Мълчаливият печатар

Не е проблем, че БНБ иска да печата пари, а че не иска да обяснява какво прави

През седмицата българските медии почти бях склонни да отпишат валутния борд като такъв. Те се разтърсиха от новината, че (по масово избраното заглавие) "БНБ спешно печата пари", гарнирана с добавката, че и правителството не знае за това. Така обявената на 18 август от централната банка поръчка с пряко договаряне за отпечатване на 60 млн. банкноти от по 10, 20 и 50 лв. набързо заживя свой живот.

Реално икономически проблем няма. БНБ периодично подменя голяма част от износените банкноти, а освен това и противно на широко застъпения мит, бордът не означава, че парите в обращение си седят колкото са били в средата на 1997 г. През годините заедно с нуждите за обслужване на растящата икономика и техния обем расте, а и сезонно също има колебания в търсенето на пари.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • - 2
  • + 51

  Управителя на БНБ трябва веднага да бъде сменен и поставен под "специален надзор" за да му се потърси пълна отговорност за всички действия и бездействия на БНБ, довели до причиняване на огромни морални и материални щети на данъкоплатците в БГ! Искров да върне цялата взета заплата за периода през който е заемал поста Управител на БНБ заедно с лихвите и пропуснатите ползи.....веднага...

  Нередност?
 • 2
  e_mil avatar :-|
  tamada
  • + 27

  Мда, страховете са даже още по-широки: "първо проблеми в банките, после хиперинфлация, а после Костов на власт..." :)

  Сериозно. Навикът ни да работим на парче и да гасим един или друг пожар спонтанно без стратегия не е от вчера. Това е поведение на властта, не защото сме избрали неподходящите хора, а защото си е национален белег на фирмената култура у нас. Затова централната банка или мълчи или дава погрешни сигнали към обществото - защото никой у нас не гледа по-далеч от две години напред. В статията "Моят приятел емирът" е разказано добре.

  И това не е наследство от комунистите, както често се смята. Винаги сме били такива. Тия дни чета автобиографията на Марко Рясков - управител на БНБ и министър на финансите през тежката 1935. Преди него пак е имало проблем с надзора на БНБ, подобен на сегашния. Оценката, която дава е проста: "Увличане на банкови ръководители в лесно и нашироко раздаване на кредити е довеждало до опропастяването на много стопански деятели..."

  И мнението му за отношението на властта към БНБ е критично, защото прави сравнение:
  "В чужбина доверието играе изключително голяма роля, особено когато се касае до емисионните институти. Там положението на поста управител (председател) на народна банка се държи несравнимо по-високо,отколкото това на финансов министър. В чужбина постът председател на емисионна банка се заема от лица, които са tout indiquées, посочени, безрезервно одобрени от обществеността."
  Впрочем с него се случва същото като днес - тайно и спешно избиране. Първо подписват указа за назначението, а след това го канят. После се оказва, че целият Управителен съвет на БНБ е знаел преди него, че е назначен. :)

  Рясков цитира и думите на журналиста Христо Силянов: "... реалната стойност на всяка хубава програма се определя от степента на обществения кредит, с който нейният носител се ползува."

  Книгата е издание на БНБ с предговор от Иван Искров. Но изглежда Искров не я е чел, защото 80 години след Рясков все още сме със слаб надзор върху раздаването на кредити, все още имаме проблем с доверието във финансовите институции и все още не умеем да си говорим един с друг.

  Нередност?
 • 3
  damianrm avatar :-P
  damianrm
  • + 13

  Ми то че има БНБ е ясно - ама - какво прави ? Щом не може да си изпълнява една от основните функции - а именно да следи банките да спазват законите и иска одит / от ЕУ - добре - ма защо да не си намали щата с тия хора дето би трябвало да ги следят??? И най-вече - борда на директорите - те така и така - само рушвети към заплатата явно вземат - за да не "виждат" как например 2-4 млд. лв от КТБ са откраднати под формата на кредит - в ПРЯКО НАРУШЕНИЕ на законите.

  Тъй де - всеки един от нас - като харчи пари - как реагира ако за едни нещо - два пъти трябва да дава пари? не ви харесва, нали ? Работил съм в ДА - там се работи - САМО под страх от уволнение / закртиване на цял отдел. От 5 год. съм управител на моя си фирма - плащам данъци - за мен - бюджета на БНБ са мой пари - НЕ ИСКАМ ЗА ЕДНА РАБОТА 2 ПЪТИ ДА ПЛАЩАМ !

  Нередност?
 • 4
  tp avatar :-|
  tp
  • + 14

  В тази държава има някои институции, които под "независимост" разбират "безотговорност" и "безотчетност".

  Нередност?
 • 5
  e.coli avatar :-|
  e.coli
  • + 11

  Много харно подзаглавие - Айшето казало: ни казах да вадиш, казах защо вкара!!!

  Нередност?
 • 6
  sultana avatar :-|
  султана глаушева
  • + 8

  Кой вярва още на бнб? Никой, освен тролчета!

  Нередност?
 • 7
  vladosirkarov avatar :-|
  Владимир Сиркаров
  • + 3

  Нека заедно да направим няколко уточнения по статията, с удоволствие бих прочел и коментарите на автора й. 1. "Така всъщност тегленията от банките в края на юни, които бяха посрещнати с увеличено парично предлагане от БНБ (банкноти и монети от запасите й), реално не променят съществено паричната маса." Това изречение е доста противоречиво. Особено в контекста на паричната теория и дефинициите на парично предлагане и парична маса. С оглед на последващия цитат от Жоро Ангелов, горното изречение, буди още повече въпросителни, какво се има предвид :) ... 2. "Увеличават се М1, където са разплащателните сметки, като тук обяснението е преводите от една в друга банка." Казано по този начин, изречението не е вярно. Ако има уточнение, че от срочни депозити от една банка са прехвърлени пари в депозити при поискване (на бг - разплащателни сметки) в друга банка, тогава може да има ръст на М1 ... но не и на М2 :) 3. "... че тези 60 млн. банкноти са били заложени в изготвения й още миналата година бюджет и са част от попълването на запасите й за следващите четири години." Все пак е добре да се уточни, че в случая говорим за лека промяна (ускоряване) в процедурата и неминаването през стъпките по Закона за обществените поръчки. Това не значи, че БНБ прави нещо незаконно, просто ползва "вратичките" на изключителните обстоятелства ... 4. Прави ли ви впечатление нещо в дадените графики, скали, %-ни промени :) ... Относно изводите за поведението на БНБ няма спор, че пълното капсулиране е факт ... НО, с оглед на последните публични изявления на Искров дали по-отворената комуникация е правилният подход :D ...

  Нередност?
 • 8
  leo_k avatar :-|
  Лео
  • - 3
  • + 4

  Всъщност защо БНБ трябва да обяснява какво прави? Да се получи "гузен негонен бяга" ли? Ако действа по закон, какъв е проблемът? И всички журналисти преди да обявят гръмогласно, че се печатат милиарди, защо не поискаха официално становище от банката? Защо не поканиха управителите на една пресконференция? Защото нямаше да има новина, нали?

  Нередност?
 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka
  • + 5

  Защо всички се плъзгат по факта, че ще се печатат пари, и има обществена поръчка....нормално е периодично да се подменят изхабените банкноти. А има ли обществена поръчка за печатането на бюлетините? Какво имам предвид. БНБ си имаШЕ хубава, съвременна печатница, печаташе си пари, ценни книги...поемаше външни поръчки. Всичко бе ОК. Някой реши да приватизира печатницата и тя беше продадена на една гаражна френска фирма/ дъщерна, под..под...на голямо име/.Сега БНБ прави обществена поръчка/нагласена/ за печат на банкнотите, защото няма собствена печатница! Но БНБ вече печата и изборните бюлетини...тяхната поръчка как мина за евроизборите, а за парламентарните на 5.10.? Чухте ли за тези поръчки, цени....БНБ няма печатница, а ѝ е вменено да печата бюлетини! прави поръчки.....а ЗОП как се прилага?

  Нередност?
 • 10
  rage_against avatar :-P
  Rage Against
  • + 1

  Искров трябва да бъде изведен от сградата на БНБ в белезници, след което да го поставят на колене пред входа на БНБ и да го накарат да си изяде заплатите за всички години престой в БНБ в 10 левови кюпюри.

  за да послужи за пример на гражданите как трябва да наказват предателите си на държавни постове и за предупреждение на всички крадци и предатели, които са готови да предадат съгражданите и републиката си за няколко хилядарки...

  п.п. е, жалко, че такова ориенталско наказание няма да му бъде приложено :) все пак сме модерна държава и това така или иначе ще бъде развлечение на малко извратени типове като мен, но няма да доведе до поуки за огромното мнозинство тъпанари в нашата татковина :)

  Нередност?
Нов коментар