С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 29 авг 2014, 15:29, 27782 прочитания

Биткойн: Все още не точно валута

Идеята за електронни пари, независими от държавата, е примамлива, но засега пречките да станат масово платежно средство надделяват

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

"Хакерите са животните, които могат да "помиришат" буря или земетресение. Те просто знаят. В момента има две неща, които ги вълнуват, въпреки че не могат да обяснят защо – биткойн и 3D принтирането."

Изказването е на компютърния програмист Пол Греъм, направено пред The Wall Street Journal през 2013 г. Година по-късно двете мечти дори се комбинират в една реалност - всеки с достъп до интернет и "зареден" биткойн портфейл може да се сдобие с 3D принтери, започващи от 1375 долара от сайта на Dell - третата по големина компания в света за компютърен хардуер. Като към списъка прибавим Virgin и Tesla и започналото имплементиране на опцията за плащане с биткойни в PayPal и eBay, стигаме до извода, че независимо какво е мнението ви по въпроса дигиталните валути са тук и, изглежда, ще останат.

След увеличението от 433 333% (от 0.3 долара през януари 2011 до 1300 долара ноември 2013) на цената на биткойн – най-популярната дигитална (крипто) валута – темата не спира да вълнува и медиите. Допълнително широкото му използване и огромната му популярност (пазарната капитализация на биткойн е 20 пъти по-голяма от този на шестте му най-големи "конкурента") правят фокуса на всички върху него неизбежен. Засега настрана стоят икономистите от доминантните школи, заедно с повечето консервативни инвеститори. А ако някои от тях заемат позиция, тя често не се харесва на биткойн обществото.
 
Ново ли е
 
Идеята за децентрализирано и конкурентно парично предлагане е загатната и изложена в началото на миналия век още от първите идеолози на австрийската икономическа школа. Теоретично темата е разгледана широко в книги и статии на носителя на Нобелова награда Фридрих Хайек. В момента теорията за децентрализирана валута, базирана на теорията за laissez-faire капитализъм, е подкрепяна от много поддръжници на либертарианската идея и австрийската икономическа школа, както и от критици на "монопола" на държавата върху функцията на парите като законно платежно средство и изобщо функцията им на разплащателно средство. Редица привърженици на завръщане към златния стандарт, както и икономисти, противопоставящи се на експанзионната монетарна политика и на популярната банкова система с частичен резерв, виждат в дигиталните валути желаното от тях бъдеще.


Милтън Фридман казва още през 1999 г., че нещо, което не съществува, но липсва и скоро неминуемо ще се появи, е надежден метод за транзакция на е-кеш, чрез който може да се прехвърлят разполагаеми средства от точка А до точка Б. И то, без А да познава Б или Б да познава А "по-същият начин, по който мога да взема 20- доларова банкнота и да ти я дам, като ти я получаваш, без да знаеш кой съм". По отношение на дефлационния характер на биткойн, някои привърженици на дигиталните валути виждат в него идеята за парично средство, неподатливо на инфлацията на друг носител на Нобелова награда за икономика – Джон Наш.

Измама ли е

Част от съмненията и критиките около биткойн, особено разпространяващи се от хора, незапознати напълно с механизма на криптовалутата, често пораждат въпроса биткойн финансова пирамида ли е. Ако дефинираме основните характеристики на подобна незаконна финансова операция като мъгливост и непрозрачност на информацията, заедно със задвижването на цялата схема от един човек/една организация, отговорът е не. Даден "потребител" на биткойн не може да се облагодетелства лично посредством нещо различно от флуктуации на обменния курс и спекулации на високо ниво - нещо характерно за почти всяка валута и инвестиционен инструмент. Допълнително към това основната идея, заложена при създаването на биткойн не е създаването на инвестиционно средство, целта на биткойн е да бъде алтернативно средство за размяна.
 
Валута ли е
 
От финансова гледна точка биткойн може да се разгледа като валута в общоприетия смисъл на думата. Налице са трите основни теоретични критерия, описващи валутите  – при желание биткойн може да се използва като средство за размяна; разчетна единица и средство за натрупване. И трите критерия предполагат, че е-валутата притежава ценна стойност (сега или в бъдещето) за всеки ползвател. Основната разлика със стандартните валути в случая е, че към момента биткойн няма как да осигури лихвен процент на държателя си. По тази причина оценката на стойността му е оставена на потребителите. Тя е изразена количествено чрез цената на биткойн на различните борси, т.е. зависи от търсенето и предлагането. Тук нещата следват основния закон в икономиката.
Стига да има желаещи да разменят нещо (друга валута, реална или дигитална; стоки; услуги) за количество биткойни, то тази валута може да се разгледа като актив, независимо дали притежава характерната за активите присъща полезност или не. Точно такава е и позицията на американските данъчни служби по въпроса. Горното определение ни позволява да сравним биткойн с други "традиционни" финансови активи, предлагани на ликвидните пазари, въпреки че при моментната волатилност успех на деривативни инструменти върху биткойн звучи налудничаво.
Знаейки за огромната волатилност, е логично да предположим, че нетолерантните към риск инвеститори, заинтересовани от биткойн, биха закупили малко количество от тях като процент от портфолиото си. За инвеститорите трите основни характеристики (и спорно, предимства) на е-валутата - лесни двустранни транзакции, анонимност и сигурност, не представляват интерес. Те не се вълнуват толкова и от новините за функционалността на биткойн мрежата, тъй като не смятат да използват дигиталната валута като средство за размяна. Интерес за инвеститорите преди всичко представляват новините за регулацията и правния статут на биткойн.
Можем да обобщим, че ако дигиталните валути успеят да се наложат като разменна единица (преодолявайки/намалявайки част от рисковете си), то те биха били и "успешен" актив.
За мен ли е
 
Нека разгледаме как за момента при наблюдаваната силна волатилност употребата на биткойн би се отразила на различните групи от хора, имащи интерес от нея.
1.      Инвеститори
За толерантните към риск инвеститори голямата волатилност на биткойн ознавача потенциална възможност за реализиране на големи печалби. За момента високият риск, който такъв финансов инструмент носи със себе си, отблъсква инвестиционните банки и фондове с по-консервативна политика. Можем донякъде да сравним биткойн с инвестицията в технологичен стартъп – иновация, която може да промени познатото ни ежедневие, но и същевременно да се провали с гръм и трясък. Това е и една от причините в подкрепа на дигиталната валута да се обявяват основно venture capitalist инвеститори. Примери за това са Ричард Брансън (Virgin Group) и Джери Янг (съосновател на Yahoo), инвестирали около 30 млн. долара в BitPay – най-популярната биткойн разплащателна система.
2.      Търговски сектор
В случая липсата на експертиза и опит в управлението и оценката на валутните флуктуации имат определящо значение. Особено като се вземе предвид фактът, че валутният риск намалява значително маржовете на печалба. Нуждата от стабилност прави криптовалутите "непривлекателни" за голяма част от магазините и e-commerce-а с не-различна-от-нормалната целева група.
3.      Средностатистически потребители
Нека ги дефинираме като хора, които искат да използват неоспоримите преимущества на биткойн за плащания/трансфер на суми. Волатилността и спекулативния характер на валутата тук носи със себе си изключително голям текущ риск. Изплащането на заплати в биткойни например би било лоша идея заради непостоянството и несигурността на номиналната им стойност. Ако към това добавим и факта, че да използваш биткойн като средство за натрупване не е най-доброто решение, нещата не изглеждат розови.
 
Дигиталните валути имат голямо бъдеще, но ако трябва да говорим за масова употреба – тя няма да настъпи в текущия им вид, не и със сегашната версия на публичния регистър. Липсата на сигурност и гаранция в подобни "инструменти" води до ниски нива на използване и отблъсква масовия потребител и организациите, седящи зад познатата ни финансова рамка. Но ако трябва да направим аналогия само преди 20 години единици свляха музика от интернет, а сега всеки безпроблемно слуша и гледа в реално време мултимедия на всякакви устройства. И както и преди, така и сега 99% от хората не разбират по какъв начин точно е кодирана и компресирана информацията, но това не им пречи да я ползват. С парите си обаче хората традиционно са доста по-консервативни.
Краткият емпиричен опит показва, че при увеличение на цената на дигиталните валути употребата им намалява. Въпреки това вероятно и занапред те ще са популярна тема за обсъждане, тъй като принципът и убеждението, че за разлика от националните валути нещо подобно практически не задължава никого с употребата му, са привлекателни за много хора. Това е и основната най-обща идея зад конкурентното парично предлагане – наличието на алтернативи, от които може да се избере.
Темата ще търпи развитие паралелно с развитието в технологичния сектор, но е твърде вероятно много трудният контрол да отблъсне големите централни банки от либерализирането и приемането на криптовалутите като разплащателно и резервно средство. Ако се върнем за секунда на по-общата тема – финансите и икономиката като цяло, глобално развитието на технологиите и растежа на световната IT индустрия определено ще имат все повече и повече влияние върху финансовия сектор в световната икономика. Ако държавните и международните централни банки в комбинация с правните и регулаторни органи вземат окончателно решение за третирането на криптовалутите, част от големите споменати рискове биха изчезнали. Въпреки това засега дигиталните валути се използват по-скоро като средство за лесно забогатяване, а не като алтернативна обменна валута – първоначалната им идея.
 
 
За и против
 
Плюсове
·         фиксирано парично предлагане – възможно средство за борба с инфлацията. Възможност за хеджиране на потребители и инвеститори, нямащи доверие на инфлационната политика на държавите си
·         ниски разходи по търговия, плащания и поддръжка – необратими транзакции, следователно намалени рискове от злоупотреба
·         голямо транзакционно предимство при международни транзакции, особено при малки суми и микротранзакции; за сравнение: 9 – 25% такса при трансанационални прехвърляния от страна на лидерите Western Union и Money Gram
·         глобална достъпност до криптовалутата
·         голямата делимост на един биткойн – предимство на електронния кеш пред физическия
·         приложението на биткойн протокола  в компютърните науки и другите науки, използващи криптография
·         силна за момента защита от хакерски атаки и киберпрестъпност. Според редица експерти децентрализираната мрежа на биткойн предлага по-голяма сигурност от традиционните финансови институции – системата с публичните и частните ключове практически унищожава възможността за измама с кредитни карти
·         биткойн като актив – поради дигиталния си характер валутата не се влияе от редица фактори, оказващи влияние върху цените на традиционните финансови инструменти
·         по-ефективна електронна търговия
·         баланс между прозрачност и анонимност на потребители в зависимост от личните им предпочитания
·         опростен характер на системата – дори и някой да не разбира и да не се интересува от механизма на биткойн, използването му е много опростено - всеки с достъп до интернет може да изпрати сума, чувствайки се защитен
·         растяща популярност - все повече и повече големи компании, инвеститори и икономисти, приемащи изброените предимства на биткойн.
 
Минуси
 
·         липса на защитен механизъм и гаранция – необезпеченост на валутата поради децентрализирания й характер - липса на централна клирингова къща
·         ограничено количество биткойни поради вградения дефлационен характер на криптовалутите
·         страх от хакерски атаки и превземания на мрежата с цел финансови измами. Все още се намираме в началния период на криптовалутите и няма как да отхвърлим възможността, че с развитието на технологиите и изчислителната им мощ може да се появят програмисти и криптографи на високо ниво, намерили "дупки" в системата
·         трудно проследяване на транзакции (но не напълно невъзможно), позволяващо създаването на лесна общност за търговия на наркотици/оръжия – Silkroad, Silkroad 2.0 и пр.
·         икономически рискове за ценовата и финансовата стабилност; валутната и монетарната стабилност и платежните системи – макар и не в сегашната степен на употреба на биткойн
·         транзакциите не са моментални. Те се забавят с десет минути до един час. В някои случай (когато сумата на транзакцията е голяма, за повече сигурност повечето търговци ще изчакат създаването на 6 блока във веригата на публичния регистър). Въпреки това при днешния формат на кредитните карти има примери за разпределение на разходите по транзакциите, появяващи се месец след транзакцията
·         няма институционален орган, към когото потребителят да се обърне с молба за помощ или оплакване въпреки голямата безопасност на целия "механизъм". Поради децентрализирания характер на системата няма застраховка при човешка грешка (изпращане на сума на грешен адрес; фишинг атаки) или загуба на частния ключ (например при повреден харддиск)
·         възможността някой да се сдобие с "прекалено" голямо количество биткойни, като така се превръща в монополист на пазара. Въпреки че на теория потребителите биха могли просто да се ориентират към друга криптовалута, голяма част от малкото приети закони и регулации, свързани с криптовалутите, са насочени пряко към биткойн
·         висока ценова волатилност и липса на изразена статистическа корелация с друга валута/актив. Това прави риска при използването на биткойн като инвестиционен актив висок.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

McKinsey: Банките се намират в преломен момент McKinsey: Банките се намират в преломен момент

Според анализ на консултантската компания индустрията трябва да предприеме решителни действия, за да запази пазарните си позиции

13 ное 2019, 1378 прочитания

Банка Пиреос България официално се вля в Пощенска банка Банка Пиреос България официално се вля в Пощенска банка

С оперативното обединение за клиентите на институцията влизат в сила нови правила и тарифи

13 ное 2019, 2991 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Икономическото доверие в еврозоната продължава да спада

Кризата в Украйна дава все по-негативни ефекти върху региона

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Да бъдеш Дубравка Угрешич

Писателката за обърканото детство, инстинкта да принадлежим към стадото и вечните неприятелства

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10