БНБ покани основните акционери в КТБ да заявят намеренията си до края на август

Според центрaлната банка "не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор"

Малко преди оставката на кабинета "Орешарски" управителят на БНБ Иван Искров обяви, че е склонен и той да се оттегли, без обаче реално да поема отговорност за ситуацията около КТБ.
Малко преди оставката на кабинета "Орешарски" управителят на БНБ Иван Искров обяви, че е склонен и той да се оттегли, без обаче реално да поема отговорност за ситуацията около КТБ.    ©  Надежда Чипева
Малко преди оставката на кабинета "Орешарски" управителят на БНБ Иван Искров обяви, че е склонен и той да се оттегли, без обаче реално да поема отговорност за ситуацията около КТБ.
Малко преди оставката на кабинета "Орешарски" управителят на БНБ Иван Искров обяви, че е склонен и той да се оттегли, без обаче реално да поема отговорност за ситуацията около КТБ.    ©  Надежда Чипева

Днес БНБ е изпратила писма до двамата най-големи акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) и очаква техните конкретни предложения за ангажимент до края на август. Това става ясно от поредното пространно и вече по традиция петъчно прессъобщение на централната банка по темата. Чрез него институцията опитва да опровергае валящите в публичното пространство обвинения към действията и бездействията й по темата, както и да прехвърли отговорност и към други институции и към политическите партии.

По голямата част от изявлението е тълкувателен преразказ на събитията досега, включващи нереализирания първоначален план за отварянето на банката на 21 юли, резултатите от възложената оценка на активите и пасивите й, както и ограниченията на закона и непостигнатото съгласие за актуализация на бюджета, което да позволи изплащането на гарантираните депозити до 196 хил. лв.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


81 коментара
 • 1
  crossblade avatar :-|
  Нанко Русев

  Това трябваше да стане веднага след влизане на квесторите, а не месеци след това!

 • 2
  iut07368175 avatar :-|
  iut07368175

  С други думи, от БНБ казват, че са регирали по различен начин за двете банки, защото за КТБ от самото начало са знаели, че парите просто ги няма и няма и да ги има. Докато част от парите в ПИБ, макар и с въпросителни, могат да бъдат събрани от евентуалните им инвестиции в България.

 • 3
  hrnet avatar :-|
  hrnet

  Доста често от БНБ смоменават и се опират на законодателството. Интересно обаче -
  ЩЕ НАРУШИ ЛИ БНБ ЗАКОНА?
  На 08.08.2014г. КТБ не плати на облигационерите си. Ако счетем, че срокът започва да тече от следващият работен ден, то най късно на 26.08.2014 г. (7+5 работни дни) БНБ трябва да отнема лиценза на КТБ.

  Чл. 36.
  (2) Българската народна банка задължително отнема издадения лиценз на банка поради неплатежоспособност, когато:
  1. не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време, или
  2. собственият й капитал е отрицателна величина.
  (3) Решението по ал. 2 се взема от БНБ до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността.
  (4) Собственият капитал на банката се определя според Регламент (ЕС) № 575/2013.

 • 4
  mitis avatar :-?
  mitis

  Само не разбирам - на какъв адрес са му изпратили писмото?!!Много смях е с тази банка !!!

 • 5
  dan1 avatar :-|
  dan1

  БНБ просто се опитва да избяга от отговорност като в края на месеца каже - ами акционерите не дадоха едни 6 млрд за ликвидност

 • 6
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  БНБ продължава с пародийните изявления и писма, с които се прави на "заспала лисица"....! Не стига че БНБ си прилага действащото законодателство както и е угодно и удобно, ами се прави на доста разсеяна,като продължава да не си признава,че основния виновник да се стигне до сегашната ситуация с КТБ и с ПИБ е нейното относено и некомпетентно отношение по прилагане на "професионалния" си БАНКОВ надзор...,Къде беше Банковия надзор на БНБ и какво практикуваше той и неговите служители през последните години в БГ...????....отговорете ми....от БНБ...???

 • 7
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  И предишните коментари го казват - БНБ се опитва да прехвърли топката и отговорността за собствената си безотговорност, некомпетентност и маневри да се заобиколи закона. Какви са тези ходове - да заявили намеренията си? Има си закон и следва да се спазва. Преглеждат се активите на банката и се преценява дали има възможнст тя да се "оздрави". В случая явно такава възможност не съществува, ама тъй като такова заключение не изнася на определени влиятелни лица - и БНБ танцува един безкраен фокстрот - една напред, две встрани и после - назад. Законът си е - всички вложители до 100 хил. евра получават каквото им се полага по закон в случай на фалит на финансовата институция. И ако са останали трохи след това - лешоядите си ги доразпределят. Ако не достигат пари - има фонд за гаранция на банковите вложения, Ако и там няма пари - държавата да си пуска облигации, заеми или каквото и да е и да си спазва законите.

 • 8
  dvuche avatar :-|
  8888

  Как и от кой орган се установи достатъчността на капитала на ПИБ?????
  "по достатъчно категоричен и неоспорим начин"
  Има ли документи за това? Към коя дата?
  И същия въпрос за КТБ....

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Кого,Цветан Василев ли са поканили?

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Чета и просто не ми се вярва. Не трябва ли точно те, страхотните и добре платени експерти да знаят много по-добре от мен и повечето хора, че с всеки изминал ден, няма как да се случи чаканото чудо.
  Първо това, че са проспали години, ако е вярно и реално лошото положение на банката и тоя техен добре платен ( може би дву-странно:)) сън, ще го плащаме ние. Не е ли най-малкото е редно, барем да кажат някакво извинение, а защо не и да се потърси някому отговорност?
  Второ, те ли не знаят, че мечешката им стъпка, придружена от сянката на прокуратурата, даже банката на шест да беше, щеше да подплаши всичко живо и да обърне и най-яката банка?
  Да не говорим за серията лъжи и срамни за постовете им приказки от типа:
  -Няма документи по кредитите, като всеки от нас, който веднъж в живота си е влязъл в банка, знае че такова чудо няма.
  -Откраднати в чували (по-късно редактирана и подобрена версия в куфарчета:)) 200млн.
  -Лоши кредити и дефицит 3.5млрд - как ги установиха без документите?
  И т.н., та до ден днешен, когато ни казват, че никой не им е почукал на вратата, да им даде едно 3-5млрд, та да видят аджеба, дали работата ще се опече.
  Абе аланкоолу, след като си свършил всичкото написано по-горе, че и доста повече, може ли да ти е толкова акъла, че да чакаш някой да те търси да ти набута пари в ръцете, та и тях да ги профукаш:).
  Ами трябва активна позиция, трябва да се излъчват положителни сигнали, а не да слушам обясненията на мазния Сарафов, че пак са се объркали и си оттеглят обвиненията ( защо ги правите тогава) или на препотения и уплашен Искров, как никой не го търси. Ходиш, доказваш, показваш каква е работата, договаряш облекчения, подобрения в контрола, търсиш намираш и демонстрираш референции от частни, институционални и прочие одитори и експерти или развяваш бялата кърпа и сагата приключва.
  А ние, простите данъкоплатци, (пак) се бъркаме, да покриваме чуждите золуми и дълбокия банково-контролен сън :).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход