Русия продължава да увеличава златните си резерви

Русия продължава да увеличава златните си резерви

Централните банки на Русия и Казахстан са продължили да увеличават златните си резерви през юли, като демонстрират запазващия се интерес на развиващите се пазари към благородния метал въпреки спада на стойността му. Според данните на Международния валутен фонд Русия е увеличила официалните си златни резерви с 9.4 тона, или близо 340 хил. тройунции през миналия месец. Стойността на тези покупки е около 400 млн. долара по средните цени за миналия месец, отбелязва Bloomberg.

Руски резерви

Така общите резерви на банката достигат 35.5 млн. тройунции, или 1104 тона, което ги прави петите най-големи в света. Това е най-високото ниво на златните резерви на Русия от поне 20 години насам. Те са нараснали почти тройно от 2005 г. насам и през тази година са задминали тези на Швейцария и Китай. Същевременно кризата в отношенията със Запада доведе до спад на курса на рублата с 6.3% спрямо долара от юни насам. "Русия е най-големият официален купувач на злато през последните години. Това е част от дългосрочната стратегия за диверсификация на  валутните резерви", коментира пред Bloomberg Юджийн Вайнберг, анализатор в Commerzbank. "Особено на фона на охлаждането на отношенията със Запада и преориентацията на Изток може да се очаква, че делът на долара и еврото в резервите ще продължи да спада за сметка на златото и юана", добавя той.

Златото е около 9.7% от обшите резерви на Русия в сравнение с около 70% в САЩ и Германия, които притежават най-големите резерви в света. След тях се нареждат Италия и Франция. Русия е третият най-голям производител на благородния метал в света след Китай и Австралия, като през миналата година в страната са добити 48.8 тона, показват данните на Thomson Reuters.

Централни банки

От своя страна казахстанската централна банка, която също е активен купувач през последните години, е увеличила официалните си резерви с 45 хил. тройунции до 5.1 млн. тройунции. Централните банки в много от развиващите се икономики увеличиха значително покупките си на злато през последните години, след като финансовите кризи увеличиха натиска върху основните резервни валути като долара и еврото.

Според данните на МВФ Еквадор също е увеличил резервите си през юли с 10 хил. тройунции, докато Беларус ги е намалил със 79 хил. Турската централна банка също отчита спад на резервите със 138 хил. до 16.4 млн. тройунции. В края на 2011 г. централната банка започна да приема златото като обезпечение от търговските банки, което води до резки промени в запасите на злато в страната. Според World Gold Council през тази година централните банки ще увеличат резервите си с около 500 тона спрямо 409 т за миналата и 544 т през 2012 г.