БНБ и правителството отговориха на критиките на Брюксел за реакцията за КТБ

Докато от БНБ се обясняват пред ЕК, пред централата в София около 300 вложители в КТБ искаха бързо изплащане на депозитите и арест за виновните за проблемите на банката.

БНБ и правителството отговориха на критиките на Брюксел за реакцията за КТБ

В писмото се казва, че българските закони не позволяват бързо изплащане на депозитите

Николай Стоянов
11464 прочитания

Докато от БНБ се обясняват пред ЕК, пред централата в София около 300 вложители в КТБ искаха бързо изплащане на депозитите и арест за виновните за проблемите на банката.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


БНБ и Министерството на финансите обясниха на Европейската комисия, че българското законодателство не дава възможност бързо да се изплатят гарантираните депозити в затворените КТБ и "Виктория" (новото име на "Креди агрикол България"), а освен това няма и достатъчно пари за това във Фонда за гарантиране на влоговете.

Писмото, подписано от гуверньора на централната банка Иван Искров и служебния министър Румен Порожанов, е адресирано до генералния директор на "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е в отговор на неговото писмо от 1 август, което беше пратено до подуправителя на БНБ Калин Христов и до финансовия министър в оставка Петър Чобанов.

В него Фаул настояваше изплащането да започне "в следващите дни", като заявяваше, че в противен случай засегнатите могат да си търсят правата срещу България по съдебен път, а също и се намекваше, че Брюксел може да стартира наказателна процедура.

Писмо хроника

По-голямата част от отговора е хроника на предприетите досега действия, като изрично се подчертава, че лансираният на 11 юли план КТБ да бъде разделена на добра и лоша банка и така да се осигури отварянето й още на 20 юли е било съгласувано с генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК. Планът, който е приличен на този за Banco Espirito Santo в Португалия, обаче не е реализиран заради липса на политическа подкрепа.

Освен това българските институции обясняват, че българското законодателство не дава възможност Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащане, преди банката да бъде обявена в несъстоятелност и да й се отнеме лицензът, и ако това противоречи на европейското законодателство, ЕК трябва да предприеме мерки.

Предложението на Фаул за частично изплащане също не е уредено и не може да стане без законови промени, а в момента страната няма действащ парламент. Според БНБ и МФ в момента банката е под специален надзор именно с цел да бъде преценено състоянието й и ако се изплащат депозити в това време, тя може да остане без голяма част от вложителите си, което "ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно".

Още аргументи

Като друг аргумент да се забави процедурата от БНБ изтъкват недостатъчните средства във фонда. В него има 2.1 млрд. лв. и дори да се ползва опцията да се вземат авансово вноските от банките за следващата година, те ще осигурят още около 290 млн. лв., но ще изядат голяма част от печалбата им за годината.

Същевременно според писмото 3.684 млрд. лв. са гарантираните депозити в КТБ и още 55.1 млн. във "Виктория". Това означава, че разликата ще трябва да се покрие с държавен дълг, за което има политическо съгласие, но и то може да бъде реализирано след изборите.

БНБ и Министерството на финансите обясниха на Европейската комисия, че българското законодателство не дава възможност бързо да се изплатят гарантираните депозити в затворените КТБ и "Виктория" (новото име на "Креди агрикол България"), а освен това няма и достатъчно пари за това във Фонда за гарантиране на влоговете.

Писмото, подписано от гуверньора на централната банка Иван Искров и служебния министър Румен Порожанов, е адресирано до генералния директор на "Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул и е в отговор на неговото писмо от 1 август, което беше пратено до подуправителя на БНБ Калин Христов и до финансовия министър в оставка Петър Чобанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Г-н Управителя на БНБ в обяснителната хронолигия "леко" пропуска,че беше официално обявил,че банка КТБ ще отвори врати за клиенти на 21.07.2014, което "леко" не се случи! В същото време "леко" не казва като за една банка в момента има недостиг в размер на близо 1,7 милиарда лв. за изплащане на "уж гарантираните" депозити, какво ще прави,ако недостига се увели и с други банки? Още повече не се казва и не е ясно какво се случва,ако след изборите нещо "пак" се обърка и не се излъчи работещо правителство и същевременно изтече 6 месечния законов срок според "перфектното и чудесно" българско законодателство и недостига продължава да го има във Фонда за гарантиране на депозити!!! Видно е,че "гаранциите" са "сериозни" и просто трябва "спокойно" да си караме лятната "почивка"!!!...Смях....

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  От БНБ и правителството искат ЕК да образува наказателна процедура и тогава, под заплахата от процедура, следващия Парламент, когато се учреди, да приеме законопроекта на БНБ за гарантирано изплащане на пълните влогове, без никакво ограничение. Ще се помъчат да наплашат обществеността с наказателната процедура и така да прокарат без особено недоволство гарантираното изплащане на пълните влогове в КТБ, вместо само до 100000 евро, както е по сегашния закон. Това е класическа измама, която злоупотребява чрез употреба на слабостите на актуалното законодателство (нехармонизираните с евродирективите срокове за възстановяването на сумите до 100000 евро) и почива на обединение между законодателната власт и уж "независимата" БНБ.

  Актуалният закон едва ли забранява стартирането на получаването от вложителите поне на част от до 100-те хиляди евро, преди да са приключили по-продължителните проверки. Още повече, че съвсем доскоро КТБ се водеше за добре управлявана банка и вече би трябвало да са събрани някой о друг милион от кредитополучатели и от други доходоносни активи на банката (собствености над печеливши компании и т.н.).

  Още от сега могат да започнат да изплащат частично вложенията до 100000 евро (ЕК в писмото си позволява частичното изплащане) и законът не забранява това макар да не го и вменява изрично. Целта обаче е да се прокарат промените с гарантирането на пълните депозити в КТБ НА ВСЯКА ЦЕНА! Затова са и всичките тези еквилибристики, които наблюдаваме в момента и споренето с Брюксел, което единствено може да донесе наказателна процедура на България. Очевадно е, че под ръководството на Искров БНБ не е независима институция и още по-малко ѝ пука за интереса на България. Искров трябва да се маха час по-скоро!

 • 3
  val71 avatar :-|
  val71

  Искров и целия състав на УС на БНБ са за наказателна отговорност - първо защото от години целенасочено си затварят очите за недобри практики в КТБ и не само, и второ защото след възникването на проблема не защитава интересите на вложителите, а на една от страните в конфликта между олигарсите.
  Мавродиев и минимум двама от зам. председателите на КФН са също за наказателна отговорност, защото също от години целенасочено си затварят очите за същите практики като в КТБ при някои пенсионни фондове, а при конкретната ситуация с КТБ не предприемат никакви мерки да защитят интересите на инвеститорите, които вече загубиха милиони от облигации на КТБ и такива свързани с Василев.
  Капитал, защо не отразихте, че на 08 август, когато беше падежа на облигацията на КТБ - нямаше никакво плащане. Кой колко загуби от българските инвеститори?

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "Предложението на Фаул за частично изплащане също не е уредено и не може да стане без законови промени, а в момента страната няма действащ парламент. Според БНБ и МФ в момента банката е под специален надзор именно с цел да бъде преценено състоянието й и ако се изплащат депозити в това време, тя може да остане без голяма част от вложителите си, което "ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно"."

  Интересно, къде законът ЗАБРАНЯВА частично изплащане на суми на вложители, БЕЗ употреба на Фонда за гарантиране на влоговете, а само от постъпления от кредитополучатели и от други доходоносни активи на самата банка, която на всичкото отгоре дори от квесторите е определяна като едва ли не печеливша?! И също интересно - какво точно ще успокои вложителите да не теглят парите си от КТБ след шест месеца, след като сега, при водена за печеливша банка, мнозинството от тях желаят да изтеглят влоговете си?! Единствен, повтарям - ЕДИНСТВЕН шанс тази банка, КТБ, да оцелее под някаква форма е, да се извърши ПЪЛНА ПОДМЯНА НА СОБСТВЕНОСТТА И ЕДНОВРЕМЕННО С НЕЯ И НА ИМЕТО, което, заедно с едни не най-лоши финансови резултати и увереност, че новото образувание има амбиции да печели пари за дълго време напред, вместо само да оцелее, може да успокои, евентуално, в достатъчна степен вложителите и голяма част от тях да не си изтеглят парите (или поне - не всичките пари).

 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  От създалата се ситуация с КТБ е видно, че гарантираните депозити в българските банки са "гарантирани" само на хартия и че зависят от волята на някой "добре функциониращ" парламент и явно много хора трябва да се молят ситуацията с КТБ да не се разпростира и в други банки! Това не може да продължава повече така и трябва да се вземат нужните мерки от всички нас за да може хора, като Г-н Управителя на БНБ да продължат да си получават заслуженото,но на друго място и при други условия,защото явно,че тези условия до сега не са му допадали!

 • 6
  abygale avatar :-|
  abygale

  БНБ и правителството били отговорили на критиките на ЕС за реакцията за КТБ... А кога на нашите критики ще отговорят? Защото за ЕС не знам, но ние всички бяхме свидетели на перфектно организираната и изпълнена атака срещу банката - час по час, ден по ден! Толкова удивително бе синхронизирането на действията между прокуратура, БНБ и правителство, че и отбора по синхронизирано плуване със световна титла можеше да им завиди... Крадлива пасмина!

 • 7
  petarglaov avatar :-|
  petarglaov

  Поредната стъпка за печелене на време с цел преразпределяне на активите на КТБ. Добре е само FSAP с появата на МВФ някой ще трябва да спре тези мародери в лицето на управата на бнб и тези на държавата.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Г-н Управителя на БНБ и "милото" ни правителство могат поне да осигурят условия на нуждаещите вложители от КТБ кредити от други банки с обезпечения депозите от КТБ,но и това им е сложно! Да не коментирам,че няколко мои познати са ходили в други банки да искат кредити за половин и една година с обезпечение с гарантирани депозити в КТБ (няма да споменавам имената на няколкото други банки), но всички са отказали с мотив,че искат забележете съотвените депозити да бъдат в съответните техни банки и че не биха се доверили на гарантирани депозити от КТБ!!! Това са "прекрасни" банкови продукти на банките в БГ, за които има "опашка" за тяхното ползване!!!...пореден здравословен БНБ СМЯХ.....

 • 9
  greenday avatar :-P
  greenday

  На Искров му е минал номера Порожанов за "добре дошъл" да разпише с него оправдателното писмо! Номерца от селата край Пирдоп!

  Управителният съвет на БНБ продължава нищо да не прави и само да си отлага проблемите. Протестите ще зачестят!

 • 10
  oanes avatar :-|
  oanes

  Специалистите говорят за стабилност на КТБ, БНБ непрекъснато внушава и говори за отнемане на лиценза. Достигнахме до там, че Европа иска да спаси вложителите на основание на Европейските закони, но изведнаж Искров и сие противопостави бългаските закони, които само до преди месец пренебрегна и неискаше да чуе за тях. Изобщо тези хора си правят каквото поискат само и само да фалират една стабилна системна банка за страната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал