЦ-ИМЕ вече е с назначен временен синдик и реално е под контрола на доскорошния му партньор Делян Пеевски. А само дружества под неговата шапка дължат на КТБ над 350 млн. лв.

Убягващата оценка

В съобщението на БНБ се посочва, че с трите одиторски компании, които правиха първата оценка ("Ърнст и Янг", "Делойт" и "Афа"), ще бъде сключен нов договор и до 20 октомври ще трябва да направят "цялостна оценка на активите на банката". Освен това по решение на управителния съвет на БНБ до 15 септември квесторите в КТБ трябва да създадат специален екип, който да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка, както и да помага при действията спрямо длъжници, които не обслужват редовно кредитите си към КТБ. Ще бъде сключен и договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията. Пред тях ще стои и предизвикателството да коригират констатираните от тях нередности на практически отсъстващо управление на лоши кредити, документална необезпеченост, липса на анализи за финансово състояние и декларации за свързаност, централизирано отпускане на кредити и т.н.

Така реално от тяхната работа ще зависи какво ще е бъдещето на банката. Според решението на БНБ промените във вътрешните правила на КТБ трябва да са факт до 20 август, което означава, че квестори и одитори вече ще имат развързани ръце да провизират по-адекватно на база на експозиции към свързани лица. Към момента квесторите установяват единствено превишение при отпуснатите средства към мажоритарния собственик (33% от капитал при позволени 10%), и то заради подозрително възникналото "изнасяне на чували" срещу разписка за 205 млн. лв. от неговата компания "Бромак" (за което квесторите твърдят, че са предприели действия по налагане на обезпечителни мерки за бъдещ иск). Истинското предизвикателство ще е да се опише в максимална степен огромната плетеница от кредитополучатели и на тази база да се покаже истинският проблем. Тогава вече капиталът на банката би паднал дълбоко под нулата и ще може спокойно да се премине към несъстоятелност. БНБ е заявила, че преди това ще отправи покана към акционерите за заявяване на интерес, но едва ли ще се намери инвеститор, готов да задели няколко милирда само за да получи банков лиценз (плюс  компрометирана марка) в България.

Дотогава обаче банката може спокойно вече да е реално в несъстоятелност, макар  пред закона да е просто замразена. Още в края на следващата седмица тя трябва да изплати 150 млн. долара падежиращи облигации, които се търгуват на Ирландската фондова борса. Предвид на квестурата неплащането по тях изглежда почти сигурно. През седмицата Moody's понижи дългосрочния рейтинг по депозитите на КТБ в ултраспекулативната зона на C (Caa1), а оценката й за самите облигации се срина до Ca - една степен над фалит. Агенцията се мотивира, че след като банката не е платила лихвите по книжата на 3 юли, най-вероятно няма да плати и главницата по тях на предстоящия падеж от 7 август 2014 г.

Внезапното влошаване

- Загуба на банката от 65 млн. лв. и капиталова адекватност от 10.54%, като тя е по-ниска с малко от нормативно изискваната (12%).
- Общо големите експозиции в КТБ са 387.21% от капиталовата й база (при позволени 25%). Вътрешните кредити към Цветан Василев са 33.36% (при законово позволени 10%).
- Кредити за 498.4 млн. лв., или 8.98%, са извадени от групата "редовни". Само месец по-рано банката е считала за просрочени само 1.59% от портфейла си.
- Нарастване от 5.8 пъти на общо класифицираните кредити (с просрочие над 30 дни, над 90 дни и над 180 дни).
- Увеличение на кредитите "под наблюдение" (над 30 дни) 8.8 пъти, или с 386.9 млн. лв.
- Нарастване на необслужваните кредити (над 90 дни) 4.2 пъти, или с 25.5 млн. лв. От началото юли до 18 юли допълнително са просрочени главници за 36 млн. лв.
- При кредитополучателите с възникнали просрочия към края на юни се очертават две групи – едната с потенциални възможности за намиране на работещи решения  и друга с все още неизяснено финансово състояние и възможности за плащане.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия 2 ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия

Причината е установена неплатежоспособност

17 авг 2019, 2861 прочитания

Обезщетение по образец Обезщетение по образец

Точна методика ще замени досегашното определяне на компенсации при катастрофи на база съдебна преценка и практика

16 авг 2019, 1944 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Инвеститорското доверие в еврозоната спада

Производствената инфлация се е покачила за пръв път от началото на 2014 г.

Бързи, спортни, дигитални

Пазарът на спортни карти бързо набра скорост и се появиха още две нови компании

Буреносните облаци пак се сгъстяват

Растежът на българската икономика леко се забавя до 3.3%, в синхрон с цялостната тенденция в Европа

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма

БАЗА данни

Какво показва годишната изложба в СГХГ на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА