"Елана трейдинг" препоръчва инвестиции в руски акции

Обезценяването на компании с ключово значение дава въможност за изгодни покупки

   ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
   ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ

Безспорно една от основните движещи сили на финансовите пазари през последните месеци е конфликтът между Русия и Украйна и възникващите последици от него. На фона на подобряващите се макроикономически данни в САЩ, както и готовността на Европейската централна банка да подкрепя възстановяването на икономиката на еврозоната, събитията на изток от нас държат пазарните участници нащрек от заемането на по-рискови позиции, отбелязва Kлимент Робев, дилър в "Елана трейдинг".

Ефектът на кризата

Нарастващият конфликт между Русия и Запада съвсем естествено намира своето отражение и върху световните финансови пазари и най-вече върху руските компании. Най-големите от тях отбелязаха значителен спад през изминалите месеци, което допринесе за понижение с 8.9% на руския капиталов пазар от началото на годината. Експертите от "Елана трейдинг" посочват шест големи компании, обезценяването на чиито акции предоставя добра възможност за покупки.

На първо място са поставени енергийните гиганти "Газпром" и "Роснефт". Анализаторите посочват, че първата притежава най-големите залежи на природен газ в света, а също и най-голямата мрежа за пренос на газ. Тя има ключово значение за Европа, доставяйки газ на 25 страни от ЕС, с изключение само на Испания и Португалия. "Роснефт" пък е петролната компания с най-голяма пазарна капитализация в Русия.

Следващата най-атрактивна инвестиция според "Елана" са акциите на Сбербанк - най-голямата банка в Русия и Източна Европа, както и третата по големина в Европа. Институцията попадна в списъка на санкции от ЕС и няма да може да набира капитал с падеж над 90 дни от финансовите пазари в съюза.

В списъка на "Елана" попадат още две енергийно дружества - "Лукойл" и "Новатек". Първата компания е втора по големина в света след ExxonMobil по доказани газови и петролни резерви и има дейност в над 40 държави, включително България. Втората е най-големият частен производител на газ в Русия и заема второ място на пазара по обем на добива на суровината.  Търговците препоръчват и акциите на "Магнит" - най-голямата компания за търговия на едро и дребно в Русия. Към днешна дата компанията разполага със 7416 магазина и с над 140 хил. служители. Тя е четвъртата в света компания по пазарна капитализация в сектора на търговията. Акциите на всички шест компании се търгуват на лондонската борса.

Рядка възможност

"Очакванията за нови санкции и за задълбочаване на конфликтната ситуация държат цените на значително ниски нива. А този момент е рядка възможност да се закупят акции на компании с фундаментално значение за глобалната икономика на изгодни нива, които при отшумяване на настоящите проблеми биха могли да донесат завидна доходност в по-дългосрочен аспект", завършва анализа си Робев.